Crna kronika
KAZNENA PRIJAVA ZA NADRILIJEČNIŠTVO

Lažni stomatolog uništio ženi (45) zube i zubno meso, prijavljen je
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
Četrdesetpetogodišnja žena podnijela je policiji u Ludbregu kaznenu prijavu zbog nadriliječništva protiv osobe koja joj je ugradila loše implantate te tako uništila i zube i zubno meso. Kako doznajemo iz Policijske uprave varaždinske, žena je od 12. do 18. lipnja dolazila u stomatološku ordinaciju, gdje je s muškarcem za kojeg je mislila da je vlasnik ordinacije, dogovorila izradu zubnih implantata za više tisuća kuna. Prema postignutom dogovoru izradio joj je implantate koji joj nakon ugradnje, prema izgledu i namjeni, nisu odgovarali.


- Oštećena je, nezadovoljna pruženom uslugom, ponovno došla u ordinaciju gdje joj je "zubar" vratio novac. Naknadno je u razgovoru sa stvarnim vlasnikom ordinacije utvrdila da je član njegove obitelji, bez njegovog znanja i odobrenja, samovoljno otvorio ordinaciju i radio s pacijentima, a za koje poslove nema završen potrebni fakultet. Oštećena je žena obavila pregled u stomatološkoj poliklinici radi utvrđivanja stvarnog zdravstvenog stanja te je utvrđeno da je zbog nestručnog obavljanja posla došlo do ozbiljnih povreda zubi i zubnog mesa te bi je, prema predračunu iste poliklinike, izrada novih implantata koštala oko 19.000 kuna - doznajemo iz policije. Policajci nastavljaju istragu protiv osobe za koju se sumnja da je počinila nadriliječništvo.


U proteklih deset godina, prema statistici MUP-a, policija je podnijela 79 kaznenih prijava zbog nadriliječništva, a posebna je bila 2014., kada je podneseno čak 67 kaznenih prijava.


Prije nekoliko godina policajci PU virovitičko-podravske kazneno su prijavili 56-godišnjaka sa šireg područja Slatine zbog nadriliječništva i nanošenja teških ozljeda. On je u svojoj kući kao nadriliječnik prilikom tretmana 52-godišnjoj ženi s područja Čepina slomio ruku u ramenu, pa je nakon tretmana žena završila u bolnici. Nadalje je utvrđeno kako 56-godišnjak nema nikakvu diplomu koja mu omogućuje liječenje, nego je - samouk. Pacijenti s kojima su obavljeni razgovori, njegove su usluge dragovoljno nagrađivali novčano, ili nekim predmetima.


Prema hrvatskom Kaznenom zakonu, tko nema propisanu stručnu spremu, a bavi se liječenjem, ili pružanjem druge medicinske pomoći, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Ako je pri tome izazvano znatno pogoršanje bolesti ili narušenje zdravlja druge osobe, predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Isto tako, ako je pri tome kod druge osobe izazvana teška tjelesna ozljeda ili prekid trudnoće, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina, a ako je prouzročena smrt jedne ili više osoba, predviđena je kazna zatvora od tri do 15 godina.

Nadriliječništvo je nedopuštena medicinska djelatnost osoba koje nemaju odgovarajuću naobrazbu ni stručnu spremu, bez obzira na to obavljaju li one tu djelatnost kao zanat, ili prigodice, primaju li za to ili ne primaju novčanu naknadu, ili koju drugu nagradu. Iako pojedini postupci nadriliječnika mogu imati dobar rezultat (napose kod funkcionalnih poremećaja ili psihosomatskih bolesti), njihova je djelatnost opasna, jer nemaju dovoljno znanja o anatomiji, fiziologiji, patologiji i farmakologiji. Štetno je jer odvlači bolesnika od ispravne dijagnoze i terapije. Nadriliječništvo je u RH zabranjeno zakonom. Kazneno djelo nadriliječništva, ako je počinjeno uz nagradu ili zaradu, kažnjava se strože. S.Lacić
79

prijava za nadriliječništvo zaprimljeno je u deset godina
Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura