Crna kronika
POLICIJA POZIVA VOZAČE NA OPREZ

Vozači u Požeštini vozilima naletjeli na dvije srne i zeca, šteta je velika
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
POŽEGA - Tri naleta vozila na divljač dogodila su se u Požeško-slavonskoj županiji u srijedu i četvrtak nakon ponoći. U sva tri slučaja vozači su vozili automobil Volkswagen požeških registracijskih oznaka. Na cesti Pleternica - Kutjevo, nedaleko od mjesta Sesvete, u srijedu oko 15 sati 47-godišnjak je vozilom udario srnu koja je istrčala na kolnik. Potpuno identičan nalet na divljač zbio se istoga dana oko 23 sata na cesti Požega - Alilovci, gdje je 28-godišnjak naletio na srnu.U četvrtak oko 2 sata nakon ponoći 22-godišnji vozač udario je u zeca koji je istrčao na cestu. U navedenim događajima nastupila je materijalna šteta na vozilima, a sudbina životinja nije poznata. Također, u utorak se na istarskim prometnicama dogodilo pet naleta na divljač, u kojima je stradala divljač, ali i nastala materijalna šteta na vozilima. U utorak oko 1 sat na području Funtane 26-godišnjak je motociklom Kawasaki s pulskim registracijama naletio na srnu, koja je od siline udarca uginula. Motociklist nije ozlijeđen. Kako bi spriječili takve događaje, iz Policijske uprave požeško-slavonske pozivaju vozače da budu maksimalno oprezni na cestama te da prilagode brzinu stanju i uvjetima na kolniku. Također, iz policije upozoravaju vozače da na cestama izvan naselja obrate pozornost na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama na kojima je vidljivo postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači. "Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom", poručuju iz policije.

Do sredine studenoga prošle godine u Požeško-slavonskoj županiji dogodilo se čak 188 sudara sa životinjom na cesti. Najviše naleta odnosilo se na srneću divljač, i to 158. Zabilježeni su i naleti vozila na divlju svinju, u 11 slučajeva, pet naleta na jelena, četiri na fazana, tri na jazavca, po dva naleta na lisicu, zeca i divlju pticu te jedan na čaglja.

Za razliku od naleta na divlje životinje, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, odgovoran je vlasnik životinje.

Sandra Lacić
Šteta na automobilima je velika, a sudbina udarenih životinja za sada nije poznata
Najčitanije iz rubrike