Svijet
AKTIVISTIČKI POKRET UKLANJANJA SPORNIH SPOMENIKA DOBIO ZAMAH

Američka nacionalna garda štiti spomenike od prosvjednika
Objavljeno 26. lipnja, 2020.

Oko 400 vojnika Nacionalne garde bilo je spremno intervenirati radi zaštite spomenika u Washingtonu u slučaju da prosvjednici pokušaju rušiti kipove.


Donald Trump, pak, najavio je da će do kraja tjedna potpisati odluku o kažnjavanju svih koji oštećuju kulturnu baštinu Sjedinjenih Država.


"Sada se spremaju udariti na Isusa Krista, Georgea Washingtona, Abrahama Lincolna, Thomasa Jeffersona: to se neće dogoditi dok sam ja tu", rekao je.


Kipovi konfederacijskih generala i pristaša ropstva bili su na meti napada prosvjednika protiv rasizma i policijskog nasilja koji potresaju SAD već gotovo mjesec dana.


U ponedjeljak navečer je skupina prosvjednika pokušala je srušiti kip bivšeg predsjednika Andrewa Jacksona, pristaše ropstva, postavljen prekoputa Bijele kuće i tada je krenulo "preispitivanje" američkih povijesnih osoba i njihovih ulaga u robovlasničkom sustavu.


Ministar unutarnjih poslova David Bernhardt, koji nadzire policijske snage, pozvao je u pomoć Nacionalnu gardu.


Pentagon je na njegov zahtjev "aktivirao oko 400 pripadnika Nacionalne garde" kako bi spriječio "uništavanje i oštećivanje spomenika" u saveznoj prijestolnici, rekao je za France-Presse glasnogovornik ministarstva obrane Chris Mitchell.


Vojnici su zasad "u pripravnosti". U slučaju da budu raspoređeni, neće biti naoružani, a zadaća će im isključivo biti "odvraćanje i kontrola mnoštva" kako bi spriječili pristup prosvjednika nekim mjestima, rekao je glasnogovornik.


Američki je predsjednik osudio je ponašanje "vandala, anarhista i agitatora" te najavio njihov sudski progon na temelju saveznog zakona koji predviđa kazne do deset godina zatvora.


Trump je rekao da će izdati izvršnu naredbu o pitanju američkih povijesnih spomenika, dok pokret uklanjanja spomenika koje aktivisti smatraju rasističkima dobiva zamah, što je samo dio širih nacionalnih prosvjeda zbog rasne nepravde.


"Neće rušiti naše spomenike", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. "Izdat ću izvršnu naredbu vrlo brzo, i to će učvrstiti ono što već imamo, uravnotežiti."


Trump je također u utorak najavio odobrenje "koje stupa na snagu odmah" da se uhiti svatko tko oskvrne sjećanje na pripadnike oružanih snaga na saveznoj zemlji te je zaprijetio da će upotrijebiti silu protiv prosvjednika u Washingtonu.


Savezne vlasti imale su i proteklih 17 godina pravo zatvoriti ili kazniti svakoga tko uništava spomenike prema Zakonu o očuvanju veteranskih spomenika.


Andrew Jackson, sedmi američki predsjednik i vlasnik plantaže s crnim robovima, bio je predsjednik u dva mandata od 1829. do 1837. s populističkim karakteristikama, zbog čega ga se ponekad uspoređuje s Trumpom.


Prije predsjedničkog mandata demokrat Jackson potpisao je 1830. Zakon o preseljenju Indijanaca kojim je prisilno iseljeno domorodačko stanovništvo s juga SAD-a u prostore zapadno od rijeke Mississippi, pri čemu su tijekom dugog puta, koji je prozvan Stazom suza, umrle tisuće Indijanaca.


37-godišnji muškarac uhapšen je u srijedu zbog ispisvanja grafita "robovlasnik" na spomeniku Georgea Washingtona u parku Union Square Park u New Yorku. Policija ga je odmah uhitili a gradske vlasti najavile kako će vrlo brzo ukloniti grafit, no jasno je da je aktivistički pokret uklanjanja spomenika dobio zamah i da će se ovakve stvari učestlo događati.


"Svjesni smo grafita i uklonit ćemo ga što je prije moguće", rekao je glasnogovornik gradskog odjela za parkove.
Mete prosvjednika najčešće su spomenici generalima Konfederacije, ali su rušeni i kipovi Kristofora Kolumba, dok su u San Franciscu prosvjednici u subotu srušili spomenik posvećen generalu Unije Ulyssesu Grantu te svecu zaštitniku San Francisca, svetom Juniperu.


Vuk Tešija/H
Kipovi konfederacijskih generala i pristaša ropstva bili su na meti napada prosvjednika
Možda ste propustili...

EUROPSKA UNIJA O NAMETANJU IZBORNOG ZAKONA:

Nismo sretni zbog odluke, ali zakon treba poštovati

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana