Mozaik

Predstavljena autobiografija Borisa Leinera "Sve bio je ritam"
Objavljeno 26. lipnja, 2020.

ZAGREB - Knjiga autobiografskih zapisa Borisa Leinera, "Sve bio je ritam", predstavljena je u srijedu u Zagrebu kao koncentrirano, eksplicitno i maštovito svjedočanstvo hrvatskoga rocka od Azre do danas iz pera jednog od najvažnijih protagonista Novoga vala.

Knjiga je objavljena u izdanju nakladnika Sandorf, a o njoj je uvodno na ljetnoj terasi Vintage bara govorila urednica Jasminka Mitrić. Kazala je kako je riječ o zbirci toplih insajderskih priča koje na jednostavan i izravan način govore o živopisnom i eskcentričnom životu Borisa Leinera kroz neke od vrhunaca njegove karijere.

Kroz anegdote iz toga vremena, knjiga donosi Borisovu priču onakvu kakva je zapisana, na njegov način, u njegovom sjećanju, pojasnila je.

Boris Leiner rođen je u Čakovcu 1957. Umjetničku karijeru ja započeo kao rock-bubnjar. U povijest rock'n'rolla ušao je kao bubnjar Azre te angažmanom u nizu važnih hrvatskih glazbenih projekata poput Naturalne mistike, Vještica, Šo!Mazgoona, Aerodroma, Haustora i drugih. Zadnjih se godina uz glazbu usporedno sve više bavi i kiparstvom.

Nakon više od četiri aktivna desetljeća u glazbi, Leiner je napisao knjigu autobiografskih zapisa u kojima se nezaustavljiva sila njegova ritma isprepliće sa scenama razuzdanog rock'n'roll života. Knjiga "Sve bio je ritam" sadrži dosad neispričane priče o velikanima domaćeg rocka kao što su Johnny Štulić, Darko Rundek, Josipa Lisac i mnogi drugi, ispisane autentičnim, duhovitim stilom koji otkriva naličje života celebrityja, ali i predanost umjetnosti, preskakanju barijera i pomicanju granica.

Glavni urednik Sandorfa Ivan Sršen rekao je kako je ta knjiga svojevrsna slika vremena koja iz autoironične perspektive kroz niz kratkih anegdotalnih pričica nudi presjek povijesti Leinerove glazbe.

Leinerovi prozni zapisi, ponekad u formi punokrvne kratke priče, a ponekad gotovo nadrealne, frenzične crtice sjajno dočaravaju avanture popularnog rokera.
Leiner se potpuno otvara svojim fanovima i publici: ova knjiga ne poznaje tabue i okolišanja.

Na knjigu se osvrnuo i književnik Marijan Grakalić, koji je ocijenio kako se ona svojim pristupom apsolutno svrstava na prvo mjesto autobiografskih zapisa iz toga doba, te će zasigurno postati kapitalno štivo o tome vremenu.

"Ona je direktna, eksplicitna, libidozna, kakvo je bilo i to vrijeme, i kao takva je jedan dokument, pa i testament toga vremena, i najbolje što je o njemu napisano do sada, tekst koji koncentrirano ali i uz puno mašte pokazuje sukus toga doba", rekao je Grakalić.

Leiner je kazao kako je dugo imao ideju o knjizi, ali nije imao ni hrabrosti ni znanja da svoje ideje uobliči, da bi na kraju sve napisao u jednome dahu, u mjesec dana.

"U pola tih pričica ismijavam sebe, za što je trebalo hrabrosti. U drugoj polovici pišem o prijateljima, koji mi se sada javljaju na telefon", rekao je.

Knjigu je ilustrirao crtač i grafički dizajner Davor Schunk.

Ulomke iz knjige čitao je glumac Đorđe Kukuljica. Predstavljanje je popratio glazbeni nastup blues benda Vnuk, Matešić & Oremuš a, nakon promocije, novovalne hitove nastavio je puštati DJ SNIH.

(Hina)

Možda ste propustili...

DEBBIE HARRY I CHRIS STEIN S HIPGNOSIS SONGS FUNDOM

Prodali prava na 197 pjesama Blondie

SANJA HAJDUKOVIĆ PJEVAČICA TAMBURAŠKE GLAZBE IZ ĐAKOVA

Mi Slavonci smo prejaki, ni korona nam ne može ništa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽEŠKI FESTIVAL NA OTVORENOM

Svi koncerti Aurea Festa bit će na Trgu Sv. Trojstva

2

CROATIA RECORDS

Pokrenuta je posve
nova edicija 101 hit

3

ČETVRTI FILM STIŽE U SVIBNJU 2022., SNIMANJA POČINJU POČETKOM 2021.

Snimat će se dva filma o Johnu Wicku