Novosti
SJEDNICA VLADE

Plenković: Virus je i dalje tu, moramo se pridržavati mjera
Objavljeno 25. lipnja, 2020.

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade u četvrtak da je koronavirus nakon uspješne borbe u prvom valu ponovno tu te je istaknuo važnost pridržavanja propisanih epidemioloških mjera jer je, smatra, riječ o borbi na srednje pruge.

"Posljednjih dana zabilježili smo ponovno porast broja zaraženih i uglavnom je riječ o našim građanima koji su došli iz neke od susjednih zemalja. To treba poslužiti kao upozorenje da se i dalje moramo pridržavati mjera", rekao je Plenković.

Dodao je da je razumljivo da je nakon dva mjeseca zatvaranja došlo do određenoga opuštanja. Najbitnije je, ističe, da je od trenutno aktivnih 117 slučajeva, svega 18 hospitalizacija te da nema niti jednog bolesnika u kritičnom stanju i da nitko nije na respiratoru.

"To je bitno drugačija okolnost nego što je to bilo na početku ove epidemije", poručio je premijer.

Plenković je podsjetio na mjere koje su Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite provodili od početka epidemije u veljači, koje su dovele do obuzdavanja širenja virusa u ožujku i travnju i dobru epidemiološku situaciju u odnosu na druge europske zemlje, nakon čega su te mjere bile postupno popuštane u tri faze.

Hrvatska se otvorila prema desetak europskih država koje su također imale povoljnu epidemiološku sliku te je poduzela potrebne mjere kako bi omogućila turizam u sigurnim uvjetima, svjesna da to predstavlja potencijalan rizik.

Prema trenutnim podacima, u Hrvatskoj boravi preko 200 tisuća turista, izvijestio je premijer.

Kao temeljni razlog da se na izbore ide u ljetnim mjesecima, Plenković navodi činjenicu da je intenzitet ovakve respiratorne zarazne bolesti najniži u ljetnim mjesecima i jer su željeli doći u poziciju da na jesen, kada brojni epidemiolozi smatraju da bi moglo doći do drugog vala, imamo novi legitimitet i stabilnu vlast te institucije za suočavanje s tim problemom.

"Naš suživot s virusom se nastavlja, toga moramo biti svjesni. To je činjenica na koju se svi moramo prilagoditi i naviknuti. Učinit ćemo sve da ga održavamo na što nižoj razini. U tom pogledu, moramo biti spremni na izbijanje pojedinih žarišta, ali i moramo voditi računa da održimo gospodarstvo i turizam", naglasio je.

Moramo shvatiti da je ovo za sve svojevrsni ples balansiranja između samodiscipline, odgovornosti, restriktivnih mjera i zajedničkih nastojanja da, vodeći računa o preporukama epidemiologa, pazimo na higijenu, dezinfekciju i distanciranje, naveo je.

"To su poruke koje su važne i gdje moramo štititi i sebe i druge", poručio je Plenković, istaknuvši da će borba protiv virusa trajati. Ovo sigurno nije sprint, nadamo se da nije maraton, ali, dodaje, očito je borba na srednje pruge i s te strane moramo imati nove reflekse.

(Hina)

Možda ste propustili...