Novosti
NJEMAČKA PREUZIMA PREDSJEDANJE EU-OM

Primarna je borba protiv koronakrize
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
Njemačka vlada usvojila je na svom sastanku u srijedu program za njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije, koje počinje 1. srpnja, a glavna tema predsjedanja bit će svladavanje posljedica koronakrize. "Cilj našeg programa je da Europa iz krize iziđe ojačana", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nakon redovitog sastanka kabineta u srijedu. Maas je zemlje članice Europske unije istodobno pozvao na više solidarnosti s članicama koje su najpogođenije krizom. "Pandemija koronavirusa neke je zemlje članice pogodila teže nego druge, no gospodarske i socijalne posljedice pogađaju sve zemlje podjednako", rekao je Maas, koji je dodao kako će svladavanje posljedica iziskivati "velike napore i osjetljive odluke". Maas je rekao kako Njemačka sebe vidi kao "motor i voditelja" unutar Europske unije. "Naša zadaća bit će graditi mostove i pronalaziti rješenja od kojih će na kraju koristi imati svi stanovnici Europe", zaključio je Maas. Ministar gospodarstva Peter Altmaier najavio je da će jedna od središnjih konkretnih zadaća njemačkog predsjedanja biti implementacija EU paketa pomoći za obnovu nakon koronakrize. "Naš je cilj primjena programa pomoći i jačanje neovisnosti Europe", rekao je Altmaier osvrćući se na 750 milijardi eura težak paket.
Program njemačkog predsjedanja službeno nosi naziv "Zajednički. Učinimo Europu ponovno snažnom" i na 24 stranice govori o "povijesnim" i "sudbonosnim" izazovima pred kojima je EU. H
Brexit, digitalizacija i odnosi s Kinom
Osim prevladavanja posljedica koronakrize, kao glavni prioriteti navedene su teme okončanja pregovora oko Brexita, klimatskih promjena, digitalizacije i pozicioniranja EU-a između globalnih sila SAD-a i Kine. Njemačka kancelarka Angela Merkel je prije nekoliko dana, predstavljajući program predsjedanja u Bundestagu, najavila poboljšanje gospodarskih veza s Kinom.
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Jedna posoba umrla, dvoje novooboljelih

STOŽER OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Pozitivne dvije osobe s našičkog područja

UDJEL TROŠKOVA HZZO-A PORASTAO 5 POSTO

Na lijekove trošimo više od 7 i pol milijardi kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DINKO ROMIĆ OSTVARUJE SVOJ SAN

Osječanin proizvodi rakiju koja osvaja okusom, ali i imenom

2

SPORAN POSAO U VUKOVARU

Vukovarska ada:
Odlazak na kupanje bez
epidemioloških mjera?!

3

PRIOPĆENJE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Jedna novopozitivna osoba iz Našica