Regija
ETNOUDRUGA “VRIJEDNE RUKE”

Vinkovčanke šlingu i toledo
predstavili na Rabu
Objavljeno 24. lipnja, 2020.
VINKOVCI - Etnoudruga “Vrijedne ruke” iz Vinkovaca aktivna je u promicanju kulturne baštine. Ovaj put članice udruge predstavile su svoje radove u Loparu i Rabu. Prvobitno je sve bilo zamišljeno kao međunarodni projekt “Šlinga i toledo - od miraza do mode”, međutim, umjesto u Mađarskoj, predstavljen je u Loparu i Rabu na istoimenome otoku.

Suradnja s ljubiteljicom izvorne loparske nošnje Albinom Andreškić počela je izradom dijelova nošnje koju su vezle članice udruge “Vrijedne ruke”. Nastavljena je u Loparu postavljanjem izložbe slavonskog djevojačkog miraza izrađenog tehnikom šlinge i toleda, nošenjem istoimenih kolekcija, odijevanjem u šlinganu nošnju i zajedničkom radionicom koja je predstavila navedene tehnike rada.

Uz slavonsku pjesmu predstavljene su i nošnje domaćina, pa je druženje potrajalo te otvorilo mogućnost za suradnju. Etnoudrugu “Vrijedne ruke” pratio je poznati vinkovački fotograf Tomislav Jonjić, koji je svojim fotoaparatom doživljene trenutke učinio nezaboravnim.

Članice udruge posjetile su i turističke bisere - Rajsku plažu u Loparu, rapsku konkatedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije i uskočku tvrđavu Nehaj u Senju. M.K.
Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike