Regija
OŠ AUGUST HARAMBAŠIĆ ŽELI SPASITI STARU GRAĐU

U digitalizaciji rukopisni ljetopis koji bilježi život škole tijekom 215 godina
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
DONJI MIHOLJAC - Osnovna škola "August Harambašić" Donji Miholjac provodi projekt digitalizacije ljetopisa škole.Projekt je počela provoditi prije godinu dana zato da bi spriječila propadanje starog ljetopisa, ali i zbog promicanja izvorne školske građe. Bit će digitalizirano pet knjiga s ručno pisanim tekstovima na više od 1500 stranica koji sadrže bitne podatke o životu i radu škole kroz 215 godina trajanja školstva u Donjem Miholjcu. Počeci školstva datiraju iz davne 1805., i vezani su uz crkvu. Tadašnji župnik Martin Paulović kupio je i darovao općini dvije kuće, od kojih je veća služila za nastavu, a druga kao učiteljev stan. Prvi učitelj bio je Franjo Nickl, rodom iz Varaždina, koji je, osim što je podučavao djecu, bio i zvonar te je pjevao i svirao orgulje u crkvi. Školu je tada pohađalo osam učenika.

- Ovo su podaci koji se kriju u neprocjenjivom povijesnom bogatstvu koje posjeduje škola. Pisani tragovi školstva sačuvani su u pet opširnih ljetopisa. U njima se nalaze svi relevantni povijesni podaci o počecima školstva, učiteljima koji su radili u školi, učenicima, rezultatima, povijesnim događajima i političkom kontekstu te svemu ostalome što se može pratiti kroz 215 godina školstva u Donjem Miholjcu - rekao je Vedran Aladić, ravnatelj OŠ "August Harambašić". Istaknuo je kako je digitalizacija vrlo zahtjevan i opsežan projekt. Zahtijeva nekoliko faza kroz koje treba proći kako bi se građu uspješno i kvalitetno digitaliziralo.

- Kako se ljetopisi ne bi oštetili fotokopiranjem, u prvoj je fazi svaka stranica pažljivo fotografirana te je građa razmjerno podijeljena učiteljima, stručnim suradnicima i administrativnom osoblju koje prema naputcima provodi digitalizaciju rukopisa, a pažljivo se obrađuju i sve fotografije. Zbog dugog protoka vremena i nečitljivosti pojedinih riječi i sintagmi, timovi učitelja će, nakon što sav materijal bude digitaliziran, pokušati dešifrirati sporne riječi i imena te napraviti provjeru i korekturu cjelokupnog materijala - objasnio je Aladić, i dodao da će u drugu fazu biti uključeni građani, roditelji, bake i djedovi osnovnoškolaca.

- Oni u svojim arhivama zasigurno imaju fotografije, svjedodžbe, dokumente, pisma i ostale pisane tragove vezane uz osnovnu školu, pa je plan navedene dokumente skenirati i pridružiti digitalnom ljetopisu - objašnjava Aladić.

Treći korak bit će kupnja touch screen menu konzole i postavljanje infopulta u školski hol, gdje će digitalizirani školski ljetopis biti dostupan široj društvenoj zajednici, roditeljima, učenicima, učiteljima, građanima, povjesničarima te svima onima koje zanima povijest osnovne škole, ali i samog grada te crkve sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu.

- Realizacijom navedenog projekta zaposlenici škole dat će svoj doprinos očuvanju pisane povijesti škole i grada, jer kao što kaže stara latinska poslovica ‘‘riječi lete, pismo ostaje", a ono što nije zapisano kao da nije niti postojalo - kaže Aladić.
Snježana Fridl
Bit će digitalizirano pet knjiga s ručno pisanim tekstovima o školstvu koje datira iz 1805. godine
Možda ste propustili...

UNATOČ KORONAKRIZI U OPĆINI BIZOVAC I DALJE SE RADI

Primarni odvodnja i obnova ceste

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POVUČENA ODLUKA O ZADUŽENJU

Dva vijećnika HDZ-a
priklonila su se oporbi

2

RADOVI NA DC55 PRI KRAJU

Vozači tvrde da je cesta
znatno uža nego prije

3

RUŠE OBJEKT KOJI JE U RATU ČUVAO ŽIVOTE

Vukovarci će na mjestu skloništa izgraditi trg