Regija
PROJEKT “POŽEŠKE BOLTE” ZAVRŠIT ĆE DO 2022. GODINE

Požeška kuća i veći prostor Muzeju
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
POŽEGA - Požega će do siječnja 2022. imati rekonstruiran i dograđen Gradski muzej, primjeren svom povijesnom značenju, i Požešku kuću - Centar za posjetitelje, kao početno mjesto za upoznavanje Požege i požeškog kraja. Riječ je o projektu Požeške bolte, kojim će biti objedinjeni kulturno-povijesni, društveni, enološki, gastronomski, prirodni i ostali turistički potencijali. Nositelj projekta je Grad Požega, a partneri Gradski muzej i Turistička zajednica grada. Ukupna vrijednost mu je 41.116.574 kuna, a dodijeljena nepovratna sredstva iznose 33,5 milijuna kuna. Projekt sufinancira EU, a trebao bi biti završena do siječnja 2022. godine. "Ovo će biti sinergija turizma i kulture, svih dragocjenosti koje Požega ima i za koje dugo teži da ih kvalitetno prezentira", kazao je, između ostalog, na početnoj konferenciji gradonačelnik Darko Puljašić, ujedno izaslanik Gorana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora.

Kako je informirala Silvija Podoljak, direktorica TZ-a Požega, Požeška kuća podijeljena je na prizemlje, koje obuhvaća "Priču razuma" – info-točku, jednu prostoriju vezanu uz fra Luku Ibrišimovića, jednu uz baruna Trenka te interaktivne sadržaje, i podrum s "Pričom osjećaja" – vinima, domaćim proizvodima i gastronomijom.

Obnovom zgrade i dogradnjom Muzej će dobiti reprezentativan prostor s modernim i atraktivnim stalnim postavom, adekvatan za smještaj građe koji bi trebao zadovoljiti sve zahtjeve struke, a djelatnici bi dobili prostor za rad. "Gradski muzej bi zapravo trebao postati središnja ustanova koja brine o zaštiti kulturne baštine, ali i mjesto prezentacije te baštine, a ovim projektom to će konačno biti i omogućeno", naglasila je ravnateljica Mirela Pavličić-Hein. B. Starčević Tesari
Možda ste propustili...

ZA SVE VIŠE DJECE TRAŽI SE SMJEŠTAJ U VRTIĆIMA

Kutjevčani odabrali naziv novog vrtića - “Grozdić”

PUNITOVAČKI NK SLAVONIJA

Tradicionalni noćni turnir

Najčitanije iz rubrike