Regija
NOVO KORONAŽARIŠTE

U Đakovu se otkazuju događanja, bazen i dalje otvoren
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
Odgođeni su 23. Susreti hrvatskih književnih kritičara, neće se održati ni za danas najavljeno otvorenje “Đakovo Centra”
ĐAKOVO - Do prekjučer korona free zona čitava tri mjeseca, od početka pandemije bolesti COVID-19 u ožujku, a sada novo koronažarište. Dvije su to krajnosti koje su se Đakovu dogodile u njegovu hodu u "vremenu opasnog življenja", kakvo je nametnuo koronavirus.Postavši pojavom koronavirusa u samostanu milosrdnih sestara sv. Križa, gdje je do jučer prijepodne potvrđeno 13 zaraženih redovnica, s tim da je uzeto 198 briseva, novo koronažarište Đakovo prilagođava se novonastaloj situaciji, pa se tako i otkazuju javni kulturni, gospodarski događaji. Virus se u samostanu pojavio netom nakon što su Grad i Organizacijski odbor 54. Đakovačkih vezova prošlog tjedna predstavili njihov program, dogovorivši njegove okvire s HZJZ-om. Sada se od tog programa odustaje.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije jučer su odgođeni 23. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara, jedine nacionalne manifestacije hrvatske književne kritike, a koji su bili predviđeni za 1. i 2. srpnja.

- Održat će se u kasnijem terminu, kao i dodjela Povelje uspješnosti i Nagrade Julija Benešića, koja se tradicionalno organizira u studenome tekuće godine. Nakon što je 15. lipnja istekao rok za prijavu knjiga na natječaj za Nagradu i Povelju Julija Benešića, o ovogodišnjim laureatima odlučit će Povjerenstvo za dodjelu Povelje i Nagrade u sastavu: dr. sc. Goran Rem, dr. sc. Vlasta Markasović, i književnik Adam Rajzl - kaže uime organizatora Mirko Ćurić. U tijeku je i tiskanje 22. Zbornika Đakovačkih književnih kritičara, najavljuje Ćurić.

Otkazuje se i za danas, četvrtak, 25. lipnja, prvotno najavljivano otvorenje trgovačkog centra "Đakovo Centar".

Dom za starije i nemoćne opet je u "koronarežimu" od subote, kaže ravnateljica Branka Barna, ponovno je bez posjeta i izlazaka korisnika, osim hitnih slučajeva kao što su odlazak u bolnicu, dovršetak terapije, specifične obveze kao što su ostavinske rasprave, i sl. U tom su režimu i privatni domovi kako ovdje tako i u cijeloj županiji, a sve zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

A kako se ona odrazila na krajem svibnja otvorenu kupališnu sezonu na Gradskim bazenima? Direktor Univerzala Stjepan Ripić kaže da su bazeni i dalje otvoreni, da nije dobio nikakvu novu odluku Stožera, no ako bi Stožer, ili HZJZ rekli drugačije, Univerzal ih može zatvoriti, dodaje Ripić, "za pola sata, to je najmanji problem".

- Zapravo, nekog pravog broja kupača, a zbog čestih kiša, dosad nije ni bilo, osim možda dva vrlo topla dana, a prema prognozi lijepo i toplo tek vrijeme slijedi. Ne možemo si dopustiti taj luksuz da se ne radi - kaže Ripić.

I pokopi se nastavljaju prema sadašnjem režimu, ni tu Univerzal nije dobio nikakve nove odluke Stožera, HZJZ-a.

Nakon što je procurila vijest o koronavirusu u samostanu, Đakovčani su u utorak odmah odreagirali dugim redovima, uz socijalni razmak, pred vratima FINA-e, pošte, banaka te odlaskom u opskrbu, no već jučer takvih prizora više nije bilo.

Suzana Župan
Grad je i za bar simbolične Vezove
Da koronavirus nije ušao u samostan, za koji dan, 29. lipnja, trebao je početi program 54. Đakovačkih vezova, najavljivan prošlog tjedna u reduciranijem obliku nego inače. Sada, kada je grad žarište korone, Vezovi u prošlom tjednu najavljenom obliku, neće biti održani. No, Grad ne želi propustiti vezovsku godinu. “Htjeli bismo da bude bar nešto, makar i simbolično, kada je riječ o Vezovima, dakako, u skladu s odlukama HZJZ-a, ono što je primjereno i moguće u epidemiološkoj situaciji”, poručuje gradonačelnik Marin Mandarić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike