Osijek
TEČAJ ZA TRUDNICE POSTAO NAJTRAŽENIJA ROBA U OSIJEKU

U KBC-u dnevno i pet upita za pratnju očeva u rađaoni
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
Tečajevi se nisu održavali zbog epidemije, a trudnice sada inzistiraju na tečaju kako bi s njima na porod mogli i očevi
Nakon gotovo tri mjeseca pauze, odnosno situacije u kojoj se zbog epidemije COVID-a 19 nisu mogli održavati trudnički tečajevi niti u Domu zdravlja, niti u KBC-u Osijek, ova je edukacijska usluga postala jedan od najtraženijih proizvoda u gradu. Naime, u osječkom Domu zdravlja nam potvrđuju kako su isti dan kada su objavili obavijest o prvom novom tečaju u samo nekoliko sati bili popunjeni, a upiti trudnica su se nastavljali. – Mi smo dobili vrlo striktne upute epidemiologa o tome kako i na koji način možemo održavati tečajeve. Tako svi sudionici i predavači moraju imati maske, a parovi moraju sjediti na udaljenosti od dva metra od drugog para. To automatski znači i da nismo mogli kao ranije imati i do 30 –ak parove, već tek maksimalno njih 15 –ak. Zbog cijele situacije i činjenice da trudnice zovu i inzistiraju na tečajevima, najvjerojatnije ćemo organizirati i tečaj u srpnju. Naime, tečajevi tijekom ljetnih mjeseci ne bi bili problem, da nije vrijeme godišnjih odmora. S druge strane svjesni smo da trudnice nisu krive što je bila epidemija i da žele svoje supruge kao podršku u rađaonama, a oni bez položenog tečaja ne mogu u rađaonu. Stoga ćemo uskoro objaviti nove termine, poručila je Dragica Pavlović, mag.med.techn., pomoćnik ravnatelja Doma zdravlja Osijek za sestrinstvo. Sam ravnatelj Doma zdravlja Mato Lukić potvrđuje kako bez obzira na novu epidemiološku neće doći do novog odgađanja tečaja.


U KBC-u Osijek kažu kako su do sada nakon epidemije održali već dva tečaja, ali zbog godišnjih odmora i činjenicom da se vježbe održavaju u Bizovcu, tijekom ljeta neće moći organizirati nove tečajeve. – Mi smo dobili naputke prema kojima smo za svaki par morali osigurati tri četvorna metra prostora tijekom tečaja, tako da smo radili s deset parova. No, interes trudnica za boravak očeva u rađaoni je velik. Tako smo dnevno primali i po pet mailova s upitima mogu li očevi boravit u rađaoni s obzirom na situaciju s pandemijom. Trenutačno nema zabrane i vjerojatno nećemo niti odnositi takve odluke. Na ulazu u bolnicu se radi trijaža i u slučaju da otac nema nikakvih simptoma, nema razloga da ne bude uz majku u rađaoni. Također uvažamo i tečajeve Doma zdravlja i svih ostalih Domova i zdravstvenih ustanova i vjerujemo da će svi oni koji mogu održati još koji tečaj kako bi se izašlo u susret onima koji to nisu mogli odraditi tijekom prvog vala COVID-a19, komentirala je doc.dr.sc. Andrijana Muller, predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek. N.Z.Eberhard
Mato Lukić potvrđuje kako bez obzira na novu epidemiološku situaciju neće doći do novog odgađanja tečaja
Novi tečaj u Domu zdravlja u srpnju
Tečaj u Domu zdravlja Osijek traje deset dana i uključuje predavanja pedijatra, liječnika, patronažnih sestara i fizioterapeuta. Sva predavanja održavaju se u predavaonici Doma zdravlja (podrum, iza ginekološke ordinacije dr. Leko, na kraju hodnika), a vježbe i radionice u prostoru Patronažne službe, podrum, ulaz sa stražnjeg parkirališta. Cijena tečaja je 400 kuna, a potvrda se dobiva posljednjeg dana tečaja. Informacije o novom tečaju u srpnju bit će objavljene na web-stranici Doma zdravlja.
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike