Crna kronika
VOZIO BEZ POLOŽENOG ISPITA

U dva su mjeseca Belomanastircu oduzeli dva auta
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
Auto se može oduzeti osobi koja je dvaput pravomoćno kažnjena od 1. kolovoza 2019.

Dva puta u nešto više od dva mjeseca jednom je Belomanastircu, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, privremeno oduzeto vozilo. Spomenuti zakon, naime, propisuje mogućnost privremenog oduzimanja vozila kao sredstva počinjenja prekršaja. Osim toga, izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 12 dana.


Vozaču za kojeg se utvrdi osnovana sumnja na počinjenje prekršaja iz nekoliko članaka tog zakona može se privremeno oduzeti vozilo kojim je upravljao, sve do donošenja odluke o prekršaju, ali uz uvjet da je najmanje dvaput pravomoćno kažnjen za navedene prekršaje. "Junak" naše priče imao je "sve uvjete" za primjenu tog zakona, a na teret mu se stavlja vožnja prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom. Drugim riječima, nije imao položen vozački ispit, premda je već navršio četvrto desetljeće. Prvi mu je put zbog toga oduzeto jedno, a drugi put drugo vozilo. Oba je puta tvrdio da je vozilo kupio, ali da ga nije "prebacio" na svoje ime.


- Sud je dužan odluku o prekršaju i postupanju s privremeno oduzetim vozilom donijeti u roku od 15 dana. Troškove premještanja, smještanja i čuvanja privremeno oduzetog vozila snosi počinitelj prekršaja - objašnjava Žarko Jurak, policijski službenik za nadzor prometa PP Beli Manastir, naglašavajući da je vozilo Belomanastirca smješteno u dvorištu Policijske postaje Beli Manastir. Mogućnost privremenog oduzimanja vozila primjenjuje se od 1. kolovoza prošle godine, a u utvrđivanju prekršaja zbog kojega je moguće privremeno oduzimanje vozila u obzir se uzimaju samo prekršaji počinjeni nakon stupanja na snagu Izmjena i dopuna Zakona. Nesretnik je, dakle, u nepunih godinu dana uspio prikupiti čak četiri prekršaja. Osim privremenog oduzimanja motornog vozila i plaćanja troškova premještanja, smještanja i čuvanja čeka ga i novčana kazna. A hoće li je moći platiti, jer je riječ o nezaposlenoj osobi - pokazat će vrijeme.
- Takvim osobama nije mjesto na cesti. Nama u PP-u Beli Manastir i nadalje je cilj povećanje svijesti svih sudionika u prometu o nužnosti poštovanja prometnih propisa radi smanjenja broja najtežih prekršaja koji izravno dovode u opasnost vozače i druge sudionike u prometu - kaže Jurak.


Ivica Getto
15

dana policija može čuvati zaplijenjeno vozilo
12

dana zatvora odredio je nadležni sudac vozaču bez dozvole
U PP-u Beli Manastir zadovoljni su stanjem sigurnosti na cestama. Ove godine nije poginula ni jedna osoba
Možda ste propustili...

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

Najčitanije iz rubrike