Dome slatki dome
MINIMALIZAM U DOMU

Čiste linije uz tople tonove
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
Primarna je uloga biti neprimjetan i omogućiti svu potrebnu funkcionalnost

Tradicionalni stilovi života u Skandinaviji i Japanu pokazuju da minimalizam i komfor ne moraju biti u suprotnosti.

Oni se oslanjaju na kombinaciju čistih linija s toplim tonovima i materijalima poput drva i tekstila. Dopuštene su i meke, zaobljene linije. Upotreba drva s toplim tonovima (u koje spadaju toplobijela i siva), izbjegavanje nepotrebnih ukrasa te ograničenje na nekoliko predmeta koji će zabljesnuti u prostoru temelj je za ostavarivanje minimalizma i udobnog življenja.

Indirektno osvjetljenje
Rasvjeta igra važnu ulogu, jer je indirektno osvjetljenje zaslužno za raskošne vizualne efekte te osjećaj udobnosti. Osnova svega je unošenje osobnosti na minimalističku bazu.

Taj stil je jednostavan i topao. Dekorativan je, ali bez previše detalja. Elementi namještaja nisu voluminozni, što stvara vizualni mir i opuštenost. Primarna mu je uloga biti neprimjetan i omogućiti svu potrebnu funkcionalnost. U jednostavnom okruženju detalji poput ormara, fotelje, slike ili svjetiljke dolaze do punog izražaja. Iza jednostavnih linija mnogo je detalja koji će obogatiti prostor.

Kako postići minimalistički stil interijera? Potrebno je najprije razmotriti kriterije poput osobnih potreba ukućana. Netko voli neobičan izgled u kupaonici, a netko to isto voli u spavaćoj sobi.

Pravi omjer
Minimalizam u dnevnom boravku lako može postati hladan umjesto toplog zbog krivog odabira materijala. Miješanje i povezivanje temelj je stvaranja skandinavskog stila. Tajna je u pravom omjeru detalja, boja i volumena, baš kao što je u stvarnom životu potreban pravi omjer u svim aktivnostima da bi se postigao kvalitetan život.

Današnji ritam života stvara potrebu za prostorom u kojem se možemo opustiti i smiriti u večernjim satima, nakon bezbroj informacija tijekom dana. Mnogima je dom taj prostor opuštanja.
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Bez puno posla
Dom treba biti prostor koji je u osnovi jednostavan i ne zahtijeva puno posla oko održavanja, a vizualno je topao i ugodan. To se postiže zatvorenim prostorima za pohranu i čistim linijama namještaja. Primarne boje miješaju se sa sivim tonovima te prigušenim pastelnim bojama, što će biti baza za mješavinu urbanog i rustikalnog stila, minimalizma i šika. Skandinavski je dizajn u trendu kao nikada prije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna