Mozaik
GLASOVAC SLOBODAN KADIĆ U IZVRŠNOM ODBORU

Od ove godine nagrada FIJET Tolerance za promicanje razumijevanja i tolerancije
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
Vukovar je 2011. nagrađen “Zlatnom jabukom”, svojevrsnim turističkim Oscarom, za promociju vučedolske kulture

Turistički novinari nikada ne miruju. I kada svijet tresu potresne koronavirusne teme, pokušavaju oni apelirati na odgovorni turizam promovirajući visoke standarde profesionalnosti bez granica. Članovi hrvatske podružnice najvećeg i najpoznatijeg svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu, FIJET - na izbornoj su skupštini za predsjednicu na novi mandat od četiri godine ponovno izabrali Tinu Eterović Čubrilo.


- Osim Marka Pola, nagrade koju svakog prosinca dodjeljujemo najboljem turističkom novinaru ili putopiscu godine koji promiču Hrvatsku, ustanovili smo i novu nagradu – FIJET Tolerance za osobe koji svojim djelovanjem na svjetskoj razini pridonose međunarodnom razumijevanju i toleranciji što je zapravo i misija turizma – ističe Eterović Čubrilo, potpredsjednica i članica Izvršnog odbora svjetskog FIJET-a, naglasivši da je s obzirom na događanja u svijetu sada najbolje vrijeme da kao turistički novinari apeliraju na više tolerancije u svim sferama života.


Za dopredsjednika je izabran Mislav Togonal, novinar HRT-a, tajnica i likvidatorica je Marijana Rebić, a članovi Izvršnog odbora su Mario Plenković, Tomislav Radić, Paulina Peko Šalja, Ivan Dodig, Anita Žuvela Hitrec, Marija Dejanović, Mislav Veselica te glasovac Slobodan Kadić. Karin Mimica koordinator je za Fijet Croatia FB, HND, Marko Polo projekt te Gastronaut, Amelia Tomašević savjetnica je predsjednice, a novo lice u udruzi je Slavica Šipicki, vanjska suradnica za PR i marketing. Nadzorni odbor čine Nikola Serdar kao predsjednik, Abi Shalabi i Siniša Križanec, a sud časti predsjednica Vlasta Kučić i članovi Edo Kišić i Meri Šilović.


Kao i svako druženje fijetovaca, ovo posljednje u Svetom Ivanu Zelini organizirano je u cilju promidžbe kraja u kojem su se okupili. Domaćinstvo im je iskazala Turistička zajednica Grada Svetog Ivana Zeline i direktorica Marija Zubčić. Novinari su bili gosti Konjičkog kluba Zelingrad i lokalne mini pivovare Angeluš iz srca Prigorja koju je 2016. osnovao Filip Devčić. Mala pivovara stvara velika piva koristeći samo vrhunske sirovine.


- Anđeli su bića svjetlosti i čistoće, baš kao i naša piva, koja nisu pasterizirana, filtrirana i kemijski tretirana. Veliku pozornost poklanjamo prirodnim procesima u proizvodnji stvarajući craft piva s karakterom koja sadrže hranjivi talog što im daje snažan karakter – istaknuo je Devčić. Nastavak druženja dogodio se na izletištu Hrupec uz domaće specijalitete pripravljene posebno za probrana nepca turističkih novinara.
Predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu Tijani Hadad uručio je 2011. Vukovaru nagradu “Zlatna jabuka” kojom je ta novinarska asocijacija nagradila Vukovar za istraživanje vučedolske kulture i njezinu promociju u Hrvatskoj i svijetu. Hadad je tom prigodom istaknuo da je Vukovar, nakon Dubrovnika i Splita, treći hrvatski grad koji je dobio ovu prestižnu nagradu, svojevrsni turistički Oscar.


Jasminka Knežević
Putovanja bez granica i zidova
FIJET je najstarija asocijacija turističkih novinara nastala kao odgovor novinara na tadašnje ideološke i fizičke zidove i žice Istok-Zapad, konkretno zid u Berlinu. 1954. je poruka turističkih novinara Francuske, Italije i Belgije bila da putovanja bez granica i zidova donose mir, toleranciju i oporavak gospodarstva. Upravo je to udruženje poticalo razvoj turizma mediteranskih zemalja osiromašenih ratom. FIJET Hrvatska pokrenula je 2006. nagradu Marko Polo za putopis domaćih novinara o hrvatskim odredištima, osobito manje komercijaliziranih.
Tina Eterović Čubrilo

Ustanovili smo i novu nagradu – FIJET Tolerance za osobe koji svojim djelovanjem na svjetskoj razini pridonose međunarodnom razumijevanju i toleranciji što je zapravo i misija turizma
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa