Novosti
NISMO NA "CRVENOJ LISTI"

I dalje sigurni za turiste iz Slovenije
Objavljeno 24. lipnja, 2020.
Hrvatska i dalje ostaje epidemiološki sigurna destinacija za Slovence, potvrdili su u utorak glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin i jedan od vodećih infektologa objašnjavajući da je situacija u obje zemlje slična. Kacin je kazao da je izjava ministra zdravstva Tomaža Gantara o Hrvatskoj kao potencijalno epidemiološki opasnoj destinaciji za Slovence bila "nedovoljno promišljena", jer je epidemiološka situacija u obje države slična. Zbog te je izjave i Gantarova upozorenja da bi se Hrvatska mogla naći na "crvenoj listi" država, iz kojih je za ulazak u Sloveniju obvezna 14-dnevna karantena, slovenska vlada zasuta upitima, što je rezultiralo problemima s telefonskim linijama. To znači da bez obzira na povećanje broja novih slučajeva posljednjih dana u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, režim prelazaka granice ostaje isti kao do sada.


Direktor Centra za zarazne bolesti nacionalnog Instituta za javno zdravlje Mario Fafangel upozorio je na konferenciji za novinare da je pandemija COVID-19 u svijetu u punom zamahu te da se trend smanjivanja broja potvrđenih novih dnevnih zaraza sada zaustavlja i u Europi. Prema njegovoj se ocjeni u Europi ne može govoriti o novom valu epidemije, nego o "manjim vrhovima" prvog vala. Epidemiološka slika u Sloveniji vrlo je dobra, a slično je i u Hrvatskoj, koja je još uvijek na popisu epidemiološki sigurnih zemalja, kazao je Fafangel, upozorivši da su na "crvenoj listi" država, koje su u lošijoj situaciji, s mnogo novih dnevnih zaraza, i dalje BiH, Srbija, Kosovo i Sjeverna Makedonija.
U Hrvatskoj je tijekom produženog vikenda, u razdoblju od 19. do 22. lipnja, ostvareno 842.659 turističkih noćenja, a dnevno je prosječno u Hrvatskoj boravilo 210 tisuća turista, izvijestila je u utorak Hrvatska turistička zajednica. Domaći turisti ostvarili su 23, a strani 77 posto noćenja. Od stranaca najviše je bilo Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca i Čeha. Najveći broj noćenja ostvaren je u Istarskoj županiji, a slijede Primorsko-goranska i Zadarska. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić istaknuo je da smo ušli u glavni dio turističke godine, da je Hrvatska među rijetkim zemljama Mediterana u kojima se trenutačno ostvaruje turistički promet. "Sustav obrane od koronavirusa u cijeloj zemlji postavljen je na visoku razinu. Poštujmo trud i preporuke nadležnih stručnih službi", poručuje Staničić. H/D.Pav.
Epidemiološka situacija u Hrvatskoj i Sloveniji je slična
842.659

turističkih noćenja ostvareno je u Hrvatskoj od 19. do 22. lipnja