Regija
POSTAVLJENE AGROMETEOROLOŠKE STANICE

Prikupljanjem podataka do sigurne proizvodnje i ekonomske održivosti
Objavljeno 24. lipnja, 2020.
Stanice su postavljene kod pet OPG-ova, i to na pet različitih kultura: jabuka, breskva, šljiva, začinska paprika, vinova loza
DRENOVCI - U okviru projekta "Izrada sustava prikupljanja, obrade i upravljanja agrometeorološkim podatcima", koji Vukovarsko-srijemska županija provodi u suradnji s Poljoprivredno-poduzetničkim inkubatorom Drenovci, počela je provedba aktivnosti. Postavljeno je pet agrometeoroloških stanica kod pet poljoprivrednih gospodarstava na području najistočnije županije.S obzirom na to da projekt ima naglasak na visoko dohodovnu biljnu proizvodnju (vinogradarstvo, voćarstvo i povrćarstvo) stanice su postavljene na pet različitih kultura (jabuka, breskva, šljiva, začinska paprika, vinova loza) te će se praćenjem i prikupljanjem podataka koristiti postojeći, ali i razvijati novi prognostički modeli. Slijedi uspostava korisničke stranice za pristup podatcima te istraživanja o mogućnostima pojave bolesti i štetnika na kulturama obuhvaćenima projektom, kao i uspostava i ažuriranje prognostičkih modela.

Digitalizacija
- Prikupljanjem agrometeoroloških podataka, njihovom obradom i pravovremenim prosljeđivanjem poljoprivrednim proizvođačima omogućit će se pravovremeno donošenje sigurnih odluka za provođenje agrotehničkih mjera te povećati sigurnost proizvodnje, njezina ekonomska održivost i smanjiti utjecaj na okoliš - istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije, Andrija Matić.

Poljoprivredno-poduzetnički inkubator Drenovci je u svrhu informiranja i educiranja krajnjih korisnika o potrebi digitalizacije poljoprivrede organizirao nekoliko radionica za poljoprivredne proizvođače. Digitalizacija je ključ razvoj poljoprivredno-prerađivačkog sektora. Upravo zahvaljujući digitalizaciji proizvodnje, poljoprivredna gospodarstva osiguravaju svoje poslovanje i povećavaju sigurnost ostvarivanja prihoda u ključnim razdobljima poslovne godine.

- Kroz održane radionice došlo se do informacija s terena o tome koja proizvodnja predstavlja prioritet, pa se u skladu s tim pristupilo raspisivanju javnog poziva za prve meteo-stanice. Sve proizvodnje imaju dobro polazište jer postoji određeni dio dostupnih prognostičkih modela koji se mogu koristiti u startu, ali isto tako ima prostora za unaprjeđenje i razvoj prognostičkih modela kako bi se unaprijedila proizvodnja - ističe direktor Poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora Drenovci, Matej Brnić.

Značenje stanice
Agrometeorološke stanice postavljene su u OPG-u Stjepana Polonjija iz Drenovaca koji se bavi proizvodnjom jabuke, OPG-u Stjepana Marića iz Soljana kao poznatom proizvođaču domaće začinske paprike, OPG-u Marice Iljić u Vrbanji koji proizvodi šljivu, OPG-u Luke Grgura Krčelića iz Drenovaca, proizvođaču breskve i nektarine, te u vinogradima Poljoprivredne zadruge Trs u Iloku.

Soljanac Stjepan Marić vjeruje da će mu prikupljanje i praćenje agrometeoroloških podataka pomoći u prevenciji bolesti i suzbijanju štetnika na kulturama koje proizvodi jer će na temelju njih moći promptno reagirati i poduzimati potrebne mjere zaštite. A svi bi se to, smatra, u konačnici trebalo odraziti na kvalitetniji urod i veće prinose, čemu svi proizvođači teže. Začinsku papriku Marić uzgaja na hektar i pol, a dva i pol hektara ima pod zelenim grahom. "Paprika je trenutačno u fazi cvjetanja i formiranja plodova, ali ovo prohladno i promjenjivo vrijeme usporilo je njen rast jer ona voli sunce i toplinu. A nedavno nas je pogodio i led i sve je to ostavilo traga. Berbu očekujemo krajem kolovoza, odnosno početkom rujna. Ako opet ne bude kakvih neprilika i snažnog olujnog nevremena praćenog tučom, kao što smo imali lani početkom srpnja, ali opet smo se nekako izvukli", zaključuje Stjepan.

Uz povrtlarstvo, Marići se bave i ratarstvom na 30 hektara.

Marija Lešić Omerović
PREDNJAČE VIŠNJA, JABUKA I ŠLJIVA
Poljoprivredna proizvodnja je vrlo značajna gospodarska djelatnost u Vukovarsko-srijemskoj županiji i zasigurno predstavlja jedan od temelja razvoja gospodarstva. Prema podatcima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u Vukovarsko-srijemskoj županiji je u 2018. godini pod povrtlarskim kulturama namijenjenim tržištu bilo 1660,43 hektara. Pod višegodišnjim nasadima voća u intenzivnoj proizvodnji bilo je ukupno 1.806,21 hektar. Vodeća vrsta je višnja, druga je jabuka, a treća je voćna vrsta prema zastupljenosti u intenzivnom uzgoju voća u Vukovarsko-srijemskoj županiji šljiva.
BROJNE PREDNOSTI
Obrada prikupljenih podataka pomaže u praćenju razvoja određene biljne bolesti i omogućuje se preciznije određivanje rokova tretiranja nasada. Uporabom stanice postižu se i uštede sredstava za zaštitu bilja, traktorskog i ljudskog rada, ali i kvalitetniji urod i veći prinosi.
Najčitanije iz rubrike