Regija
IPAK URUČENA ODLIČJA

Viroexpo: 46 zlata, 74 srebra, 19 bronci za vina
Objavljeno 24. lipnja, 2020.
VIROVITICA - Virovitički sajam Viroexpo od svojih je početaka bio vezan uz vinare i vinogradare, koji su na sajmu organizirali izložbe i ocjenjivanje vina. Tako je bilo planirano i za ovogodišnji sajam, vinari su poslali svoje uzorke, a stručno ih povjerenstvo ocijenilo, no, kako je poznato, zbog epidemije koronavirusa sajam je otkazan te nije bilo ni planirane dodjele odličja. Ipak, Udruga voćara i vinogradara Sveti Vinko sa stišavanjem je epidemije organizirala u mjesnom domu prigradskog naselja Podgorje svečanu dodjelu odličja.


Od 140 uzoraka vina 46 ih je dobilo zlatno, 74 srebrno, 19 brončano odličje, a jedan je uzorak dobio priznanje. Sve nazočne na dodjeli pozdravili su predsjednik Udruge voćara i vinogradara Sveti Vinko Mate Anić, direktor sajma Viroexpo i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić i župan Igor Andrović. Na dodjeli odličja bili su zamjenik župana Marijo Klement i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac.


- Imam povjerenje u naše vinogradare i vinare. Znam da se na prostoru naše županije prave vrhunska vina, što je potvrđeno i ovim ocjenjivanjem – naglasio je župan Andrović. Povjerenstvo nije imalo lagan zadatak.


- Vina ovog podneblja često su podcijenjena iako su izuzetno kvalitetna i stoga moram pohvaliti naše proizvođače - rekao je predsjednik prosudbenog povjerenstva Franjo Majnarić.


Zlatna odličja vinarima uručio je župan Igor Andrović, srebrna Franjo Majnarić, a brončana je uručila zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac. Uzorci su pristigli iz cijele kontinentalne Hrvatskje, a najuspješniji je OPG Perica iz Đurđevca sa pet zlatnih i pet srebrnih medalja. Nakon dodjele odličja Franjo Majnarić održao je radionicu za vinare o ocjenjivanju vina s konkretnim uzorcima koje je za tu priliku donio. Majnarić je naglasio da kvalitetu vina prepoznajemo gotovo svim osjetilima - vidom, mirisom, okusom, a, kada je riječ o crnim vinima, i dodirom.
Vinari su radionicu pratili s velikim zanimanjem postavljajući niz konstruktivnih pitanja. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEČANO OTVOREN REKONSTRUIRAN I DOGRAĐEN DJEČJI VRTIĆ ''PUPOLJAK'

Grad Otok dobio moderan vrtić

2

SPAČVA ULAŽE U POTENCIJALE

Zaposle sve koji su bili na praksi

3

KNJIGA PROF. DUBRAVKA MARIČIĆA ''MOJA SJEĆANJA NA SLAVONSKO-PODRAVSKU ŽELJEZNICU''

Gutmannova željeznica imala je značaja utjecaj na razvoj turizma općine Čačinci