Crna kronika
ZAUSTAVLJEN EUROPSKI UHIDBENI NALOG U HRVATSKOJ

Kradljivicu skupih bundi iz Grčke uhitili u Osijeku, nakon plaćanja jamčevine pobjegla je u Srbiju
Objavljeno 24. lipnja, 2020.

Zaustavljen je europski uhidbeni nalog u Hrvatskoj protiv profesionalne međunarodne kradljivice, inače srpske državljanke Suzane Petrović (53), jer je uspjela ilegalno pobjeći iz Osijeka u Srbiju. Sumnjiči ju se da je zajedno s više osoba ukrala u Grčkoj bundi u vrijednosti od nevjerojatnih 1,2 milijuna eura.


Postupak izvršenja EU uhidbenog naloga zaustavljen je 17. lipnja, a Suzanu Petrović traži i Grčka zbog kaznenog postupka pranja novca, organizirane i oružane pljačke te pripadanja zločinačkoj organizaciji. Kada je Suzana Petrović otkrivena u Hrvatskoj, sudac istrage Županijskog suda Vukovar odredio joj je istražni zatvor, no istim rješenjem određena joj je i jamčevina u iznosu od 200.000 kuna. Srpska državljanka obećala je da se neće kriti, odnosno bit će na adresi privremenog boravišta na Vijencu Ivana Meštrovića, u Osijeku, da neće ometati kazneni postupak niti počiniti novo kazneno djelo. Kako je jamčevinu uplatila u gotovini puštena je iz istražnog zatvora, oduzeti su joj srpska putovnica i osobna iskaznica, a trebala se svakog tjedna, ponedjeljkom i petom, javljati u Drugu policijsku postaju Osijek.


Sudac istrage vukovarskog Županijskog suda potom je 17. veljače dostavio spis izvanraspravnom vijeću, no iz spisa nije bilo jasno traži li se Suzana Petrović zbog tri ili četiri kaznena djela, pa je zatraženo pojašnjenje od sudbenih tijela Grčke. Kada je to pribavljeno, sud je otkazao sjednicu vijeća za 17. ožujka, zbog preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog prevencije prenošenja i suzbijanja epidemije koronavirusa.


U međuvremenu, Druga policijska postaja Osijek obavijestila je sud da se tražena nije javila 20. ožujka te je utvrđeno da je otišla u Srbiju. To je potvrđeno tako što je 16. ožujka otišla s Vijenca Ivana Meštrovića oko 16 sati, a dva sata kasnije javila se ženi kod koje je boravila u Osijeku da je stigla u Srbiju. No, to nije učinila regularnim putem, jer nije bila evidentirana na granici. Sredinom travnja nazvala je s nepoznatog broja Osječanku kod koje je bila i rekla joj da je u Beogradu.


Grčki istražni sudac odobrio je potragu za Suzanom Petrović zbog vođenja kaznenog postupka, jer je u Solunu i Kastoriji od 31. srpnja 2013. godine, zajedno s više od tri osobe organizirala zločinačku organizaciju u kojoj je stalno bila aktivna, pri čemu je ukradeno stvari u vrijednosti većoj od 120.000 eura. S dva člana bande navedenog je datuma s još dva muškarca organizirala hijerarhijski strukturiranu bandu sa stalnim i planiranim djelovanjem. Optuženi, navodni Branko, koji je postavljen za vođu bande, organizirao je, određivao i planirao krađe. Na drugoj hijerarhijskoj razini bili su Suzana i ostali optuženi u ovom slučaju.


Suzana Petrović i ostali članovi ekipe pojedinačno su krali krznene kapute iz tvrtke "VARNIS GOUNARIKA SA", na području Dispilio Kastorija, u listopadu 2013., a vrijednost ukradenih stvari premašuje 120.000 eura. Prema uputama njezinog suoptuženika Branka Andelića (ili Anđelića), ona i drugi suoptuženici su, imajući pri tome istaknute uloge, prevezli i sakrili krzna koja su prethodno ukrali, da bi ih postupno preprodali u drugim europskim državama, i tako zaradili.


Suzanu Petrović drugom se točkom tereti i da je noću sredinom listopada 2013. godine, sa suoptuženicima ušla na zemljište tvrtke za prodaju krznene odjeće "VARNIS GOUNARIKA SA", i nakon što su razbili prozor na prvom katu, ušli su u zgradu, deaktivirali alarmni sustav i nadzorne videokamere poprskavši ih sprejem, otišli na prvi kat, gdje je izložbeni salon te ukrali 434 krznena kaputa vrijedna oko 1.200.000 eura. Ovu krađu su, stoji u optužnom aktu, izveli profesionalno.

Što se tiče pranja novca, Suzanu Petrović tereti se da je od listopada 2013. do danas, zajedno s još uvijek nepoznatim brojem osoba, nakon prethodno opisane krađe, sakrila sve ukradene kapute, upakirala ih u velike vreće koje je zalijepila selotejpom, a da bi prikrila njihovo podrijetlo prevezla ih je preko granice te ih preprodavala u trgovinama.


Sandra Lacić
Zbog bijega kriminalke iz Hrvatske, 200.000 kuna njezine uplaćene jamčevine ide u državni proračun
Možda ste propustili...

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

Najčitanije iz rubrike