Kultura
PREPUNI DOJMOVA IZ ŠIBENIKA

Osječani uvijek uskaču u kriznim trenutcima
Objavljeno 24. lipnja, 2020.
Dječje je kazalište otvorilo prvi šibenski festival 1958., "ratni" te ovaj, jubilarni, 60. i prvi nakon koronakrize

Međunarodni dječji festival u Šibeniku jedan je od najvećih događaja u umjetnosti za djecu u Hrvatskoj, ali i šire. Prepoznat je u svijetu i na njemu rado sudjeluju umjetnici iz svakog kutka zemaljske kugletinice. Nažalost, zbog znanih razloga, ove je godine izostala međunarodna odrednica festivala. Ono što je bitno, nije prekinut kontinuitet održavanja, pa je 60. zaredom MDF ipak započeo kako je planirano. Velika je čast sudjelovati na jednom tako važnom događaju, a posebno kad festival otvori vaša predstava. Ova je čast treći put pripala našem kazalištancu - prvi Festival djeteta 1958. otvorila je naša predstava Zeko, Zriko i Janje, otvorili smo ratni festival i ovaj 60. po redu, zbog čega smo sretni i ponosni. Drago mi je što je Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku nastavilo velikim slovima ispisivati povijest umjetnosti za djecu - oduševljeno nam je nakon povratka u Osijek komentirao ravnatelj Ivica Lučić.



Naštimana urica

Ništa manje zadovoljni nisu ni ostali članovi teatra koji su bili na otvorenju jer, kako kažu, sve je funkcioniralo poput naštimane urice, od tehnike do glumaca! Svi su bili na visini zadatka, pa su Osječani bili presretni što otvaraju festival.


- Tehnika je sjajno odradila svoj dio posla jer je uvijek zahtjevno igrati na otvorenom, imali smo zbog televizije i svakodnevne probe. Glumci su bili na raspolaganju cijele dane, snimale su nas televizije, radijske postaje. Baš su svi bili najbolji - nasmijana je voditeljica propagande Tatjana Grganović.


Osječko "malo" kazalište MDF je otvorilo Uspavankom za mišića, svojom uspješnicom u režiji Ljudmile Fedorove. Svečanom su otvorenju, u subotu, 20. lipnja, nazočili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i Zdravko Zima - izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića. Festival je započeo himnom u izvedbi mezzosopranistice Nere Gojanović, te skladbom Zdravo maleni, koja se već desetljećima izvodi na otvorenjima jednog od najznačajnijih dječjih festivala u Hrvatskoj. Gradonačelnik Šibenika Željko Burić pozdravio je svu djecu Šibenika i svu djecu svijeta, naglasivši kako je ovo njihov festival, a Zdravko Zima dodao:


"Budimo djeca, jer ona su zalog naše budućnosti. Budimo djeca u mjeri u kojoj su oni mjera kreativnosti, života i ljepote." Ministrica kulture i predsjednica Festivalskog vijeća MDF-a Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako se "naši nacionalni festivali održavaju u nekim drukčijim okolnostima, bez stranih gostiju, s puno hrvatskih umjetnika. Po ovom odazivu vidim da će se Šibenik kroz ova dva tjedna potvrditi kao svjetsko središte umjetnosti za djecu i mlade“.


Festival je, uz osječko kazalište koje ga je otvaralo i 1958., simbolično proglasila otvorenim jedna od sudionica prvog Šibenskog festivala djeteta Katja Krnčević, sa svoje tri praunučice. Nakon podizanja festivalske zastave uslijedila je Uspavanka za mišića, koju su osječki kazalištarci izveli pred prepunim festivalskim gledalištem na oduševljenje mališana i svih nazočnih na velikoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske.

Poziv u zanji čas

Uoči otvorenja predstavnike Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića primio je i ravnatelj HNK-a u Šibeniku Jakov Bilić i istaknuo kako se dugogodišnja suradnja s osječkim kazalištem pokazala ključnom i u ovim kriznim vremenima jer su se Osječani organizirali u samo nekoliko dana i prihvatili poziv u zadnji čas kako bi otvorili jubilarni, 60. festival.


- Stekli smo ovdje brojne prijatelje, uspostavili važne poslovne suradnje, brojna vesela druženja i uvijek se rado vraćamo - zaključila je Colnarić.
Nakon subotnjeg otvorenja, do 4. srpnja bit će izvedeno ukupno 110 programa, a na kraju će biti otkriven Spomenik djetetu, koji je izradio akademski kipar Kažimir Hraste kod crkve sv. Barbare.


Narcisa Vekić
OSJEČANI NA GOTOVO SVAKOM MDF-u
Tatjana Grganović zahvalila je na pozivu i uz čestitke na obljetnici naglasila kako Osječani uvijek rado dolaze u Šibenik i da im je osobita čast otvoriti baš ovaj festival. Glumica Aleksandra Colnarić našalila se kako je DKO uvijek tu u "kriznim" trenutcima, na prvom festivalu 1958. s čak dvije predstave i pet izvedbi (Zeko, Zriko i Janje i Živa ulica), na "ratnom" otvorenju u kompleksu Solaris, a sada i ovom prvom velikom kulturnom događanju nakon koronakrize. Na prste se jedne ruke mogu nabrojiti izdanja MDF-a na kojima Osječani nisu sudjelovali.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike