Svijet
BEZ OBZIRA NA VIŠE OD POLA MILIJUNA ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM

Nakon vojne parade u Moskvi Putin organizira referendum za doživotno vladanje Rusijom
Objavljeno 24. lipnja, 2020.

Tisuće ruskih vojnika sudjelovat će u srijedu u Moskvi na vojnoj paradi u čast pobjede u Drugom svjetskom ratu, samo tjedan dana prije referenduma o ustavnim amandmanima koji bi Vladimiru Putinu trebali omogućiti ostanak na vlasti. Oba događaja održat će se unatoč tome što pandemija koronavirusa u Rusiji ne jenjava.


Vojna parada na Crvenom trgu u povodu 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu tradicionalno se održava 9. svibnja, na Dan pobjede, ali ju je Kremlj ove godine odgodio zbog pandemije. Odlučeno je da novi datum održavanja bude 24. lipnja, u vrijeme kada su već ublažene mjere protiv širenja novog koronavirusa koji je jako pogodio Rusiju. S više od 8000 smrtnih slučajeva i oko 580.000 zaraženih, Rusija je na trećem mjestu po broju oboljelih, nakon SAD-a i Brazila. Ovogodišnja vojna parada održava se na datum prve poslijeratne vojne parade u čast pobjede, 24. lipnja 1945. Samo tjedan dana poslije održava se referendum o ustavnim amandmanima koji bi Putinu omogućili da "resetira" broj predsjedničkih mandata i ostane na vlasti do 2036.


Prema ustavu predsjednik može obnašati dva uzastopna mandata, što znači da bi Putin (67) trebao odstupiti s dužnosti nakon završetka mandata 2024. Međutim, ovi amandmani omogućili bi mu još dva mandata, do 2036. godine, ako se kandidira i pobijedi na izborima.


Parada će biti Putinovo prvo veliko pojavljivanje u javnosti od početka pandemije nakon jednog kraćeg 12. lipnja. On će nadgledati prikaz suvremene vojne moći na Crvenom trgu kojim će u mimohodu proći više od 13.000 vojnika.
I dok Putin inzistira na održavanju parade, neki izražavaju zabrinutost zbog rizika od zaraze. Masovni javni događaji i dalje su formalno zabranjeni u Moskvi. Predsjednik RH Zoran Milanović neće sudjelovati na paradi uz službeno objašnjenje da je zrakoplov Vlade RH pokvaren i ne može doći u Moskvu jer još nema komercijalnih letova. H
Predsjednik Milanović neće prisustvovati paradi uz izliku da je pokvaren zrakoplov Vlade RH
Možda ste propustili...

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

Najčitanije iz rubrike