Novosti
COVID USPORIO TESTIRANJE U CIJELOJ HRVATSKOJ

Postaje za testiranje 5G na devet lokacija u Osijeku
Objavljeno 23. lipnja, 2020.
Vlada je prepolovila naknade teleoperatorima koji ulažu u 5G mreže

Vlada RH još je početkom godine odlučila da će Osijek biti prvi 5G grad u Hrvatskoj, potom je, u veljači, u Osijeku u suradnji s teleoperatorom A1 Hrvatska i kineskom telekomunikacijskom tvrtkom Xiaomi obavljeno i prvo testiranje 5G mreže, a sredinom ožujka trebao se održati veliki okrugli stol na kojem su predstavnici struke, teleoperatora, ali i Ministarstva zdravstva i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te građani i udruge trebali dobiti priliku da javno rasprave o spornim pitanjima vezanima uz novu tehnologiju.



Polemike

No onda se dogodila epidemija COVID-19 i sve je otkazano, a operatori sada tvrde kako je kriza usporila i sve razvojne aktivnosti, što utječe i na 5G, pa su smanjili i intenzitet testiranja. To je dobra vijest za sve one koji dvoje oko sigurnosti 5G mreže i traže dodatne odgovore.


Na jednoj od posljednjih sjednica Gradskog vijeća Osijeka vijećnik Vedran Novokmet iz stranke Desno zatražio je da gradski oci javno prezentiraju sve što se trenutačno događa oko implementacije i testiranja 5G mreže u Osijeku. "Dogradonačelnica Žana Gamoš obećala je da će ta točka biti uvrštena na jednu od sljedećih sjednica Gradskog vijeća. Sljedeća sjednica bi, prema neslužbenim informacijama, trebala biti 8. srpnja, pa ćemo, kada dobijemo materijale, vidjeti hoće li biti spomena 5G mreže. Mi nismo protiv nove tehnologije, ali želimo znati kakav je njezin utjecaj na zdravlje građana. Ne želimo da se nešto postavlja dok to nije ispitano, posebno zbog velikih polemika u javnosti, i to ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta", smatra Novokmet.


Novu polemiku javnosti izazvala je ovih dana odluka Gradskog vijeća Hvara, gdje su vijećnici jednoglasno rekli "ne" 5G mreži i donijeli odluku da se obustavlja uvođenje te mreže na lokalnoj razini dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okoliš, i to neovisnom i nepristranom studijom. No upravo na neovisnu studiju poziva se dogradonačelnica Osijeka, koja je i nositeljica projekta uvođenja 5G mreže u Osijeku.


"Jako je važno reći kako smo od toga da Osijek postane grad u kojem će se 5G mreža koristiti u komercijalne svrhe, odnosno u smislu da imate mobitel na 5G mreži, još jako daleko. Ono o čemu mi govorimo kada kažemo da je Osijek prvi 5G grad jest to da Osijek postaje prvi grad u kojem će se uopće raditi studije slučaja, odnosno grad koji će dobiti priliku da prvi uči i radi s 5G tehnologijom, koja je još daleko od komercijalne primjene. Mislim da je to za grad koji ima brojne IT tvrtke i elektrotehnički fakultet fantastična prilika. No, s druge strane, kao majka i građanka Osijeka, i sama razmišljam o svom zdravlju i zdravlju svoje djece, stoga sam se s gradonačelnikom Vrkićem dogovorila da uz HAKOM-ovo moramo imati i jedno neovisno istraživanje utjecaja na zdravlje. No za sada tehnologije još nema u Osijeku, nema ni testiranja, epidemija je sve usporila, pa nema ni potrebe za bilo kakvom kontrolom. O svemu ćemo transparentno izvijestiti javnost, jer nam je na prvom mjestu sigurnost građana", kaže Žana Gamoš.
Dodjela spektra


Detaljne informacije o 5G mreži u Hrvatskoj moguće je naći na stranicama HAKOM-a. Recimo kako su se za testiranje odlučila tri mobilna operatora, i to Hrvatski telekom (HT), A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska. Sve tri tvrtke, kao i HAKOM, najavljuju i nastavak investicija i testiranja 5G tehnologija na privremenim frekvencijama na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, kao i sudjelovanje u implementaciji 5G mreže u Osijeku. Tako će A1 Hrvatska do kraja ove godine realizirati planirano u pripremama za uvođenje 5G tehnologije u Osijeku. Tele2 Hrvatska također planira ispuniti dogovor za ovu godinu za Osijek kao prvi 5G grad, dodajući da su testiranje 5G mreže proveli i u Zagrebu te da su, uz podignutu razinu kompetencija tehničkog tima, spremni za implementaciju 5G tehnologije kada za to budu ostvareni preduvjeti, a to je prije svega dodjela spektra na troškovno učinkovit način. Istovremeno svi ističu da to nije komercijalni rad, nego funkcionalno pokrivanje, koje će postati komercijalno kada se trajno dodijele dozvole za uporabu spektra za 5G mrežu. Dodjela frekvencijskih resursa za 5G trebala bi se održati na javnoj dražbi, i to najvjerojatnije u prvom tromjesečju 2021. Podsjetimo, Vlada je krajem svibnja prepolovila naknade teleoperatorima koji ulažu u 5G mreže.


Nefreteta Z. Eberhard
LOKACIJE BAZNIH POSTAJA
U Hrvatskoj se obavljaju testiranja funkcionalnosti 5G tehnologije, za koju su sva tri operatora pokretnih komunikacija zatražila privremene dozvole. HAKOM je privremene dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskom pojasu 3,6 GHz izdao za potrebe na područjima Zagreba, uključujući područje Samobora i Svete Nedelje i ZL "Franjo Tuđman", Osijeka, Rijeke, Splita, otoka Krka, Dubrovnika, Hvara, Novalje, Jastrebarskog, Raba i Bjelovara. Točne lokacije baznih postaja možete pronaći na stranicama HAKOM-a. Do sada su za postavljanje radijskih postaja u Osijeku zaprimljene prijave tvrtke A1, koja dvije bazne postaje planira postaviti u Županijskoj 21, te HT-a, i to na sljedećim lokacijama: Vijenac Gorana Zobundžije 8, Vijenac Ivana Meštrovića 102, Kapucinska 37, Stjepana Radića 19a, Trg Svetog Trojstva 3, Kardinala Alojzija Stepinca 17a i Šamačka 2.
Moguće je i neovisno testiranje utjecaja nove tehnologije na zdravlje građana
Možda ste propustili...