Novosti
UKUPAN TROŠAK TISKANJA IZBORNOG MATERIJALA OKO 4.750.000 KUNA

Počelo tiskanje izbornih listića
Objavljeno 23. lipnja, 2020.
Glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski izvijestio je da je u ponedjeljak počelo tiskanje 3 milijuna i 513 tisuća glasačkih listića za parlamentarne izbore te još 357 tisuća listića za izbor zastupnika nacionalnih manjina.


"Od I. do XI. izborne jedinice tiskat ćemo 3 milijuna i 513 tisuća listića, a svaki od njih košta 1 kunu i 1 lipu, što znači da će za njihovo tiskanje biti potrošena oko 3 milijuna i 550 tisuća kuna", kazao je Hojski ispred tiskare Narodnih novina. Dodao je da će u XII. izbornoj jedinici, gdje se biraju zastupnici nacionalnih manjina, biti tiskano 357 tisuća listića, te da je ukupan trošak tiskanja izbornog materijala oko 4 milijuna i 750 tisuća kuna. Hojski je najavio i da će DIP sredinom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije 1. srpnja, objaviti upute za održavanje izbora koje se odnose na biračke odbore i na same birače.


"Mi smo trenutno u razgovorima s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, sve upute bit će dane sredinom sljedećeg tjedna, oko 1. srpnja, nekoliko dana prije izbora. Cilj je da ih donesemo u kompletu za biračke odbore u Hrvatskoj i u inozemstvu a da budu jasne i precizne i za birače", kazao je Hojski.


Hojski je podsjetio kako na ovim parlamentarnim izborima, kao i na prošlim te onima za izbor zastupnika za Europski parlament, birači imaju mogućnost davanja preferencijskih glasova kandidatima.
"Najjednostavnija uputa za glasovanje jest da se zaokruži jedna lista i na toj listi jedan broj ispred imena i prezimena osobe kojoj želite dati preferirani glas", kazao je, dodavši da u zakonu postoje još neke kombinacije kada je listić važeći ili nevažeći. H
Možda ste propustili...