Regija
NAVODNJAVANJE I AGROLOGISTIKA

U pogon pušten sustav Blata-Cerna, natapat će 550 hektara površina
Objavljeno 23. lipnja, 2020.
Kapacitet crpne stanice je 320 litara vode u sekundi, izgrađeno 15 kilometara razvodne mreže i 153 priključka za parcele
CERNA - Osiguravanje dostatnih količina vode za navodnjavanje preduvjet je unaprjeđivanja poljoprivredne proizvodnje i preorijentacije s tradicionalnog i dominantno suhog ratarenja na dohodovniju poljoprivrednu proizvodnju. Vukovarsko-srijemska županija sa svojim topografskim, pedološkim i klimatskim karakteristikama ima sve preduvjete za razvoj intenzivnog poljodjelstva s osnovnim ciljem proizvodnje hrane.Zbog klimatskih promjena i sve češćih i dužih sušnih razdoblja navodnjavanje poljoprivrednih površina postaje sve važnije i gotovo nezaobilazno u planiranju. Upravo stoga županijska tijela već godinama rade na projektima navodnjavanja na području cijele županije. Ono omogućava osiguravanje kvalitetnih prinosa tijekom sušnih mjeseci, ali i to da se poljoprivrednici odluče za isplativije i radno intenzivnije kulture, gdje bi na manjim površinama mogli ostvarivati iste ili više prihode nego do sada.

Dva sustava
To je još prije 15-ak godina prepoznao poznati ceranski povrtlar Mirko Bošković, koji se s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem zauzimao za projekte navodnjavanja. Na području je najistočnije županije oko 125.000 hektara pod poticajima, a navodnjava se samo oko 2500 hektara. Ubrzo nakon donošenja Nacionalnog plana navodnjavanja, na temelju interesa potencijalnih korisnika, Vukovarsko-srijemska županija među prvima je, već 2006., izradila i usvojila županijski Plan navodnjavanja, što je bio preduvjet za izradu detaljne projektne dokumentacije pojedinačnih sustava. Prijavila je dva projekta sustava javnog navodnjavanja, Blata-Cerna i Sopot, na natječaj za provedbu podmjere 4.3. "Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva", provedbe tipa operacije 4.3.1. "Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja". Natječaj je objavljen krajem 2016., a u svibnju 2017. potpisani su ugovori o financiranju. Prihvatljivi troškovi za SN Blata-Cerna iznose 34.291.812,50 kuna, 85 posto financirat će se europskim novcem, a ostatak državnim. SN Blata-Cerna proteklog je tjedna pušten u pogon, a njime će se navodnjavati 550 hektara poljoprivrednih površina. Potpisani su predugovori sa 17 budućih korisnika sustava, što pokriva više od 80 posto poljoprivrednih površina u njegovu obuhvatu.

- Imamo crpnu stanicu od 320 litara vode u sekundi, izgrađeno je i 15 kilometara razvodne mreže i 153 priključka. Znači, svaka parcela koja je dogovorila suradnju i korištenje navodnjavanja imat će izravan pristup na vodu iz Bosuta odnosno iz Bitulje - kazao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Količine vode
Zadovoljna je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je istaknula kako velik interes poljoprivrednika pokazuje da je ostvaren krajnji cilj kojemu se teži, jer projekt ne završava izgradnjom javne infrastrukture, nego kada se ona doista i koristi da bi povećala prinose u poljoprivredi. Količina vode koju treba osigurati za navodnjavanje ovisi o oborinama, uzgajanim kulturama i ukupnoj površini. Ukupna količina vode koju je potrebno dovesti do poljoprivrednih površina SN Blata-Cerna, uz procijenjene gubitke od 20 posto, prema planiranoj strukturi sjetve u sušnoj godini iznosi 1.591.095 kubika, a u prosječnoj 1.181.400 kubika.

Povećanje poljoprivrednih površina s izgrađenom infrastrukturom navodnjavanja rezultirat će kvalitetnijom i stabilnijom proizvodnjom, što će dovesti do povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda na domaćem i europskom tržištu.

Uz Blata-Cerna, Županija će imati još tri sustava navodnjavanja: Sopot, Lipovac i Tovarnik, a zajedno će natapati 5000 hektara.

Marija Lešić Omerović
AGROTEHNOLOŠKI CENTAR STRATEŠKI PROJEKT
Županija je u Cerni počela i gradnju Agrotehnološkog centra za doradu, skladištenje i distribuciju voća i povrća, vrijednog 34,5 milijuna kuna, što je jedan od njezinih strateških projekata. Osigurat će logističku infrastrukturu koja će proizvođačima omogućiti bolje uvjete poslovanja, a uslugama Centra koristit će se 200-tinjak OPG-ova. Lokacija je 500-tinjak metara od javnog sustava navodnjavanja Blata-Cerna. Na taj su način povezali navodnjavanje, pokretanje uzgoja radno intenzivnih kultura s agrologistikom u neposrednoj blizini. To će pridonijeti razvoju poljoprivrede i povećanju konkurentnosti.
ŽELE POVEĆANJE
Poslovanje Agrotehnološkog centra u Cerni utemeljeno je na logističkim kapacitetima, hladnjači za skladištenje i čuvanje svježeg voća i povrća te pratećim objektima za njihov prihvat, sortiranje, pakiranje i daljnju distribuciju. To je preduvjet za povećanje proizvodnje.
Možda ste propustili...

GRADONAČELNIK VALPOVA POKRENUO MJESEČNIK

Šutalu novine više nisu samo bacanje novca?

IDU U PRIVLAČENJE GOSPODARSKIH SUBJEKATA

Bivši “utvaj” zvan Svinjarevo bit će industrijska zona

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBITELJ MARIĆ IZ VRBANJE NE STRAHUJE ZA TRŽIŠTE

Začinska dimljena i tucana paprika osvojile su kupce

2

RADOVI U ZAMAHU NA TENISKIM TERENIMA

Pod LED rasvjetom i preostala dva teniska terena od njih pet

3

KULTNO OKUPLJALIŠTE VINKOVČANA

Na mjestu nekadašnjeg Malog kina trg sjećanja