Svijet
UBIJENE TRI OSOBE

Britanska policija označila napad u Readingu kao teroristički
Objavljeno 21. lipnja, 2020.

LONDON - Britanska policija je priopćila u nedjelju da napad u Readingu u kojemu su u subotu navečer nožem nasmrt izbodene tri osobe sada obrađuje kao "teroristički".

Osumnjičenik, 25-godišnjak koji živi u tom gradu s dvjestotinjak tisuća stanovnika, oko 60 km južno od britanske prijestolnice, uhićen je i smješten u pritvor nedugo nakon počinjenja djela.
Tri osobe koje su u napadu teško ozlijeđene primljene su u bolnicu, rekli su istražitelji.
Policija isprva nije smatrala da je riječ o terorizmu, ali je napomenula da istražitelji "ne isključuju nijednu mogućnost" što se tiče motiva napada u parku Forbury.
Premijer Boris Johnson je u subotu navečer putem Twittera uputio poruku u kojoj kaže da je "u mislima sa svima koji su pogođeni strašnim događajima u Readingu", izrazivši zahvalnosti hitnoj medicinskoj službi.
Premijer je u nedjelju ujutro održao sastanak sa sigurnosnim dužnosnicima i s nekim ministrima u Downing Streetu te je obaviješten o tijeku istrage, rekao je glasnogovornik.
Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel rekla je u subotu navečer, također u poruci na Twitteru, da je "iskreno zabrinuta".
Očevidci na koje se poziva britanska novinska agencija PA izjavili su da je muškarac napao više skupina okupljenih u parku te večeri.
"U parku je bilo mnogo ljudi, veći broj njih sjedio je i razgovarao s prijateljima uz čašicu kada se odjednom pojavio muškarac vičući nešto i uputio se prema skupini desetak ljudi pokušavši ih napasti nožem", rekao je za PA Lawrence Wort, očevidac događaja.
"Izbo je tri osobe, po vratu i prsima, onda se okrenuo i počeo trčati prema meni a mi smo se dali u bijeg", rekao je taj 20-godišnjak, športski trener.
"Kada je shvatio da nas ne može stići, zgrabio je jednu osobu za vrat i kad je vidio da su svi počeli bježati, i on se udaljio iz parka", rekao je.
Napad se dogodio u blizini mjesta na kojemu se nešto ranije održao skup proturasističkog pokreta "Crni životi su važni", ali organizatori i policija misle da ta dva događaja nisu povezana.
U Ujedinjenom Kraljevstvu dogodila su se zadnjih mjeseci dva napada koje je policija označila kao teroristička.
Krajem studenog džihadist koji je bio na uvjetnoj slobodi ubio je dvije osobe u središtu Londona. Napadača, koji je na sebi imao lažni bombaški prsluk, ubila je policija na Londonskom mostu.
Dana 2. veljače tri su osobe ozlijeđene nožem u "islamističkom napadu" kako ga je označila policija, u trgovačkoj ulici na jugu Londona. Napadača, osuđivanog za terorizam, ubila je policija.
 (Hina)

Možda ste propustili...