Mozaik
DINO LENGER OSJEČKI MANEKEN I DIZAJNER U NEW YORKU

Pripremam svoju prvu kolekciju i snimit ću dokumentarni film
Objavljeno 20. lipnja, 2020.
San mi je imati svoj atelijer i mogućnost da proizvodim kolekcije sezonski

Osječki maneken Dino Lenger bavi se manekenstvom od prvog razreda srednje škole i kad smo s njim posljednji put razgovarali, prije pet godina, već je bio uspješan i izvan granica Hrvatske. Od tada se puno toga dogodilo, a najvažnije je što bi uskoro mogao postati i školovani dizajner, jer se upisao na modnotehnološki fakultet u New Yorku, gdje živi i radi već neko vrijeme. O tome, ali i o situaciji u New Yorku, koji je snažno pogodila epidemija koronavirusa, ali i prosvjedi, popričali smo s Dinom, koji je i sam prebolio zarazu COVID-om.

Kad smo posljednji put razgovarali, 2015., upravo si se spremao otputovati u Toronto, s velikim planovima... Što si sve od toga ostvario proteklih godina?

- Posljednji put kad smo razgovarali bilo je jako puno planova. Imao sam razgovore s nekoliko modnih agencija u Kanadi i Americi, te sam na kraju potpisao ugovor s modnom agencijom Look Model Agency iz San Francisca. S njima sam imao ugovor na dvije godine i tijekom tog razdoblja imao sam četiri revije na New York Fashion Weeku, među kojima je jedna bila za By Robert James. Nakon toga mi se pružila prilika da počnem raditi kao stilist, te sam radio na snimanjima kampanja za tvrtke Sears i Accompany. Putovanja su mi i dalje golema strast i često putujem. Otkad smo se posljednji put čuli, imao sam prilike puno putovati. Posjetio sam Honolulu, New Orleans, Chicago, San Francisco, Los Angeles i puno različitih mjesta na istočnoj obali Amerike te sam imao nekoliko putovanja u Europu. Također, živio sam godinu i pol u Los Angelesu, prije nego što sam se morao vratiti u New York, nakon što sam bio primljen na fakultet.

Upis na modnotehnološki fakultet u New Yorku zasigurno je najvažnija vijest. Možeš li nam objasniti o kakvom je studiju riječ i kakvu ćeš diplomu dobiti na kraju?

- Istina, trenutno je najvažnija stvar koja se dogodila u posljednjih godinu dana to što sam postao student na smjeru Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u New Yorku. Studij traje četiri godine, ali već nakon dvije godine imat ću diplomu stručnog pristupnika modnog dizajna, a nakon završetka, nakon četvrte godine, stječem diplomu sveučilisnog prvostupnika (baccalaureus).

Što ti zapravo omogućava ta vrsta školovanja u jednom od svjetskih središta mode?

- Tu su prije svega susreti i predavanja modnih dizajnera i urednika modnih časopisa kao što su Calvin Klein, Michael Kors, Christian Siriano, Nina Garcia, Ralph Rucci, Ato Matsumoto i mnogi drugi. Fakultet sudjeluje na pregršt studentskih natjecanja, poput natjecaja za Met Galu, gdje tri pobjednička rada imaju prilike prikazati pobjednički rad u muzeju MET. Tijekom studiranja postoji mogućnost rada za visokopozicionirane lokalne i globalne modne brandove. Fakultet ima različite servise koji pomažu studentima tijekom studiranja, ali i jako puno različitih klubova koji studentima služe kao izvannastavne aktivnosti. Također organizacija CFDA svake godine odabire studente koji će prikazati svoju kolekciju na New York Fashion Weeku.

Kako proživljavaš epidemiju u New Yorku? Je li situacija doista tako loša kao što vidimo u medijima?

- New York je epidemija koronavirusa pogodila baš jako. Naselje u kojem živim na Manhattanu okruženo je bolnicama i privremenim centrima za liječenje pacijenata oboljelih od virusa, tako da sam često imao priliku vidjeti vozila hitne pomoći kako prevoze oboljele ili dolaze po njih u okolne zgrade u susjedstvu. Krajem veljače i ja sam počeo primjećivati simptome virusa, poput gubitka osjetila okusa i mirisa te konstantne glavobolje uz upaljene sinuse. Nakon posjeta doktoru testiran sam na virus i dva dana poslije dobio sam poziv da su rezultati pozitivni. Na svu sreću, moji su simptomi ostali blagi i nisu trajali duže od tjedan dana. Cijela situacija s virusom je definitivno promijenila kompletnu dinamiku grada. No, iako je u jednom trenutku New York bio najpogođeniji virusom u cijelom svijetu, broj oboljelih i mrtvih znatno je pao, tako da se polako vode razgovori oko ponovnog otvaranja New Yorka. Sljedeći semestar na fakultetu je upitan i fakultet još uvijek treba donijeti odluku hoće li i sljedeći semestar biti online ili će se predavanja nastaviti uživo. Epidemija je definitivno otežala nastavu na fakultetu, s obzirom na to da su sva moja predavanja uglavnom praktična, s jako malim brojem teorijskih predmeta.

Postoje li već neke ideje kako bi modne revije mogle izgledati nakon pandemije, odnosno u onome što se naziva "the new normal"?

- Mnogi misle da cijela situacija s pandemijom jako šteti modnoj industriji, ali ja mislim da su dizajneri diljem svijeta samo postali još kreativniji, uključujući i mene. U posljednje vrijeme fokus je postala održiva proizvodnja i korištenje tkanina koje ne štete okolišu i vjerujem da će modna industrija biti prisiljena istražiti načine kako više funkcionirati lokalno, a manje globalno. Pandemija je također otvorila mogućnosti kompanijama koje se bave istraživanjima u proizvodnji tkanina s nanovlaknima koja imaju antiviralna svojstva. Vjerujem da će se uskoro na tržištu početi pojavljivati tkanine koje se moći biti korištene za svakodnevnu zaštitu od virusa i bakterija. Nakon što pandemija završi i sve se polako počne vraćati u normalu, i modne će se revije vratiti. Vjerojatno će postojati nove sigurnosne mjere koje će se provoditi kako bi se osigurali novi zdravstveni standardi. Neki dizajneri održali su svoje modne revije ua vrijeme pandemije online i bez publike, a neki su se odlučili za drukčiji oblik prezentacije svojih novih kolekcija. Online prijenos revije uživo već se neko vrijeme događa, ali vjerujem da će puno više dizajnera istražiti i tu opciju.

Kakve planove imaš nakon školovanja?

- Polako počinjem raditi na stvaranju svog brenda. Ovo ljeto ću iskoristiti za planiranje kolekcije za sljedeću godinu, a krajem ljeta počinjem snimati i dokumentarni film. Nadam se da ću sljedeće godine predstaviti svoju prvu kolekciju, a san mi je imati svoj atelijer i mogućnost da proizvodim kolekcije sezonski. Također, u nekom trenutku želim se preseliti natrag u Europu, Portugal ili Španjolsku, vidjet ćemo.

Tanja Kvorka
istražuju se
TKANINE ANTIVIRALNIH

SVOJSTAVA
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike