Zdravlje
SAVJET LJETNA HRANA

Salata kao glavno jelo - brz i zdrav obrok
Objavljeno 20. lipnja, 2020.
Zelena salata puna je vlakana i lako probavljiva, a sadrži i velike količine antioksidansa

Ulaskom u lipanj bližimo se ljetu, a upravo u ovom razdoblju možemo najviše uživati u domaćem voću i povrću. Tijekom ljetnih mjeseci visoke temperature imaju značajan utjecaj na naše tijelo te bismo tome trebali prilagoditi i našu prehranu. Jeste li znali da za vrijeme ljetnih vrućina naše tijelo može izgubiti i do tri litre tekućine na dan?

Stoga se ljeti preporučuje stalna hidratizacija te lagana hrana. Odličan primjer takvog obroka jest kombinacija zelene salate i rajčica.

Zelena salata i rajčica
Blagotvorne koristi zelene salate poznavali su još i kraljevi Perzije prije više od 2500 godina. Danas je neki koriste za upalu desni, a nama je njezina najveća prednost bogatstvo nutrijentima. Većina njezinog sastava je voda, a to je čini idealnim izborom za obrok tijekom ljeta. Zelena salata puna je vlakana te je lako probavljiva, a sadrži i velike količine antioksidansa. Osim toga, ona je i niskokalorična hrana, pa je dobar izbor i za one koji paze na liniju, ili se pripremaju za plažu. U svijetu postoji više od 200 vrsta zelenih salata, a u hrvatskim OPG-ovima najzastupljenija je salata kristalka. Jeste li se ikad pitali zašto je baš tako zovemo?

Priča seže još u vrijeme Kolumba koji je zelenu salatu donio u SAD. Tada počinje njezina kultivacija, a da bi preživjela transporte na višim temperaturama, njene listove prekrivali su ledom. Prijevod engleskog naziva je - santa leda, a nama se ipak više sviđa naš - salata kristalka.

Kaže se kako sadnjom biljaka u sklopu s njihovom kompatibilnošću možemo poboljšati njihov rast, povećati urod i zaštititi biljke od nametnika. Iako, prema nekim istraživanjima salata i rajčica nisu povrće koje se dobro slaže u zemlji – možda zato što su obje kraljice ovog godišnjeg doba – one postaju najbolja kombinacija na vašem ljetnom tanjuru.

Rajčica u sebi sadrži dosta ljekovitih materija, ima antioksidantsko i antiseptičko djelovanje, čistač je organizma i diuretik. Rajčicu mnogi naprosto obožavaju kao vrlo ukusnu namirnicu, pa je jedu svježu, ili kao dodatak jelu, piju kao sok, pripremaju juhu. Međutim, osim što je vrijedna namirnica, rajčica je i vrlo koristan lijek. Ona pomaže kod otklanjanja poremećaja cirkulacije krvi, znatno potiče izlučivanje želučanih sokova potrebnih za probavu, potiče rad gušterače i regulira rad crijeva. Kao prirodno diuretičko sredstvo preporučuje se osobama koje pate od reumatizma, upale zglobova, gihta, kad imaju kamen u bubregu ili u žučnoj vrećici. Rajčica je dobra i za srčane bolesnike kojima otiču noge. Ne treba zaboraviti ni na okus rajčica, koje su tako sočne i svježe. Vrlo lako ih se može pripremati s tjesteninom, u salatama, juhama, varivima i mnogim drugim jelima.

Sada kada znamo sve njihove blagodati, preostaje nam samo složiti svoj zdravi obrok i poslužiti salatu kao glavno jelo.

Priprema salate
Uz malo začina i dodataka, od salate se može napraviti brz i zdrav obrok. Ulje je definitivno neizostavno, a u duhu ljeta i mediteranske kuhinje, savjetujemo uporabu maslinovog ulja. Vašoj kristalki svakako dodajte prijateljicu rajčicu te još povrća po želji, ali i voća ili orašastih plodova. Sezona je jabuka, višanja, trešanja, lubenica... Iznenadite svoja nepca nekom novom kombinacijom! Ako želite pojačati obrok, salati dodajte piletinu, ali kuhanu, kako bi vaš obrok i dalje bio lagan. Osim piletine, možete dodati i tunu, ili kozice. Ako nemate nešto od navedenog pri ruci, salati možete dodati i sir. Kod salate je najbolje upravo to što iz ničega u hladnjaku možete uz malo truda napraviti konkretan obrok.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

HRVATSKI INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE MOZGA

Za zdrav mozak bitan je san, ali i dobar trening

Najčitanije iz rubrike