Zdravlje
STARIJI DIJABETIČARI

Povećan rizik od teškog oblika COVID-19
Objavljeno 20. lipnja, 2020.
Dijabetičari tipa 2, stariji od 75 godina i s komplikacijama izazvanima šećernom bolešću imaju veće izglede oboljeti od teškog oblika COVID-19, navodi se u studiji. Dosad se znalo da je dijabetes jedan od čimbenika koji otežavaju stanje oboljelih od SARS-CoV-2, pa je dijabetičar tako u većoj opasnosti da oboli od teškog oblika SARS-CoV-2 i umre, kao i pretile i starije osobe i one koje boluju od povišenog tlaka. No ni jedna studija do sada nije preciznije istraživala koji su tipovi dijabetesa najteže pogođeni u slučaju obolijevanja od COVID-19.

Prva studija koju je obavio stručni časopis Diabetologia obradila je karakteristike 1317 dijabetičara oboljelih od teškog oblika COVID-19, a koji su bili na bolničkom liječenju u Francuskoj. “Dijabetičari su prepoznati kao pacijenti s povećanim rizikom... i to je vrijedilo i za tip 2 u starijih osoba i za mlađe do 30 godina oboljele od tipa 1 pod inzulinom”, objasnio je endokrinolog Bertrand Cariou, jedan od voditelja studije. Studija je omogućila “precizniji uvid u (stanje) dijabetičara s rizikom”, rekao je primarijus Cariou iz grada Nantesa.Dijabetičari s povećanim rizikom ako obole od SARS-CoV-2 su oni koji su stariji, koji boluju od dijabetesa tipa 2, a riječ je o najučestalijem obliku bolesti, zatim s komplikacijama (zatajenje srca, bubrega, dijabetička retinopatija) i konačno oni koji imaju povišenu tjelesnu težinu.

Studija je pokazala da ima vrlo malo dijabetičara tipa 1 koji su oboljeli od teškog oblika COVID-a (samo tri posto slučajeva).

Kada je riječ o rizicima smrti, na prvom mjestu je starosna dob: dijabetičari stariji od 75 godina imaju 14 puta veći rizik za smrt od COVID-a sedam dana nakon hospitalizacije u odnosu prema pacijentima mlađima od 55 godina.H
Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike