Magazin
THIERRY BRETON POVJERENIK EK-a ZA UNUTARNJE TRŽIŠTE

Osigurati poduzećima pravedan pristup ugovorima o javnoj nabavi
Objavljeno 20. lipnja, 2020.

Europska komisija donijela je “bijelu knjigu” o štetnim učincima stranih subvencija na tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu i sada traži doprinos i mišljenje svih dionika o opcijama koje su u njoj navedene. Javno savjetovanje, koje će biti otvoreno do 23. rujna 2020., pomoći će Komisiji u pripremi odgovarajućih zakonodavnih prijedloga u tom području.

Izvršna potpredsjednica mjerodavna za politiku tržišnog natjecanja i klaster Europa spremna za digitalno doba Margrethe Vestager u povodu toga je izjavila:

- Europsko je gospodarstvo otvoreno i blisko povezano s ostatkom svijeta. Želimo li da to ostane naša prednost, moramo biti na oprezu. Zato su nam potrebni pravi instrumenti kojima ćemo osigurati da strane subvencije ne narušavaju naše tržište, upravo onako kako to činimo s nacionalnim subvencijama. Današnjom “bijelom knjigom” pokrenuta je važna rasprava o otklanjanju štetnih učinaka stranih subvencija na tržišno natjecanje. Jedinstveno tržište bitno je za blagostanje Europe i dobro funkcionira samo ako postoje jednaki uvjeti za sve.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodatno je objasnio situaciju:

- Današnjom “bijelom knjigom” predstavljamo važan element naše vizije nove europske industrijske strategije, koja se temelji na tržišnom natjecanju, otvorenim tržištima i snažnom jedinstvenom tržištu. Jednaki uvjeti za sve na jedinstvenom tržištu okosnica su te inicijative i omogućit će našim poduzećima da posluju i natječu se na globalnoj razini. Time se promiče otvorena strateška autonomiju EU-a. U okviru naših pravila o jedinstvenom tržištu moramo spriječiti narušavanje postupaka javne nabave stranim subvencijama i osigurati poduzećima pravedan pristup ugovorima o javnoj nabavi.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan također je izjavio:

- Europska unija jedno je od najotvorenijih gospodarstava na svijetu i privlači velika ulaganja trgovinskih partnera. Međutim, strane trgovinske prakse, među kojima su i subvencije kojima se narušavaju jednaki uvjeti za poduzeća u EU-u, tu našu otvorenost stavljaju na kušnju. “Bijelom knjigom” dopunjuje se paket postojećih instrumenata za osiguravanje otvorene strateške autonomije, kao što su provjera izravnih stranih ulaganja i mjere trgovinske zaštite.

Sve u svemu, u “bijeloj knjizi” predlažu se rješenja i poziva na osmišljavanje novih instrumenata za premošćivanje regulatornog jaza. Pravila tržišnog natjecanja, instrumenti trgovinske zaštite i pravila o javnoj nabavi imaju važnu ulogu u osiguravanju pravednih uvjeta za poduzeća na jedinstvenom tržištu.(EK/DJ)
Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA - POVIJESNI DOGOVOR: FINANCIRANJE OPORAVKA I RAZVOJA (I)

Europski novac za hrvatski izlazak iz krize

TEMA TJEDNA - POVIJESNI DOGOVOR: FINANCIRANJE OPORAVKA I RAZVOJA (II)

Miroslav Gregurek: S novim porezima i pravilima Europska unija postaje država

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VODENI SVIJET: LJETO BIBLIJSKIH KIŠA

Od Gunje do Zagreba: Poplave ne biraju mjesto ni vrijeme, ljudski nemar je konstanta

2

TEMA TJEDNA - POVIJESNI DOGOVOR: FINANCIRANJE OPORAVKA I RAZVOJA (I)

Europski novac za hrvatski izlazak iz krize

3

ISTARSKO-SLAVONSKE VEZE: KORONA, KULTURA I KOMUNIKACIJA

Priča produženog trajanja čiji je svršetak nedokučiv