Crna kronika
IMAO JE NEŠTO NALIK NA MARIHUANU-SUHU MENTU?

Oslobođen optužbi zbog loše napisane prijave
Objavljeno 18. lipnja, 2020.
OSIJEK


Antonio K. (20), Virovitičanin sa zagrebačkom adresom, oslobođen je optužbe da je početkom travnja u Osijeku posjedovao marihuanu, jer policija nije dobro napisala prijavu.

Naime, Općinski sudu u Osijeku odbacio je optužbe jer je policija napisala u prijavi da je imao nešto "nalik" na marihuanu, a to po zakonu neće proći. Laički rečeno nalik na marihuanu može biti i suha menta, matičnjak ili pak kopriva ili neko drugo sušeno lišće za najobičniji čaj.

Protiv Antonia podnesena je prekršajna prijava jer je "4. travnja ove godine u Vatrogasnoj ulici u Osijeku posjedovao jednu PVC vrećicu sa sadržajem "zelene biljne materije nalik na drogu tipa marihuana-Cannabis", ukupne težine 1,1 gram, a preliminarnim ispitivanjem narko-testom marke M.M.C.International Cannabis test“ i HEMP Test dobivena je pozitivna reakcija karakteristična za drogu "marihuana-cannabis" o čemu je sačinjena službena zabilješka o preliminarnom ispitivanju, a prema Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, a oduzeta PVC vrećica sa sadržajem zelene biljne materije nalik na drogu tipa "marihuana-Cannabis" u cijelosti je proslijeđena na pohranu u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja MUP-a RH "Ivan Vučetić" u Zagrebu".


Policijska uprava osječko-baranjska, II. policijska postaja Osijek, podnijela je optužni prijedlog 5. travnja protiv Antonia zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.


- Ispitujući podneseni optužni akt, sud je utvrdio da djelo koje se okrivljeniku stavlja na teret, nije po propisu prekršaj, te je stoga okrivljenika oslobodio od optužbe. Naime, činjeničnim opisom prekršaja podnesenog optužnog akta okrivljeni se tereti da je inkriminiranog dana posjedovao jednu PVC vrećicu sa sadržajem zelene biljne materije nalik na drogu tipa "marihuana-Cannabis", ukupne težine 1,1 gram, koja mu je oduzeta Potvrdom o privremenom oduzimanju predmeta, kao i da je oduzeti predmet proslijeđen na pohranu u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja MUP-a RH "Ivan Vučetić" u Zagrebu. Iz ovakvog činjeničnog opisa proizlazi samo da postoji osnovana sumnja da je okrivljenik posjedovao drogu tipa marihuana-Cannabis, a s obzirom da je kažnjivom odredbom članka 54. stavak 3. u svezi stavka 1. točka 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga izričito propisano da će se kazniti za prekršaj fizička osoba ako posjeduje drogu, biljku dijelove biljke iz koje se može dobiti droga i nove psihoaktivne tvari te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droge, time iz naprijed opisanog optuženja ne proizlazi zakonsko obilježje prekršaja iz naprijed citiranog članka, odnosno iz činjeničnog opisa prekršaja ne proizlazi da je okrivljenik posjedovao drogu marihuanu, nego da je posjedovao tvari koje su nalik na marihuanu, zbog čega iz takvog činjeničnog opisa, ne proizlazi da se radi o drogi, već o tvari karakterističnog izgleda za drogu marihuana-Cannabis - navodi u obrazloženju oslobađajuće odluke Općinski sud Osijek.


Sud nadalje još jednom ističe da to što je Antonio imao nešto što je ličilo na marihuanu nije po propisima prekršaj. Kako je okrivljenik oslobođen od optužbe, time su troškovi vođenja prekršajnog postupka pali na teret proračunskih sredstava suda.
Inače, da je optužni prijedlog napisan kako treba mladića bi očekivala kazna u iznosu od pet do 20 tisuća kuna, a sudovi su do sada za posjedovanje oko jednog grama marihuane najčešće izrekli kaznu od 5.000 kuna. Međutim, dvadesetogodišnji Slavonac, koji je imao nekakvu suhu biljku kod sebe, oslobođen je bilo kakve odgovornosti jer je policijska prijava bila takva kakva je. Inače, policija je mjesecima u svojim priopćenjima za javnost, kada se radi o drogama, pisala "nalik na drogu" tu i tu, a to će od sada očito morati mijenjati jer sudovi, a prvenstveno Općinski sud Osijek, takve navode ne prihvaća jer nemaju nikakvog smisla. Postoji nada da će kaznene prijave protiv tek uhvaćenih osječkih dilera biti napisane kako treba.


Sandra Lacić
Mladića su policajci s biljkom “nalik” na marihuanu zaustavili u Vatrogasnoj ulici u Osijeku
Najčitanije iz rubrike