Osijek
SPOMEN NA 259 ŽRTAVA PREŠUĆENE POVIJESTI

Dan kada je Donji grad
gotovo sravnjen sa zemljom
Objavljeno 14. lipnja, 2020.

Sve do 1990. godine nije se smjelo spominjati 259 poginulih Osječana, među kojima i 86-ero djece, a koji su stradali točno 14. lipnja 1944. i to kao civilne žrtve bombardiranja Donjeg grada od strane savezničkih aviona. Ipak, godine 2017. na kapelicu Gospe Snježne u Donjeg gradu postavljena je spomen ploča u čast poginulima, te se od te godine obilježava i komemoracija za sve poginule. Žrtvoslovne udruge, točnije Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Osijek , Hrvatski domobran Osijek, Žrtve za Hrvatsku Osijek i Hrvatski obredni zdrug Jazovka-krilo Đakovo na čelu s Perom Šolom i ove su godine organizirale Komemoraciju žrtvama Savezničkog bombardiranja i to misom, molitvom i paljenjem svijeća, a na kojoj su sudjelovali i Nikola Mak, te Franjo Elter kao jedni od rijetkih koji su bili svjedoci ovog bombardiranja i danas su živi kako bi o njemu svjedočili.

- Saveznici su za cilj imali bombardirati njemačke zalihe nafte na Vukovarskoj ulici, gdje je današnja INA, a kako bi bili sigurni da će pogoditi cilj, cijeli su  Donji grad oko 11 sati prije podne zasuli tepih bombama, ne mareći za civile. Bio sam 13-godišnji dječak i zbog neimaštine sam radio u Krauszovom mlinu na uglu Huttlerove i Vukovarske. Kada se oglasila sirena, s vrha mlina smo vidjeli kako dolaze avioni i trčali smo prema Dravi i Axmannovoj kući, koja je imala veliki podrum i tu se sakrilo jako puno ljudi. Ne znam niti sam kako smo preživjeli, prisjeća se kroz plač danas 90-godišnji Franjo Elter.

Zastrašujućih prizora sravnjenog Donjeg grada i mrtvih tijela po ulicama prisjetio se i Nikola Mak, koji je tada imao sedam godina i živio je na uglu Petkove i Krstove ulice,  a sjeća se i kako je su naftni rezervoari  nakon ovog bombardiranja gorjeli sljedeća tri tjedna.

Inače, žrtvoslovne udruge  ovih će dana objaviti i knjigu s popisom svih žrtava tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. 

– Od zračnih  napada saveznika u Drugom svjetskom ratu je u Hrvatskoj stradalo oko 10.000 osoba. Ovo je bio prvi ozbiljni napad saveznika na Osijek  jer ranije u Osijeku nije bilo naznaka rata, niti ratnih operacija. Mi sada radimo knjigu pod nazivom “Prešućene žrtve Osječko –baranjske županije i grada Osijeka”. Popisali smo oko 13.000 žrtava, a sam grad Osijek ima više od 2.400 žrtava te je ovo bombardiranje bilo početak stradanja, naglašava Pero Šola.

N.Z.Eberhard

Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike