Novosti
VELIKA AKCIJA POLICIJE

"Ovi dileri su otišli, ali njih će zamijeniti drugi, jer kriminalce zanima samo novac"
Objavljeno 12. lipnja, 2020.
U Osijek su, kako bi se sve držalo u tajnosti, došli policajci iz drugih mjesta diljem Hrvatske

Droga je stvarnost i konstanta u osječkim noćnim klubovima, pogotovo tijekom vikenda kada u klubovima, doduše prije pandemije koronavirusa, bude nekoliko stotina natiskanih osoba, većinom mlađe dobi. Nije tu samo riječ o marihuani, dilaju se i konzumiraju puno opasniji opijati poput kokaina i heroina, ali i amfetamina te MDMA-a. Posljednja velika akcija policije u kojoj je zbog šverca droge i raspačavanja u vlastitom lokalu uhićen vlasnik narodnjačkog kluba Rockatiki, a uz njega još devetero osoba, samo to potvrđuje.

Okidač za početak PNUSKOK-ove akcije, neslužbeno doznajemo, zbio se krajem prošle i početkom ove godine kada je u kratkom vremenu nekoliko mladih osoba završilo na hitnom prijemu KBC-a Osijek zbog evidentnih problema, pokazalo se, konzumacije droga. Već tada su društvene mreže "gorjele", a brojni su otvoreno pisali kako je drogu lagano nabaviti u noćnim klubovima. Sve je kulminiralo početkom siječnja nakon pogibije troje mladih u stravičnoj prometnoj nesreći u blizini osječke Tvrđe. Pročulo se kako su nastradali nekoliko sati boravili u narodnjačkom klubu Rockatiki. Paralelno se istraživalo još nekoliko nesreća u kojima su sudjelovale mlađe osobe, i to nakon povratka kući iz noćnog života. Do njih su dolazile svakodnevne informacije kako se posjetiteljima osim alkohola nudi i droga, prije svega kokain i speed, te tabletice esctasyja, a na društvenim mrežama pojavile su se i videosnimke koje, navodno, pokazuju kako se osobe drogiraju.

Akcija u tajnosti

Pritisak javnosti očigledno je nagnao policijske istražitelje da u tajnosti počnu pažljivije promatrati osječku narkoscenu, a kada su došli do konkretnih saznanja, koja su uključila i temeljito "skeniranje" društvenih mreža, odlučili su s akcijom ići do kraja. Fokus policijskih istražitelja usmjerio se tada na 50-godišnjeg vlasnika Rockatikija, koji je već bio u policijskoj evidenciji zbog kaznenih djela iz domene droga. Više mjeseci pratili su njegovo kretanje, posebice ona putovanja prema Srbiji. Pokazalo se da je to bilo otvaranje puta kokaina prema Osijeku. Istražitelji su potom imali dva mjeseca vremena, tijekom pandemije koronavirusa, da u miru razrade sve taktike, na osnovi informacija koje su dobili u vrijeme višemjesečnog istraživanja. Kada je odlučeno da se krene u akciju uhićenja, koju su proveli pripadnici specijalne jedinice policije, u Osijek su, kako bi se sve držalo u tajnosti, došli policajci iz drugih mjesta.

Nakon spektakularnog uhićenja osmorice muškarca i dvije djevojke, koja su se zbila u jutarnjim satima u utorak u Osijeku i okolici, policija i Uskok oglasili su se u detaljima istrage. Pedesetogodišnjeg vlasnika Rockatikija sumnjiči se da je od srpnja prošle do 9. lipnja ove godine u Osijeku, Vukovaru, Slatini i drugim mjestima u Hrvatskoj i Srbiji okupio i povezao u zajedničko djelovanje druge optužene, ali i više drugih osoba iz Hrvatske i inozemstva. Cilj im je bio kontinuirana nabava, skladištenje, pakiranje i daljnja preprodaja kokaina, marihuane, amfetamina i MDMA-a na području Osijeka i okolice. Konkretno se 50-godišnjaka sumnjiči da je s drugookrivljenim 33-godišnjakom, nekoliko osoba iz Srbije, ali i sa šireg područja Vukovara dogovarao isporuku kokaina. Vlasnik Rockatikija je potom osobno u Srbiji preuzimao kupljeni kokain od drugookrivljenog, nakon čega ga je krijumčario u Hrvatsku.

Osim Srbije, droga je prema 50-godišnjaku dolazila i od hrvatskih dilera. Uskok trećeokrivljenu 26-godišnju djevojku sumnjiči da je, u dogovoru s 50-godišnjakom, nabavljala dogovorene količine kokaina, marihuane, amfetamina i MDMA-a od drugih dobavljača iz Hrvatske. Ona je drogu osobno i preko drugih angažiranih osoba preuzimala radi daljnje prodaje. Tu, "hrvatsku drogu" potom su ona i 50-godišnjak, i to radi zajedničke prodaje, predavali drugim okrivljenicima koji su drogu skrivali i skladištili te pripremali za daljnju prodaju. Drogu su potom dilali kupcima u Osijeku i okolici, a pribavljeni novac predavali su 50-godišnjaku i 26-godišnjakinji. Drogu je 50-godišnjak skladištio na više adresa, pa i u stanu koji je iznajmio u Osijeku, a u njemu je boravila 23-godišnja djevojka. Dogovorili su se da ona u stanu čuva nabavljenu drogu, prepakirava je i priprema za isporuku kupcima.


Iz Ravnateljstva policije su pak priopćili kako su okrivljeni za dogovore oko realizacije kriminalnih aktivnosti neovlaštene prodaje droge, skladištenje preuzete droge i njezinu daljnju ilegalnu distribuciju, manipulaciju, ali i za konzumaciju droga, koristili ugostiteljski objekt u Osijeku. Pri tome se misli upravo na Rockatiki. Iz priopćenja se iščitava i kako su konzumentima prodavali "prljavi" kokain, jer su ga miješali s punilima kako bi mu povećali masu.


 

 

Policija je na svojim internetskim stranicima objavila i videozapis uhićenja. Gotovo svi su, kako je bilo nešto poslije 6 sati kada je akcija počela, spavali. Prije ulaska u stan 50-godišnjaka interventni su policajci prekrili kameru videonadzor, a potom su snažnim udarcem "ovna" razvalili ulazna vrata stana te naoružani i pod punom opremom uletjeli u stan i uz povike: "Lezi, policija!", natjerali ga da legne na pod i stavi ruke na leđa. Od trenutka ulaska u stan do odvođenja 50-godišnjaka prošlo je manje od minute. U isto vrijeme, na identičan način, uhićeno je i ostalih devetero osoba. Nakon što su interventni policajci odveli uhićene, u stanove je, radi temeljite pretrage prostora, ušao i policijski pas za detekciju droga. Osim toga, policija je priopćila kako je 50-godišnjak u stanovima u Osijeku neovlašteno držao više komada raznog streljiva i pištolj, a 33-godišnjak je u vikendici u Slatini neovlašteno držao automatski pištolj.
Pritvor mjesec dana

Uhićeni su dobar dio utorka proveli kod pritvorskog nadzornika Policijske uprave osječko-baranjske, a potom su odvedeni na ispitivanje koje se zbilo u Županijskom državnom odvjetništvu Osijek. Da je u tijeku neka velika akcija, spoznali su i zaposlenici osječke građevinske tvrtke koji već mjesecima, u dvorišnom dijelu, rade na obnovi zgrade Županijskog državnog odvjetništva. Ništa im nije objašnjeno, već im je preko njihovih šefova samo poručeno da u utorak u poslijepodne i srijedu ne dolaze raditi. Ne bi, naime, zaposlenicima Uskoka bilo ugodno ispitivati okrivljenike uz znatiželjne poglede građevinara koji stoje na skelama.


Uskok je u srijedu oko 17 sati priveo okrivljenike sucu istrage Županijskog suda Osijek. Ulazeći u zgradu svi su pokušali sakriti lice od kamera i fotoreportera, a jedan od privedenih je, glave prekrivene kapuljačom i zureći u pod, prilično snažno udario glavom u "štok" ulaznih vrata suda. Nije poznato je li se tom prilikom ozlijedio. Uskok je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv šest okrivljenika, što je nakon ispitivanja sudac i napravio. Mjesec dana istražnog zatvora im je određeno zbog opasnosti od ponavljanja djela i mogućeg utjecaja na svjedoke.


Vijest o uhićenju vlasnika Rockatikija i ostalih dva je dana bila u fokusu Osječana, ali i drugih osoba koje su dionici noćnog života. Većina ih je mišljenja da je konačno bilo vrijeme da se sa stanjem u Rockatikiju nešto napravi. To se ponajprije misli na slobodno kolanje droge.


- Narodnjaka ima i uvijek će ih biti u noćnim klubovima. To je odgovor onima koji žele zatvoriti Rockatiki isključivo zbog narodnjaka. S druge strane, podržavam ova uhićenja zbog droge, to je zlo. A pogotovo nakon objave da su kokain miješali s punilima i takvog ga prodavali, pa to može nekoga ubiti - odrješit je Damir Božić iz osječkog naselja Retfala. Svjedočio je prošlih godina nekolikim policijskim racijama u osječkim noćnim klubovima, pa i u Rockatikiju. Svaki put je tada bilo pronađeno dosta droge, većinom marihuane i tabletica ecstasyja.


- Neke klince su tada policajci odveli i to je bilo to. Što se tiče budućnosti, noćni klubovi će i dalje raditi, pa i ovaj, a nažalost, siguran sam kako droga neće nestati. Po starom dobrom običaju, sada će biti malo zatišja, a onda sve po starom. Ovi dileri su otišli, ali njih će zamijeniti drugi, jer kriminalce zanima samo novac. Svjesno zbog njega riskiraju uhićenja i visoke zatvorske kazne. Nažalost, tako je - kaže naš sugovornik. Kaže i kako današnji konzumenti noćnog života na to bacaju velik novac. "Mnogima votka u kanti, od nekoliko stotina kuna, više nije zanimljiv izazov, pa žele oprobati nešto žešće što izaziva trenutnu euforiju, pa posegnu za drogom koja se, vidio sam to, prodaje u šiframa. Meni ne pada na pamet da ju probam jer je upravo droga, konkretno heroin, bila kobna za dvojicu mojih dobrih prijatelja 2000-ih", kaže Retfalčanin.

Droge je u Osijeku bilo odavno. Ponajprije se početkom 90-ih dilala marihuana i hašiš, a u drugoj polovini toga desetljeća sve se više na ulici mogao kupiti heroin. I dok su se neki uspjeli izvući iz te pošasti, zbog predoziranja ovom vrstom droge samo u Osijeku preminulo je više mladića. Nekolicina ih je i pronađena sa špricom zabijenom u venu. Od 2010. godine u Osijeku se sve češće može nabaviti i ne toliko rasprostranjeni kokain, koji je prije, zbog svoje cijene, bio "droga za bogate". No kako se Hrvatska nalazi na tzv. balkanskom putu droge, i droga za ušmrkavanje je stigla.
Što se tiče najnovijeg razbijanja dilerskog lanca, sada je na istražiteljima Uskoka nimalo lagan zadatak da u idućem razdoblju potvrde i potkrijepe svoje tvrdnje o narkohobotnici koja je trovala konzumente droge u Osijeku uključujući i nemali broj posjetitelja narodnjačkog kluba koji je u vlasništvu 50-godišnjaka. Ako se u kriminalističkom istraživanju koje će uslijediti potvrde prijave Uskoka, pa slučaj nakon podizanja optužnice dođe u sudske klupe, vlasniku Rockatikija i njegovim dilerskim suradnicima prijeti višegodišnja zatvorska kazna.


Milan Bugarić
Akcija Familia
Najveća količina kokaina u Hrvatsku dolazi iz Južne Amerike, i to kontejnerima, ali i skrivena u jahtama. Tako je u akciji Familia prošle godine, kojom je rukovodila hrvatska policija, zaplijenjeno više od tone kokaina (603 kilograma u Švicarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu) dok je u Hrvatskoj zaplijenjen milijun eura za koji se sumnja da potječe od šverca kokaina. Od 16 uhićenih osoba, šestorica su bila hrvatski državljani.
6

je osoba od prvotno 10 uhićenih završilo, odlukom suca istrage, u istražnom zatvoru
2,5

kilograma kokaina zaplijenjeno je ove godine u Osječko-baranjskoj županiji
Zapljene ove godine
Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako je od početka godine na području Hrvatske zaplijenjeno više vrsta droga. Heroina je zaplijenjen 2,1 kilogram, a kokaina 3,9 kg. Od toga samo u Osječko-baranjskoj županiji zaplijenjena su čak dva i pol kilograma kokaina. Marihuane je, pak, što na graničnim prijelazima, što na ulici, što u pretrazi stanova zaplijenjeno 826,5 kg. U rukama policije završilo je i 19,4 kg amfetamina.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZVJEŠĆE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Čak je 12 novooboljelih od koronavirusa, desetero iz Osijeka

2

POPIS POLJOPRIVREDE USRED EPIDEMIJE

Počinje velika inventura sela

3

TRENUTNO 811 AKTIVNIH SLUČAJEVA

Stožer: Rekordnih 180 novih
slučaja zaraze koronavirusom