Sport
"RUN UP OSIJEK" BOLJI OD "RUN UP CHICAGO"

Božidar Deodat Krešić srušio svjetski rekord u trčanju po stepenicama!
Objavljeno 11. lipnja, 2020.
Pretrčao je 240 katova za manje od sat i pol vremena, čime je prijašnji rekord nadmašio za 32 kata i 10 minuta

OSIJEK - Božidar Deodat Krešić, 71-godišnji osječki atletičar, u srijedu navečer otrčao je svoju "najluđu" utrku. Ni 14 državnih, još uvijek aktualnih rekorda u veteranskoj atletici, ni svojevremeni atletski upis u Guinnessovu knjigu rekorda, ne mogu se mjeriti sa sinoćnjim podvigom. Božidar je, naime, u neboderu na Trgu slobode trebao otrčati run up utrku od 208 katova za sat vremena i 37 minuta, službeno verificiranu od strane Svjetske towerrunning asocijacije, kako bi srušio aktualni svjetski rekord postignut u Chicagu, zbog čega je utrka i nosila ime "Run up Chicago - 3120 stepenica/208 katova”, no Božidar ne samo da je otrčao ono što si je prije početka utrke zadao, nego je broj katova i rekord od sat vremena i 37 minuta dobrano nadmašio.
Točnije, otrčao je fascinantnih 240 katova za još fascinantnijih sat vremena i 27 minuta, što je 32 kata i 10 minuta bolji rezultat od dosadašnjeg svjetskog rekorda.

Oduševljenje nije mogao sakriti čak ni prilično iscrpljen i uspuhan po završetku ovog nevjerojatnog podviga. Evo što nam je odgovorio kada smo ga upitali kakvi su dojmovi:
“Dojmovi su takvi da bih mogao nakon sedam dana ponovno, toliko mi treba da se odmorim. Planirao sam otići još koji kat, međutim, noge su jednostavno otkazale, mišići su potpuno otkazali, nisam više mogao”

Upitali smo ga da li je bilo kritičnih trenutaka, da li je rezultat dolazio u pitanje?
“Nije uopće bilo kritično. Hvala magneziju, pio sam šest tableta dnevno. Jednostavno, kada sam došao na zadnju zadanu stepenicu samo su mi noge otkazale i nisam ih mogao kontrolirati, do maksimuma sam izvukao sve što sam mogao”

Božidar je trčao na način da se nakon svakog uspona spuštao liftom u podrum, da bi se potom opet uspinjao na posljednji kat zgrade, pri čemu svaki taj uspon nije smio biti duži od šest i pol minuta. Koliko su ovakve utrke iscrpljujuće, a ponekad i fatalne, ovaj atletski veteran duhovito nam je i pomalo morbidno opisao uoči starta utrke u 21 sat.
"Isplatio sam posmrtnu pripomoć, ako umrem doći će po mene, lijes mi je osiguran, a nadam se i besplatnom posmrtnom oglasu u Glasu Slavonije".

Srećom, za time neće biti potrebe, iza Božidara je nevjerojatan uspjeh o kojemu će se još dugo pričati, a sudeći po njegovom karakteru, ovdje se neće zaustaviti. I sam je već najavio neke nove projekte. Uostalom, zahvaljujući ovom rezultatu za nagradu će od Svjetske towerrunning asocijacije dobiti avionske karte i smještaj na budućim sličnim događajima, jer je ušao među svjetskih top 100 vrhunskih atletičara.
Ono što se dogodilu u srijedu bilo je praćeno i od strane čitave svjetske towerrunning zajednice, tako da je gospodin Deodat Krešić odradio i jednu vrlo lijepu promociju Osijeka i Hrvatske.

I. Alilović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike