Novosti
POTVRDA VRHUNSKE KVALITETE RESTORANA

Waldinger iz Osijeka i Dunav iz Iloka u Michelinovu vodiču
Objavljeno 10. lipnja, 2020.
U Michelinov vodič za 2020. godinu uvršteno je ukupno 70 restorana iz svih krajeva Hrvatske

Restoran Club Waldinger iz Osijeka i restoran Dunav iz Iloka zavrijedili su Michelinova priznanja koja im je uručio Oliver Boček, direktor METRO centra u Osijeku.


Club Waldinger dobio je Michelinovu preporuku, a restoran Dunav Michelinovu oznaku Bib Gourmand. U Michelinov vodič za 2020. godinu uvršteno je ukupno 70 restorana iz svih krajeva Hrvatske, čime je hrvatska gastronomska scena obogaćena sa sedam novih domaćih restorana koji nose Michelinovu preporuku.


- Kvalitetu hrvatskih restorana iz godine u godinu potvrđuju Michelinova priznanja. Ovom prilikom želim čestitati osječkom Clubu Waldinger te iločkom Dunavu, našim dugogodišnjim partnerima, koji su svojim umijećem i predanošću vrhunskom iskustvu svojih posjetitelja zaslužili ovo prestižno priznanje. Ponosni smo što nam suradnja s Michelinovim vodičem omogućuje da i na ovaj način budemo dio uspjeha vrhunskih hrvatskih restorana - rekao je Oliver Boček, direktor METRO centra u Osijeku, dodavši kako u trenutnim okolnostima, kada su ugostitelji suočeni s izazovima u poslovanju, Michelinova priznanja mogu pridonijeti pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj karti izvrsnosti te mu je drago što METRO i na ovaj način može dodatno podržati promociju hrvatske gastronomije.
Sud struke

Berislav Mlinarević, vlasnik Restorana Cluba Waldinger, koji se nalazi u sklopu hotela Waldinger u Osijeku, rekao je kako za ugostitelje ovakvo priznanje puno znači i mjerilo im je kvalitete, struke i napretka u kombinacijama jela.


- S vremenom se pokazalo kako su Slavonci skloniji tradicionalnim receptima koji uključuju slavonsku svinju. Da ovakvu ploču imam istaknutu u našem restoranu na moru, mislim da bi posjetiteljima daleko više značila, jer u određene krajeve gurmani i ljubitelji kuhinje često putuju upravo zbog određenog restorana kako bi kušali ponudu hrane. Njima je pravilo da se prati Michelinova oznaka, no tu je riječ o profiliranijim gurmanima koji znaju spajati okuse - naveo je Mlinarević pojašnjavajući kako Slavonce ta oznaka čak možda i odbija jer su pobornici klasične ponude jela.


Naglasio je kako mnogi i ne znaju što točno znači Michelinova oznaka, no samim ugostiteljima takvo priznanje itekako laska jer je riječ o sudu struke.


- Michelin ima više kategorija i njegova oznaka ne mora značiti kako je riječ o superiornijim lokalima po nečemu niti ocjenjuje samo top-restorane. Naš je jelovnik drukčiji od većine u drugim restoranima i držim kako kvalitetan restoran mora imati kompletnu ponudu od predjela i juhe do deserta - rekao je Mlinarević, čiji je restoran treći put dobio Michelinovu preporuku.
Rad nakon pandemije

Željka Kovčalija, vlasnica hotela Dunav iz Iloka, naglasila je kako je njezin restoran četvrti put dobio ovo vrijedno priznanje.


- Iznimno mi je drago što je naša kvaliteta prepoznata i svako priznanje nam puno znači. To je dokaz više kako smo na dobrom putu kojim ćemo nastaviti i ubuduće te vjerujem kako će naši gosti i dalje biti zadovoljni kao i do sada - rekla je Kovčalija dodavši kako im vrijeme izgubljeno zatvaranjem restorana u doba pandemije nitko ne može vratiti niti nadoknaditi, međutim nastavljaju s vrijednim radom odlično pozicionirani na kartu odličnih hrvatskih restorana.
Ovaj se iločki hotel nalazi na samoj obali Dunava, a mnogi gosti ističu kako je upravo želja da kušaju nešto iz bogate ponude njihova restorana osnovni motiv dolaska na krajnji istok Hrvatske. Dragana Korpoš
Savjetuju o ugostiteljstvu već 120 godina
Micheline je svoj vodič počeo objavljivati prije 120 godina kada je u Francuskoj bilo samo oko 3000 automobila, a zvjezdice za restorane uveo je kao kriterij i počeo dodjeljivati 1926. godine. Od 1931. uvedena je hijerarhija: nula, jedna, dvije i tri zvijezde. Konačno, 1936. godine objavljeni su kriteriji za ocjenu zvjezdica.

Jedna zvjezdica: "Vrlo dobar restoran u svojoj kategoriji"; dvije zvjezdice: "Odlično kuhanje, vrijedno je produžiti putovanje" i tri zvjezdice: "Izvrsna kuhinja, vrijedna posebnog putovanja samo da bi se posjetio taj restoran."
Samo 7 zvjezdica
Koliko je teško dobiti samo jednu Michelinovu zvjezdicu svjedoči činjenica da takvih restorana u Hrvatskoj za 2020. godinu ima samo 7: Pelegrini u Šibeniku, Monte u Rovinju, 360 u Dubrovniku, Noel u Zagrebu i Draga di Lovrana u Lovranu, Boškinac u Staroj Novalji i LD Terrace u Korčuli
Za ugostitelje ovakvo priznanje puno znači i mjerilo im je kvalitete, struke i napretka
Možda ste propustili...

PREMINULA JEDNA COVID POZITIVNA OSOBA

U zadnja 24 sata 35 novopozitivnih osoba u OBŽ

SMANJUJE SE POSTOTAK POZITIVNIH NA TESTIRANJU

U VSŽ 12 novopozitvnih, umrle dvije osobe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana