Svijet
BRAMMERTZ U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-A

Diljem bivše Jugoslavije negiraju se zločini i slave ratni zločinci
Objavljeno 10. lipnja, 2020.
Serge Brammertz, glavni haški tužitelj, upozorio je na Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku kako se u zemljama bivše Jugoslavije i dalje slave ratni zločinci, a negiraju zločini, često uz potporu i odobravanje političara.

- Negiranje zločina i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca vidljivo je diljem bivše Jugoslavije. Na žalost, negiranje i slavljenje često pokreću ili podupiru političari i javne osobe u cijeloj regiji - rekao je Brammertz podnoseći redovito polugodišnje izvješće o radu haškog tužiteljstva. Podsjetio je kako se ove godine navršava 25 godina od "mnogih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici" i to će biti prilika da se, uz podsjećanje na žrtve, jednoglasno osude odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Pozvao je političke dužnosnike i javne osobe neka budu odgovorni i stave žrtve i patnje civila u prvi plan na komemoracijama. Prema Brammertzu, oni bi trebali javno osuditi negiranje zločina i slavljenje ratnih zločinaca, "a ne ih podržavati u javnim istupima".

Predsjednik Međunarodnog suda u Haagu Carmel Adius izjavio je na Vijeću sigurnosti da će dva preostala postupka optuženicima za zločine u bivšoj Jugoslaviji biti okončana u prvom dijelu 2021., a postupci Ratku Mladiću te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću odgođeni su zbog pandemije koronavirusa. Do kraja godine Mladiću će biti izrečena pravomoćna (prvostupanjskom je osuđen na doživotni zatvor), a Stanišiću i Simatoviću prvostupanjska presuda. M.F.
Možda ste propustili...

NJEMAČKI BUNDESTAG

Izbjeglicama manje gotovine

SRBIJA KUPUJE 12 ZRAKOPLOVA RAFALE

Vučić očekuje Macrona na potisivanju ugovora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana