Osijek
PRIJETI NAM EKOLOŠKA KATASTROFA

Presušuje Bajer na Jugu 2
Objavljeno 9. lipnja, 2020.
Ribiči su ubacivanjem 600 kg kreča spriječili podizanje pH vrijednosti vode

Otkako je Bajerom na Jugu 2 prije više od 30 godina prošao kolektor, čime su presječene ponornice Vuke, razina ovoga omiljenoga kupališta snizila se za čak dva metra, a onemogućeno je punjenje oborinskim vodama. Štoviše, na sredini jezera voda na nekim mjestima doseže kupačima samo do koljena, što jasno pokazuje da će vremenom ovo jezero presušiti!

Iako je ovaj problem poznat godinama, Vijeće Gradske četvrti Jug 2 odlučno je pronaći rješenje, i to najprije slanjem dopisa Gradu Osijeku nakon današnje sjednice Vijeća, ali i skorim čišćenjem okolice Bajera. To je samo mali, ali značajan korak u rješavanju ovoga problema koji utječe i na životinjski svijet južnoga jezera.

- Smatramo da struka treba dati svoje mišljenje, no vjerujemo da postoje dva načina rješavanja ovoga problema. Prvi je bušenje bunara na razini od oko 25 metara, a pumpe s kojima bi se spojio već su nabavljene. To je skuplja varijanta rješenja, a drugo je čišćenje dva već postojeća izvora. No, pitanje je jesu li ti izvori već presušili, a podsjećam da su se oborinske vode slijevale u Bajer prije 1988. godine, kad je napravljen kolektor - upozorava Igor Pandžić, predsjednik GČ-a Jug 2, dodajući da je vjerojatnije rješenje kopanje bunara.

Ipak, tu postoji i dodatan problem, a to su privatna vlasništva. Da je prostor u vlasništvu Grada, pojašnjava Pandžić, taj bi se problem mnogo lakše riješio, dakako, ne bez financijske potpore Grada. Stoga su u GČ-u odlučni riješiti to pitanje, sve dok nije došlo do uništenja ovoga, godinama omiljenoga kupališta ne samo stanovnika Juga 2, nego i svih Osječana.

Da je to doista tako, dobro je poznato i Tomislavu Gerovcu, predsjedniku Športsko-ribolovnoga kluba Jug 2, koji također zna da su presječene žile ponornice Vuke, i vjerojatno je žila, kaže, skrenula u drugom smjeru, a Bajer je ostao bez napajanja vodom. I ne samo to, u pitanje je doveden i opstanak više od stotinu labudova i pataka. Gerovac podsjeća da ŠRK Jug 2 svake godine poribljava Bajer, i to s tonu i pol šarana te oko 300 kilograma amura. I ne samo to, nedavno je bačeno oko 600 kilograma kreča da bi se podigla pH vrijednost, da se unište bakterije i alge.

I stanovnici su primjetili vidljivo opadanje vode u blizini izviđačkoga kampa, i to u tolikoj mjeri da su trske koje su godinama stajale u vodi, sada potpuno na suhom!

- Taj dio izgleda kao plaža, a to se dogodilo u svega godinu ili dvije - prokomentirala je stanovnica Juga 2, stalna posjetiteljica na Bajeru gdje se okupi, kaže Gerovac, između 300 i 500 građana dnevno tijekom ljetnih mjeseci.

Gerovac se nada da Grad, koji bi trebao pripomoći, neće dopustiti da Osijek ostane bez Bajera. Naime, financiranje kopanja bunara ne može se postići putem EU fondova, zbog privatnih parcela. Bajer je, složit će se svi, jedan od ljepših zelenijih dijelova grada Osijeka, i kao takav treba poslužiti ne samo sadašnjim, nego i budućim generacijama Osječana.

Marija Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike