Zdravlje
DEHIDRACIJA ŠTETI TIJELU

Kako manjak vode može utjecati na naš organizam
Objavljeno 8. lipnja, 2020.
Dovoljna hidratacija, između ostaloga, održava funkcije mozga i rad crijeva

Ljudsko tijelo svaki dan gubi vodu kroz znoj, urin, pa čak i disanje. Uzevši u obzir da se naša tijela sastoje od 60 posto vode, važno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu pijući je dovoljno i redovito. Dnevno se preporučuje šest do osam čaša vode, ali to ovisi i o općem zdravlju, klimi u kojoj živimo i količini tjelovježbe.

Dovoljna hidratacija, između ostaloga, održava normalno funkcioniranje mozga i rad crijeva, dok dehidracija može izazvati razne kratkoročne i dugoročne probleme, donosi portal zadovoljna.hr.

Boja mokraće najbrže će vam otkriti jeste li dehidrirani. Zdrava boja mokraće je blijedožuta ili prozirna. Ako ste dehidrirani, može postati tamnija i zamućenija, jer je manje razrijeđena - to je znak da popijete čašu vode.

Jedan od znakova dehidracije je i želja za slatkim koja se naročito javlja u popodnevnim satima. Za slatkim žudimo jer se jetra zbog nedovoljnog unosa vode muči s pretvaranjem glikogena u glukozu (šećer) za krvotok. Ako i dalje osjećate glad nakon jela, krivac može biti dehidriranost.

Umjerenu dehidraciju tijelo često krivo tumači kao glad, zbog čega žudimo za još kojim zalogajčićem, a zapravo nam treba čaša vode.

Suha ili ljepljiva usta jedan su od najlogičnijih znakova dehidracije. Uzrok mogu biti i lijekovi, ili starenje, ali u svakom slučaju vrijedi provjeriti hoće li voda pomoći riješiti problem. Glavobolje izazvane dehidracijom mogu biti različita intenziteta. Ovu bol izaziva privremeno smanjenje obujma mozga zbog gubitka tekućine. Mozak se zbog toga lagano povuče od lubanje, što izaziva taj nelagodni osjećaj. Kada popijete vode, mozak će se vratiti u normalan obujam i glavobolja bi tada trebala prestati. Sljedeći put kada vas uhvati popodnevna pospanost, uz šalicu kave, svakako uzmite i čašu vode. Osjećaj umora uobičajen je znak dehidracije.

Dehidracija može izazvati i halitozu, odnosno zadah iz usta. Dobra je vijest da bi rješenje mogli biti jednostavno: ispijanje vode može potaknuti stvaranje sline koja će očistiti usnu šupljinu od bakterija koje izazivaju neugodan zadah.

Uzrok zatvora često je vrlo jednostavan - dehidracija. Kada u organizmu nema dovoljno vode, debelo crijevo uzet će vodu iz stolice, što će otežati obavljanje velike nužde.

Nekad je teško raspoznati razliku između dehidrirane kože, što se može riješiti s dovoljnim unosom vode, i suhe kože, što je tip kože. Suha koža obično zateže, svrbi i iritirana je. Dehidrirana je koža, s druge strane, bez sjaja, zategnuta i često se ljuska. Čaša vode dobar je izbor u oba slučaja.

Ponekad i blaga dehidracija može biti dovoljna da oteža koncentraciju. To ne znači smanjenje mentalnih sposobnosti, ali zbog dehidriranosti jednostavni zadaci mogu se činiti težima, kao i nastojanje da se zadrži fokus. To može izazvati osjećaj razdražljivosti, zato - popijte čašu vode.

T. Kvorka
Dnevno se preporučuje šest do osam čaša vode, ali to ovisi i o općem zdravlju, klimi i količini tjelovježbe
Možda ste propustili...

ISTRAŽIVANJE

Sudar dviju pandemija

INICIJATIVA “RODILIŠTA - PRIJATELJI DJECE”

Majčino mlijeko je najbolja hrana za dijete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana