Sport
FERIVI POLUMARATON

Trkači zauzimaju osječke ulice 27. lipnja prijepodne
Objavljeno 6. lipnja, 2020.
Koronavirus je samo malo odgodio, ali nije upropastio tradicionalnu osječku trkačku priredbu

Na osječkim ulicama trebalo se trčati 4. travnja, no koronavirus je odogodio 16. izdanje Ferivi polumaratona za neka bolja vremena. I čini se da su ta bolja vremena stigla, jer su organizatori definitivno potvrdili novi datum polumaratona - u Osijeku će se trčati 27. lipnja.


Nemoguće je prognozirati hoće li krajem lipnja u Osijek doći svi oni koji su to planirali i 4. travnja, međutim Ferivi polumaraton, prema sadašnjem stanju prijava, ponovno bi trebao biti masovan, odnosno s više od tisuću sudionika iz cijele Hrvatske, ali i obližnjih zemalja. Može se zaključiti kako je pandemija koronavirusa samo odgodila tradicionalnu osječku trkačku priredbu, ali nije ju upropastila.


- Za sada imamo oko tisuću prijavljenih za polumaraton, a prijave traju do 13. lipnja. Naravno, na startu će biti i mnogo više ljudi, jer uz ove prijavljene za 21 km ne računamo štafetnu i utrku građana. Zadovoljni smo jer smo pronašli dobar datum, kako su sve utrke tijekom ožujka, travnja i svibnja uglavnom odgođene, sad je pomama za novim terminima, a mi smo pogodili jer se ne poklapamo ni s jednom većom utrkom u blizini - kaže Damir Černić, sportski direktor Osječkog Ferivi polumaratona.


Prethodnih 15 izdanja bilo je dobro, polumaraton je rastao iz godine u godinu, postao je osječki sportski brend, a ovo lipanjsko izdanje možda bi moglo nadmašiti sva prijašnja. Ljudi su se nakon duge stanke zaželjeli trčanja, a dobar glas o Feriviju nadaleko se proširio, pa se očekuje veliki broj trkačica i trkača koji će prvi put trčati od starta na Trgu Ante Starčevića, preko Gornjeg do Donjeg grada, pa natrag do cilja na središnjem trgu.


- Imamo prijava iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Granice su otvorene, situacija je svakim danom sve bolja, pa ne vidim razlog zašto ne bi bio i veći broj sudionika neko prethodnih godina - dodaje Černić.


Ove godine početak utrke bit će pomalo neuobičajen, sa starta na Trgu Ante Starčevića na đir po gradu krenut će se već u 9 sati. No za rani start postoji itekako dobar razlog. Krajem lipnja u Osijeku se napokon očekuje lijepo, sunčano vrijeme, pa je zbog moguće vrućine start ranije nego što je to obično bio.


- Nije ugodno trčati po velikim vrućinama, pa smo išli na soluciju ranijeg starta. Bilo je čak razmišljanja i o večernjoj utrci, ali smo odustali od te ideje, jer je to za dionicu od 21 kilometar neizvedivo. Pojedina mjesta gdje ide ruta staze su neosvijetljena, i bilo bi previše teškoća - objasnio je Černić, koji je s braćom Kraljević iz tvrtke Ferivi te najbližim suradnicima spreman za još jedan trkački izazov u Osijeku.
Detalji utrke i šušur koji će ju pratiti, odavno su dogovoreni, glazbena, pjevačka i/li plesačka zabava uz stazu ostaje ista kao što je planirana za 4. travnja. Središnja utrka, 27. lipnja, naravno, bit će ona na 21.1 kilometar, a trčat će se i štafeta 3x7 km te utrka građana na 5 km pod imenom "Jel‘ trčiš, lega?".


Ivana Liović
Dječje utrke u poslijepodnevnim satima
Dječje su utrke godinama bile uvertira u glavni događaj dana, polumaratonsku avanturu, no ove godine bit će drugačije. Glavna utrka dana u ranom je terminu, pa će se Dječje utrke održavati u poslijepodnevnim satima. Nakon što završi glavni polumaratonski program na Trgu Ante Starčevića, 27. lipnja (od 17 sati), na scenu stupaju djeca. Dionice će biti od 300 do 1600 metara, ovisno o uzrastu mladih trkačica i trkača.
Najčitanije iz rubrike