Novosti
JAVNA VODOOPSKRBA I ODVODNJA

Potpisani ugovori za niz velikih projekata za dobrobit građana
Objavljeno 6. lipnja, 2020.
Riješit će se odvodnja Đakovačkoj Satnici priključenjem na sustav u Đakovu, u Ernestinovu će biti zamijenjene stare cijevi

Osam ugovora za gradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje na području triju slavonskih županija - Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske - vrijednih ukupno 98 milijuna kuna, potpisao je u petak generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković s predstavnicima javnih pružatelja vodnih usluga za Ernestinovo, Lovas, Donju Motičinu, Drenovce, Vrbanju, Pleternicu, Đakovo, Satnicu Đakovačku, Vladislavce, Vuku, Erdut i Dalj. Tom iznimno važnom događaju za stanovnike tih područja nazočili su i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, kao i predstavnici lokalnih vlasti.


Istaknuvši kako su ti projekti samo dio napora koji se posljednjih godina ulažu u poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture diljem zemlje, ministar Ćorić je kazao da svaki novi metar cijevi u vodoopskrbnom sustavu i pumpu u sustavu javne odvodnje u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike doživljavaju kao malu pobjedu i u konačnici poboljšanje kvalitete života stanovnika.


"U ovom trenutku, s obzirom na odrađenost dokumentacije, na odobrena nepovratna sredstva, imamo projekata koji su ušli u realizaciju ili tek započinju, a trebali bi biti dovršeni do kraja 2023. godine, u vrijednosti od 24 milijarde kuna. Taj podatak treba promatrati u kontekstu aktivnosti građevinskog sektora, koji će biti neizostavan i jak podupiratelj gospodarskog rasta Hrvatske u sljedećim godinama, uz, naravno, zadržavanje visoke razine zaposlenosti u njemu, što je i jedan od ciljeva s kojim će HDZ izići u okviru izbornog programa za parlamentarne izbore", poručio je Ćorić.


Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković napominje kako je riječ o 35 kilometara nove vodoopskrbne mreže i 20 kilometara novih kanalizacijskih kolektora. "Za ljude na području Vrbanje i Drenovaca to znači da će konačno piti vodu s crpilišta Sikirevci, a ne vodu koja je prijetnja zbog povećane količine arsena, riješit će se odvodnja Đakovačkoj Satnici priključivanjem na sustav u Đakovu, u Ernestinovu će biti zamijenjene stare azbestne cijevi, u Donjoj Motičini će biti čista voda iz Našica, a ne više mutna iz Starih Zdenaca i to je samo dio onoga dobroga što će stanovnici osjetiti", objasnio je Đuroković.


Također dodaje kako u ovom trenutku imamo 1,6 milijardi kuna vrijednih projekata i čak sedam projekata uz 70-postotnu potporu prosječnog sufinanciranja iz fondova EU-a, što skupa dovodi do ulaganja od dvije milijarde kuna.


Dobar dio potpisanih ugovora već je u realizaciji, tvrdi direktor Hrvatskih voda, a, prema sadašnjim predviđanjima, svi bi ti projekti trebali biti odrađeni u iduće dvije godine.
Đuroković je najavio da se priprema i nova aglomeracija od velikog značenja za područje Vuke i Vladislavaca kroz novi EU projekt, vrijedan 300 milijuna kuna, za što je već osigurano 14 milijuna kuna, namijenjenih izradi studija izvedivosti i projektiranja na tom području.


Tomislav Prusina
OBŽ: Ugovori vrijedni 39 milijuna kuna
Župan Ivan Anušić objasnio je da se radi o 39 milijuna kuna vrijednim ugovorima za vodnu infrastrukturu na području Osječko-baranjske županije te kontinuiranom ulaganju kroz aglomeracije vodnoopskrbnih sustava, kanalizacije i pročišćavača. "Možemo biti više nego zadovoljni realizacijom tih projekata jer idu i kroz fondove EU-a i kroz sredstva iz proračuna RH. Ovdje nije kraj, nastavljamo s radom, dograđujemo naše sustave i projekte i mislim da ćemo vrlo brzo biti potpuno opremljeni vodoopskrbom i kanalizacijom na području županije", najavio je Anušić.
Tomislav Ćorić

ministar zaštite okoliša i energetike

Svaki novi metar cijevi u vodoopskrbnom sustavu i pumpu u sustavu javne odvodnje u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike doživljavamo kao malu pobjedu.