Crna kronika
ODUZELI MU BOMBU I STRELJIVO

Morat će na sud jer nije dobrovoljno vratio oružje
Objavljeno 6. lipnja, 2020.
Policija poziva građane da dobrovoljno vrate oružje jer tada neće biti prijave
OSIJEK - Zabranjenog oružja, može se vidjeti po policijskim statistikama, u Slavoniji i Baranji ima još jako puno. U većini slučajeva riječ je o minsko-eksplozivnim sredstvima, ali i puškama i pištoljima, zaostalima iz Domovinskog rata. Pronađeni su i u četvrtak, a zanimljivo je kako je jedna osoba zbog toga kazneno prijavljena, a druge su dvije prošle bez prijave.
Prijave nije bilo za osobe koje su nalazak oružja prijavile policiji, no to se ne može reći za 62-godišnjaka iz Feričanaca. Policajci su u četvrtak sa sudskim nalogom došli u pretragu njegove kuće jer se sumnjalo da posjeduje oružje. Sumnja se pokazala opravdanom jer je pretragom pronađena ručna bomba M-52 i 96 komada streljiva. Policajci su 62-godišnjaka kazneno prijavili.


Da je 62-godišnjak dobrovoljno vratio oružje, prijave ne bi bilo, kao što je bio slučaj s drugom dvojicom. Oko 5.50 u četvrtak u poljskom predjelu Grbavica, u blizini Zoljana kod Našica, 61-godišnjak iz Našica pronašao je ručnu bombu M-75. Javio je to policiji, a po bombu je došao policijski pirotehničar. Policija provodi daljnje izvide s ciljem nalaženja osobe koja je odbacila ručnu bombu. Istog dana oko 12.20, u poljskom predjelu Kneja, između mjesta Viljeva i Podravske Moslavine, 48-godišnjak iz Viljeva pronašao je minobacačku granatu od 50 milimetara iz Drugog svjetskog rata. Kako je riječ o starijoj eksplozivnoj napravi, pirotehničar je utvrdio kako bi njezin transport do skladišta bio opasan, pa je granata, nakon iskopavanja rupe, uništena na mjestu nalaska.
PU osječko-baranjska izvijestila je i da je izlazaka pirotehničara na teren bilo i prošlog tjedna. Tako su u petak, 29. svibnja, i u srijedu građani s područja Osijeka i Čepina dobrovoljno predali dvije tromblonske mine, kumulativnu minu, ručnu bombu i minobacačku granatu od 60 milimetara. Policijski pirotehničar od građana je preuzeo minsko-eksplozivna sredstva te se protiv njih ne podnose prijave.
Milan Bugarić
NEMOJTE SAMI DONOSITI ORUŽJE, PO NJEGA ĆE DOĆI POLICIJSKI PIROTEHNIČAR
Još traje akcija "Manje oružja – manje tragedija". Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dobrovoljno preda neće se pokretati kazneni ni prekršajni postupak. Policija poziva sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje da ga bez straha od sankcija prijave policiji.

- Molimo građane da ne odbacuju i ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do ozljeđivanja zbog njihova aktiviranja, nego da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policajce u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dobrovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i na besplatnoj telefonskoj liniji 0800 88 92 - priopćava MUP.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike