Osijek
ŠTO O PODRŠCI GRADA OSIJEKA KAŽU PODUZETNICI?

Potpora nam je bila znak da nismo sami
Objavljeno 6. lipnja, 2020.
Iznos od tisuću kuna po radniku svatko je iskoristio na onaj način koji je njemu najviše odgovarao

SUPRUŽNICI POZNIĆ, MAKSIMILIAN

Svi su naši pogledi okrenuti prema jeseni

 

Supružnici Jasmina i Vladimir Poznić lijepu poslovnu priču, sad već cijeli niz godina, grade u Tvrđi sa smještajnim kapacitetom Maksimilian. Gostima koji žele nešto drukčije od hotelskog smještaja vrlo su često prvi izbor. No i oni u prvih pet mjeseci ove godine bilježe pad prometa od 55 posto. Za pet zaposlenih djelatnika ostvarili su pravo na jednokratnu i nepovratnu pomoć Grada Osijeka u iznosu od 5000 kuna.

- U ovim okolnostima u kojima u dva mjeseca gotovo nismo ništa radili, a i sada kada smo počeli prihodi su smanjeni za 80 posto, dobro vam dođe sve što dobijete. A što radite s tim? Pokrivate sve one račune koje trebate platiti - kaže Jasmina Krkić Poznić.

 

 

- Nažalost, nema tih mjera koje vam mogu nadoknaditi zaustavljanje rada. Svatko tko se bavi biznisom želi samo da se ekonomska i opća, a u našem dijelu posebice turistička klima vrati u normalu, jer je to osiguratelj da ja sam i dalje mogu zarađivati, plaćati svoje obveze, plaćati svoje djelatnike - nadovezuje se Vladimir.

Nakon, kažu nam naši sugovornici, što smo svi zajedno odgledali seriju korona, nadaju se da neće izaći njezin drugu nastavak, ali općenito svi se boje jeseni.

- Osijeku i ovoj regiji su travanj, svibanj i lipanj kao 1. kolovoza na Jadranu, dakle puna sezona, što znači da smo 50 posto full sezone izgubili. A kakva će situacija biti na jesen - to nitko ne zna. Bojimo se nadolazećeg razdoblja, jer jasno je kako će vrijeme potpora završiti u idućem razdoblju i pitanje je kako ćemo preživjeti sljedećih godinu dana, to nam je najveći izazov - kaže Jasmina, a Vladimir primjećuje kako bi poduzetnici možda bili sretniji da su se potpore za očuvanje radnih mjesta izravno plaćale radnicima, da se poslodavci nisu našli u ulozi svojevrsnog tampona.

?Ipak neće zaboraviti pozdraviti ovaj partnerski potez Grada Osijeka kojim je isplaćena pomoć u iznosu od tisuću kuna po zaposleniku.

- Iz razgovora s kolegama iz drugih sredina, gotovo nitko se nije mogao pohvaliti takvom brigom svoga grada ili općine - ne skriva Vladimir te se isto tako veseli promotivnim akcijama kojima lokalne turističke zajednice pozivaju turiste na upoznavanja istoka Hrvatske i uživanje u njemu. Samo takvim zajedničkim, koordiniranim nastojanjima može se preokrenuti slika u kojoj tijekom ljeta nije nužno otići samo na Jadran. A pred nama je ipak još drugi dio kontinentalne špic-sezone, a to je jesen... D.Ku.

ANTONIO RISTOVIĆ, LIPOV HLAD

Potpora Grada bila je znak da nastavimo raditi

 

Ono što je najvažnije u svemu ovome što nam se dogodilo u vrijeme pandemije je to da se vidi kako nisi sam, da smo spoznali da netko razmišlja o nama. Tada smo shvatili da nije sve tako crno i da je netko spreman pomoći. Tada smo zapravo odlučili da ne zatvaramo firmu, ne otpuštamo radnike - kaže Antonio Ristović, voditelj restorana Lipov hlad.

Iako je mladi poduzetnik, koji nastavlja uzlet koji su njegovi roditelji vratili jednom od najpoznatijih, a svakako i najpostojanijih donjogradskih restorana, vrlo brzo shvatio je što to znači kada imaš nekoga tko je spreman pružiti ruku pomoći.

U njihovu slučaju riječ je o jednokratnoj pomoći od strane Grada Osijeka u iznosu od 28 tisuća kuna, toliko je, naime, zaposlenih.

 

 

- Ta sredstva iskoristili smo za osiguranje nabave potrebnog materijala, nabavu opreme, za obrtna sredstva. Nismo, dakle, zatvarali lokal, radili smo sve vrijeme dok su trajale restriktivne javnozdravstvene mjere. No pomoć Grada Osijeka nije samo bila u tom izravnom financijskom dijelu, nego smo na vrijeme doznali kako će tu biti i oslobađanje od plaćanja najma za travanj. Naravno da su nam u Gradu puno pomogli, to nam je bilo svjetlo na kraju tunela. To i, jasno, mjere od HZZ-a bile su jasan znak da će nam sljedeći mjeseci biti bolji, da nećemo potonuti. Sada se pokazalo da se sve zapravo nastavlja normalno - kaže naš sugovornik.

Budućnost?

- Klijenti nam se vraćaju, jasno, polako, ali se nadamo da će se od srpnja vratiti gotovo u cijelosti. Iznimno sam optimističan, ne bojim se najava o drugom valu na jesen. Sva ona događanja koja su bila najavljena za lipanj odgođena su za ljetne i jesenske mjesece ili za nagodinu, znači nema otkazivanja događanja, cateringa, vjenčanja... sve je tu, samo je malo pomaknuto - kaže Ristović.

Na naš upit također će pohvalno ocijeniti aktivnost lokalnih turističkih zajednica koje zanimljivom kampanjom pozivaju goste u Osijek, u Slavoniju, Baranju i Srijem.

- Naravno da je to hvalevrijedna aktivnost, jer važno je turiste dovesti ovamo. Turisti moraju negdje jesti, sjesti, odmoriti se, popiti piće. Ako su tu u gradu, troše, čim ima noćenja, ima doručaka, ručkova, od tog svi imamo neku korist. Pokrenuta kampanja je pohvalna jer se vidi da je prihvaćeno razmišljanje kako svi mi živimo od tog gosta. D.Ku.

TIBOR VIDAKOVIĆ, STUDIO SOFIJA

Pomoć Grada bila nam je dobar vjetar u leđa

 

Tibor Vidaković, vlasnik frizerskog studija Sofija, bio je tijekom pandemije u dvojakoj profesionalnoj obvezi. Prvo, jer je kao obrtnik koji je zbog restriktivnih mjera morao prekinuti s pružanjem usluga, na što se, naravno, nije naviknuo. S druge strane, kao dopredsjednik Udruženja obrtnika Osijek i predsjednik sekcije trebao se brinuti o pomoći i zaštiti svojih kolega. Zato je i njemu laknulo kada su ga nazvali iz Grada Osijeka i raspitali se kako bi bilo najefektnije pomoći.

- I ta sredstva, tih tisuću kuna po zaposleniku je ono što nam je pomoglo. Najljepše u ovim trenutcima pandemije je što je netko u Gradu Osijeku prepoznao da ova sredstva koja su nam doznačena, ponajprije za nas koji smo bili paralizirani jer nismo mogli raditi, a morali smo osigurati plaće za naše djelatnike, možemo iskoristi i za druge namjene.

Postoji ipak i onaj dio troškova koji su nam dolazili i koji nisu ušli u nekakav otpis.

 

 

Znam mnogo kolegica kod kojih je bilo puno paušala, koje su bile u najmovima, pa iako je on možda prepolovljen, bio je tu kao obveza... bilo je tu i hladnog pogona, bilo je tu naposljetku i dosta troškova u dijelu kada je trebalo ponovno pokrenuti obrt, gdje se moralo nabaviti sredstva za dezinfekciju, maske, rukavice... a to u našoj djelatnosti nije uopće u malim količinama - kaže Vidaković.

Drago mu je što je osim pružene financijske pomoći svemu prethodilo raspitivanje ljudi iz Grada u kojem dijelu i kako mogu pomoći, jer zapravo svatko, a Vidaković uzima za primjer obrtnike, ima neki drukčiji oblik poslovanja.

- Ovo je bio dobar odgovor na ono što je nama trebalo. Mi smo uvijek skloni govoriti kako postoji nekakav državni, pa i lokalni aparat koji nas "šiba u leđa", u ovoj situaciji se to obrnulo i mislim da nam je taj isti aparat pomogao koliko je to bilo moguće. Naravno da nam to neće vratiti vrijeme koje nismo radili, sigurno je da i povećanje posla u svibnju kada smo ponovno otvorili svoje lokale neće vrati ono što je izgubljeno, ali će donijeti određenu stabilnost za nastavak poslovanja.

U svakom slučaju, iznos i još k tome nepovratan, od tisuću kuna po djelatniku, bio nam je lijep vjetar u leđa - ne skriva Vidaković. Zanimljivo je kako ni on ne očekuje "problematičnu" jesen, te s optimizmom dočekuje povratak klijenata u svoj salon, kao i u salone svojih kolega. D.Ku.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike