Novosti
“AFERA VJETROELEKTRANE”: PORUKE I SMJENE

Premijer: Nadležna tijela moraju utvrditi odgovorne za probijanje mjera nadzora
Objavljeno 4. lipnja, 2020.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u četvrtak na sjednici Vlade u povodu "afere vjetroelektrane" da je Vlada privržena borbi protiv korupcije te zatražio od nadležnih pravosudnih institucija da utvrde kako se to dogodilo, i tko je odgovoran za probijanje mjera nadzora.

"Uime cijele Vlade želim reći da je Vlada u cijelosti privržena borbi protiv korupcije, a dokaz samostalnog i neovisnog djelovanja policije i Državnog odvjetništva upravo je proces koji se odvija od prošloga tjedna, bar kada je riječ o saznanjima u javnosti. Nema nikakve dileme da borbu protiv korupcije želimo podržati i ohrabriti, i da nadležna tijela svoj posao trebaju raditi sukladno zakonu, bez utjecaja bilo koga na njihov rad", rekao je Plenković na početku sjednice. "Kako su u aferu involvirani i ljudi koje je imenovala Vlada - državna tajnica i još neki službenici i pomoćnici ministra, to je dokaz da DORH i policija rade bez bilo čijeg utjecaja", ustvrdio je. "Za nas su takva ponašanja neprihvatljiva, zato smo razriješili navedene dužnosnice i povukli mjere koje su vrlo jasne, i odmaknuli smo cijelu ovu priču od kolektivne odgovornosti, dakle, svih nas kao Vlade. Ne želimo na bilo koji način biti involvirani u nečije pojedinačne akte koji narušavaju ugled Vlade", poručio je. Plenković je istaknuo kako je u interesu jačanja povjerenja u pravosudne institucije da se utvrdi odgovornost za pucanje mjera nadzora u "aferi vjetroelektrane".

"Budući da se ponovno dogodilo tzv. pucanje, ili probijanje mjera među akterima koji su u to involivirani, a mogli su biti involvirani policija, DORH, ili sud, mislim da je u interesu jačanja povjerenja u pravosudne institucije da nadležna tijela utvrde kako je moguće, i tko je odgovoran za pucanje mjera nadzora te da svi postupci imaju epilog u adekvatnom roku", rekao je. "Ovo govorim vrlo precizno, bez ikakve primisli o bilo kakvom pritisku na neko od ovih tijela, ali isto tako važno je utvrditi tko je za ovo odgovoran, jer je to bitno radi povjerenja u rad DORH-a, policije te u funkcioniranje suda. To je ono što u pogledu pravne sigurnosti očekujemo od svih aktera", naglasio je Plenković.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice razriješila dužnosti u nekim agencijama i komisijama Josipu Rimac, Anu Mandac i Ružicu Njavro, koje su osumnjičene u "aferi vjetroelektrane". Razriješena je dosadašnja članica Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Ana Mandac, priopćeno je iz Vlade. Na osobni zahtjev razriješena je dosadašnja članica Upravnoga vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ružica Njavro. Ružica Njavro je, također na osobni zahtjev, razriješena i dužnosti članice Upravnoga vijeća Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. H
JOSIPA RIMAC ISKLJUČENA IZ HDZ-a
Sud časti HDZ-a Šibensko-kninske županije isključio je u četvrtak poslijepodne bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac i kninskog vijećnika Marinka Tokmakčiju iz stranke. Rimac i Tokmakčija bezuvjetno su isključeni iz HDZ-a, objavio je predsjednik županijskog HDZ-a Nediljko Dujić na konferenciji za novinare, rekavši kako Sud časti na sjednici održanoj ujutro nije donio odluku o stegovnom postupku zato što na njoj nije bio prisutan Dujić kao predlagatelj. No, dodao je, sjednica Suda časti nastavljena je u podne, a na njoj je donesena jednoglasna odluka o bezuvjetnom izbacivanju Rimac i Tokmakčije iz stranke. “Odluka da se bezuvjetno isključi iz članstva Rimac i Tkomakčiju donesena je zbog poznatih razloga”, rekao je Dujić. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je, na prijedlog Uskoka, jednomjesečni pritvor Josipi Rimac i šestorici osumnjičenika zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Trinaest poduzetnika i državnih dužnosnika sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.
Možda ste propustili...