Novosti
UZORAN PRIMJER FAKULTETSKE ONLINE NASTAVE

Međunarodno pravo iz sobe
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
Prof. Mira Lulić online nastavu smatra inovativnom, izazovnom i atraktivnom

Kao i sve, i nas je, na Pravnom fakultetu u Osijeku, zatekla pandemija, ali ne zadugo. Odmah smo počeli raditi u online okruženju, većina se kolega izvrsno snašla, morali smo brzo učiti i prilagođavati se, rasli smo i stjecali iskustva zajedno s našim studentima. Prva smo tri tjedna bili na Loomenu, da bismo se, u dogovoru sa studentima, prebacili na Merlin, koji je predviđen samo za fakultete. Omogućava mnogo više prostora za fileove, manji broj korisnika te bržu i stabilniju vezu. Djelatnici Srca na raspolaganju su nam svaki dan, brza i učinkovita komunikacija s njima iznimno nam je važna, a od velike nam je pomoći i fakultetski administrator Zdravko Rašić, prenosi nam svoja iskustva o nastavi na daljinu prof. dr. sc. Mira Lulić, predstojnica Katedre za međunarodno javno i privatno pravo, koju su nam ishvalili njezini studenti. Dokaz je kvalitete njezina rada i poziv na godišnju konferenciju Srce.hr-a, gdje je pozvana govoriti o svojim iskustvima s Moodla.Predavanja i ispiti

O nastavi na daljinu od prvog razreda osnovne škole do sveučilišne razine svi imaju svoje mišljenje, mnogi ne baš pozitivno. No na Pravnom fakultetu u Osijek, na predmetu Međunarodno pravo, čini se, zadovoljni su i studenti i profesori. U suradnji s docentom Davorom Muhvićem, prof. Lulić proteklih je mjeseci osmislila mnogo aktivnosti i inovacija u nastavi u online okruženju za svoje studente.


"U ovom semestru imamo studente 2. godine Integriranog diplomskog studija prava. Nakon prvotnog uhodavanja u sustav, doc. dr. sc. Muhvić i ja odlučili smo se za audiopredavanja, a uz svako audiopredavanje studentima priredimo kombinaciju power-point prezentacija, problemska pitanja i domaće zadaće, razne znanstvene radove u pdf formatu sa znanstvenog portala Hrčak i drugu literaturu, upućujemo ih poveznicama na konkretne stranice međunarodnih i nacionalnih tijela vezanih uz naš predmet, dajemo tekstove relevantnih međunarodnih ugovora ili domaćih propisa, priređujemo im kvizove koji su uvertira u kasnije online testove te druge multimedijalne sadržaje", opisuje prof. Lulić.


Studentima je za praćenje nastave na Merlinu potrebno računalo, a mobitel trebaju za online ispite i testove, pri čemu koriste platformu Zoom na koju se Fakultet pretplatio. "Imamo našu virtualnu Zoom dvoranu za Katedru i ondje se uvijek nalazimo sa studentima", otkriva. Profesorica Lulić smatra da je studentima važno čuti glas profesora. "Student mora moći i čuti i vidjeti svog profesora i obrnuto. To sam od početka postavila kao pravilo i držimo se toga bar jednom tjedno. Ne želim da nam se studenti pretvore u slova na ekranu, a posebno ne bih željela da se danas-sutra sretnemo na ulici ili fakultetskim hodnicima i da ne prepoznamo jedni druge", naglašava. Ne propušta pohvaliti i djelatnike fakultetske knjižnice koji su sve vrijeme pandemije vrijedno radili i omogućili da su sve knjige na raspolaganju studentima, bez obzira na to jesu li u Osijeku ili izvan njega, pa se literatura slala i poštom u mjesta prebivališta.

Studenti izvrsni

"No ničega od široke palete online aktivnosti koje su se razvile u ovim tjednima iza nas iz Međunarodnog prava ne bi bilo da naši studenti nisu pokazali dobru volju da u njima sudjeluju i bili jednako ambiciozni kao i mi. Moram ih pohvaliti, toliko su to dobro prihvatili da je bilo lako biti kreativan i smišljati nove aktivnosti. Meni osobno sve to je posebno životno i profesionalno iskustvo iz kojeg sam puno naučila kao nastavnik. Studenti stalno pokazuju iznimno visoku kooperativnost, veliku volju za učenjem i radom, a s tim su onda došli i iznimni rezultati i u ocjenama na online kolokvijima. Na Katedri smo iznenađeni da je, primjerice, prosječnost izlaska na online kolokvije na visokih i za nas nezabilježenih 90 %, za razliku od prijašnjih godina, kada izlaznost nije bila viša od 30-40 %. Šalim se sa studentima pa im kažem da nemamo konkurenciju kafića u Radićevoj, pa su zato svi na (online) nastavi i odmah su tu i rezultati s visokom izlaznosti, ali i ocjenama", kaže.


Studentima je odlučila omogućiti i online ispite, pa je već nakon nekoliko tjedana sastavila detaljan Vodič za online ispite iz Međunarodnog prava koji im je dostupan na stranicama Katedre http://mep.pravos.hr/. "Ispiti su i pisani i usmeni. Za pisane ispite važno je da profesor napravi što veću bazu pitanja u Merlinu, zatim morate dati studentima dovoljno vremena vodeći računa o tome da nisu svi brzi na kompjutoru i, onda, osigurati da nema mogućnosti varanja na ispitu. Većini studenata odgovara polaganje pisanih testova kod kuće, iako su nam komentirali da, s druge strane, imaju dodatnu brigu. Naime, uz uobičajeni stres od samog ispita, strepe i od pucanja internetske veze. No studentima kojima je pukla veza na pisanom testu, iako su iznimno rijetke situacije, uvijek ostaje i usmeni ispit, tako da nikoga nismo zakinuli", objašnjava prof. Lulić.


Nakon svih ovih iskustava, prof. Lulić smatra kako ubuduće treba iskoristiti najbolje od obaju svjetova, i onog stvarnog u fakultetskim dvoranama i onog virtualnog. "U četvrt stoljeća rada ovo mi je bila najizazovnija i najzanimljivija godina nastave, osjećam se zadovoljno i ispunjeno, a na naše sam studente ponosna", kaže prof. Lulić.


Online nastava, sigurna je, donijela je fantastične rezultate, iskustva i mogućnosti koje su fakulteti i prije imali na raspolaganju, ali su bili nezainteresirani. “Sada nas je korona na to nekako prisilila i poslije ove akademske godine više ništa neće biti isto u (visokom) obrazovanju”, zaključuje prof. Lulić.
Ivana Rab Guljaš
POPULARNI SERIJAL HOST A G/h/OST
- Početkom svibnja došla mi je ideja da treba iskoristiti činjenicu kako nam sad u virtualnu dvoranu mogu doći razni gosti, bez obzira na to odakle su. Trebaju samo računalo, internetsku vezu i dva sata svog vremena. Ovaj je serijal izazvao najviše interesa i to ne samo studenata 2. godine već i studenata drugih studijskih programa na našem fakultetu. Zgodan naslov serijala HOST A G/h/OST pomogla mi je osmisliti prof. dr. sc. Ivana Barković Bojanić, naša profesorica s PSS Ljudska prava, a inače redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu.

Na ovaj serijal pozivamo pametne, vrijedne, uspješne i važne osobe ili grupe osoba koje se bave međunarodnopravnim temama u našoj državi. Predavanja se održavaju u našoj Zoom dvorani, studenti se uključuju pitanjima i komentarima. Dosad nam je gostovala pučka pravobraniteljica Lora Vidović, djelatnici Crvenog križa iz Osijeka, karijerni diplomat Mario Oreški, prof. Helga Špadina, koja je radila u sustavu UN-a, prof. Ivana Radačić, koja je predsjednica Radne skupine UN-a o diskriminaciji žena i djevojčica, a serijal se nastavlja - kaže prof. Lulić.
RIJEČ STUDENATA
IVAN BOSI: Smatram da bi ovakav primjer nastave koji je proveden na ovom kolegiju trebao biti primjer drugim fakultetima i školama, da se nešto što je na početku bilo teško organizirati može uz trud i napor profesora i suradnju studenata ipak ostvariti.

ANA MARIJA JOKIĆ: Kroz online nastavu iskusili smo novu dinamiku učenja međunarodnog prava. Usvajali smo materiju preko raznih zadaća, kvizova te materijala vezanih uz gradivo. Komunikaciju s profesorima ostvarivali smo preko anketa izražavajući svoje mišljenje o nastavi, a profesori su uvijek bili dostupni.

IVAN STAMATOSKI: Smatram da je ovo najzanimljiviji kolegij s ove godine te da su se prof. Lulić i doc. Muhvić najbolje prilagodili koronauvjetima. Predavanja, kao i sama materija, zanimljiva su, dinamična, raznovrsna, ima podosta izvannastavnih aktivnosti. Rješavali smo kolegij na dvije vrste kolokvija te zadaćama kojima smo vježbali znanstvenoistraživački rad.

KATARINA TUTIĆ: Prof. Lulić i doc. Davor Muhvić uložili su jako puno truda kako bi nam olakšali online predavanja i polaganje kolokvija. Osmislili su kreativne načine kako da svladamo gradivo, a da to ne bude samo čitanje knjiga i prezentacija. Profesori su nam uvijek bili na raspolaganju.
E-KNJIGA STUDENTSKIH RADOVA
- Od novih sadržaja u nastavi, palo mi je na pamet u travnju da bi studenti mogli napisati na 2-3 stranice teksta osvrt na lik i djelo neke osobe koja je na međunarodnoj sceni, a vezano uz naš predmet Međunarodno pravo, ostavila važan trag od 1945. do danas, u pozitivnom ili negativnom smislu. Studenti su dobili mogućnost da sami izaberu svatko po jednu osobu i da na kraju semestra od tih tekstova biografija državnika, političara, aktivista za ljudska prava i drugih pojedinaca čija djelovanja su u nekom kontekstu važna i za naš predmet možemo napraviti e-book studentskih radova. Sve s ciljem da se i naši, ali i svi drugi studenti i šira javnost senzibiliziraju i informiraju o nekoj međunarodnopravnoj temi. Ostat će nam taj e-book i kao trajna uspomena na virtualnu dvoranu i online nastavu u akademskoj godini 2019./2020. Konačno, ovakve inicijative za stvaranje e-knjiga studentskih radova možemo osmišljavati svake godine, samo s drugim temama iz međunarodnog prava. Izbora je puno, a nama samo dolaze nove ideje - ne krije zadovoljstvo prof. Lulić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USKORO NOVA NAJEZDA KOMARACA U OSIJEKU I OKOLICI

Bez pravilnih tretmana imat ćemo 30 dana teške borbe protiv krvopija

2

U HRVATSKOJ 198 NOVA SLUČAJA ZARAZE, UMRLE DVIJE OSOBE

U OBŽ dvoje, u VSŽ troje novooboljelih

3

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Termini cijepljenja do 19. kolovoza