Regija
PROIZVODNJA JAJA IZ SLOBODNOG UZGOJA

U Soljane uskoro stiže 6 tisuća koka nesilica
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
U projekt uključeno 15 kooperanata s dnevnom proizvodnjom od gotovo 5000 jaja, koliko se očekuje i na farmi u Soljanima
SOLJANI

U sklopu provedbe pilot-projekta proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja i povezivanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava županijska tvrtka Agro-klaster, u suradnji s Odjelom za poljoprivredu VSŽ-a, organizirala je radni posjet farmi Agro-klastera u Soljanima, koja će uskoro biti u funkciji.

Oprema je montirana i onamo će se useliti 6000 koka nesilica s dnevnom proizvodnjom od približno 5000 jaja. U farmu je dosad uloženo oko 3,5 milijuna kuna, prostire se na približno šest hektara, a ondje će se, osim proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja realizirati i neki drugi projekti. Na temelju ugovorenih količina i iskazanih potreba potencijalnih kupaca, prvi korak u provedbi projekta bio je organizacija kooperantske mreže proizvođača. Uključeno je 15 kooperanata s dnevnom proizvodnjom od gotovo 5000 jaja iz slobodnog uzgoja, a tri su proizvođača u pripremi.

- Osim gospodarskih efekata projekt ima i demografsku komponentu, zapošljava domicilno stanovništvo u ruralnim područjima, a ujedno omogućava stavljanje u funkciju neaktivnih gospodarskih resursa (gospodarske zgrade, staje, farme, dvorišta, voćnjaci, pašnjaci...). Tako intenzivira život i aktivnosti u pograničnim područjima - ističe direktor Agro-klastera Zdenko Podolar. Namjera je u sljedećem razdoblju usmjeriti proizvođače na povezivanje sa znanstvenim sektorom radi dobivanja inovativnih proizvoda i proizvoda veće dodane vrijednosti, a to su GMO free jaja i jaja obogaćena selenom. Prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, prof. dr. sc. Zdenko Lončarić, ističe kako je detektirano da u cijeloj Europi nedostaje selena u hrani, u plazmi i u ljudskom organizmu. Iznio je i podatak da u Hrvatskoj oko 27 posto stanovništva ne unosi dovoljno cinka u organizam i zato žele obogatiti jaja na prirodan način. Koke borave na otvorenom i slobodno se hrane prirodnom hranom koja ih okružuje. Jaja su vrlo dobar izvor selena, joda, fosfora, vitamina B2, B5, B12 i D, a bogata su kombinacijom aminokiselina ključnom za razvoj djece i adolescenata.

Ovaj se projekt, napominje Podolar, potpuno uklapa u trendove u proizvodnji jaja i preporuke Vlade RH o potrebi jačanja domaće proizvodnje i kratkih lanaca opskrbe. U skladu je i s aktualnim preporukama i mjerama Europske komisije za saniranje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa - intenziviranje vlastitih proizvodnih resursa, smanjenje ovisnosti o uvozu i fleksibilnija pravila sufinanciranja poljoprivredne proizvodnje. Uklapa se i u Europski zeleni plan i inicijativu "Od polja do stola".

Na radnom sastanku u Soljanima sudjelovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Vukovarsko-srijemske županije, Agro-klastera, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomskog fakulteta Zagreb, Razvojne agencije VSŽ-a, Centra kompetencija Vinkovci, tvrtke ABC consulting, predstavnici Općine Vrbanja i proizvođači.

Marija Lešić Omerović
U HRVATSKOJ oko DVA MILIJUNA NESILICA
Farmu za proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja u Soljanima obišao je i pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Barać. Istaknuo je da se u Hrvatskoj uzgaja nešto više od dva milijuna koka nesilica, njih oko 1,4 milijuna drži se u obogaćenim kavezima, oko 600.000 u podnom načinu držanja, a samo 50-ak tisuća u slobodnom uzgoju. Iz Ministarstva najavljuju i nove mjere u peradarstvu. U okviru mjere 4.1 Ruralnog razvoja osigurano je 40 milijuna kuna, što će omogućiti i prelazak s kaveznog na alternativne načine držanja koka nesilica.
Zdenko Podolar

direktor Agro-klastera

Da nije bilo korone, nesilice bi već bile na farmi. Useljenje će ovisiti o tržištu, pregovaramo s trgovačkim lancima i hotelijerima, ali još ne možemo dobiti odgovore o potrebama za turističku sezonu
slobodni uzgoj
HRVATSKA 2,5,

EU 15,1, IRSKA

I ENGLESKA 53

POSTO JAJA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana