Regija
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA VSŽ-A

Uspostavljena suradnja
s brojnim EU regijama
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
VINKOVCI

Na 27. sjednici Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije, održane u dvorani Gradskog kazališta "Joza Ivakić" uza sve propisane mjere opreza, vijećnici su poslušali izvješće o radu župana u prošloj godini. Župan Božo Galić rekao je kako je županija među onima s najvećim brojem nacionalnih manjina i da intenzivno surađuje s regijama iz država u kojima je zastupljena hrvatska manjina te s regijama iz zemalja čije su manjine zastupljene na području najistočnije županije, kako u gospodarskom tako i u turističkom i kulturnom segmentu.

- Doseg međunarodne suradnje je i puno veći uzme li se u obzir da je uspostavljena prijateljska i gospodarska veza s onim regijama koje razumiju i podupiru strateške projekte naše županije dajući uvid u rješenja i primjere dobre prakse kroz koje su druge regije i države rješavale svoje probleme. U 2019. unaprijeđena je suradnja s brojnim regijama, kao što je Velikopoljska regija u Poljskoj, Baden-Württemberg, Grad Ulm, Donja Bavarska u Njemačkoj, Bač-kiškunska županija u Mađarskoj, a uspostavljena je i nova suradnja, s Bratislavskim samoupravnim krajem, gospodarski najjačom regijom u Slovačkoj, gdje živi brojna hrvatska nacionalna manjina. Poseban oblik bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke ostvaruje se preko mješovite Vladine komisije Hrvatska – Baden-Württemberg, čiji je član i Vukovarsko-srijemska županija – rekao je župan Galić.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Zdravko Kelić govorio je o radu Civilne zaštite u prošloj i ovoj godini u vrijeme epidemije te o sljedeće tri godine.

- Situacija je pod kontrolom i možemo biti zadovoljni onim što smo učinili od početka veljače do kraja svibnja. Mi smo jedna od rijetkih županija gdje nije bilo ni jednog smrtnog slučaja od koronavirusa, a to je zasluga svih institucija koje su sudjelovale u borbi protiv epidemije, kao i građana, koji su vrlo disciplinirano poslušali sve naše savjete. Možda i nismo bili svjesni važnosti Civilne zaštite jer prije 2015., kada je bila poplava, i sada koronavirusa, nismo imali velikih nesreća. I za budućnost trebamo obučene i sposobne ljude koji će odgovoriti na svaki izazov – rekao je načelnik Kelić. M. Flego
Župan je spomenuo sve strateške projekte koji se rade ili su u planu, a financiraju se novcem iz fondova EU-a
Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike