Regija
NOVI PROJEKT “LEPTIRIĆA”

U poludnevni će boravak moći 30 vukovarske djece
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
Želja im je osigurati individualan pristup svakom korisniku i rade u skladu s pojedinačnim potrebama
VUKOVAR

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" predstavila je novi projekt "Rastimo, igrajmo se i učimo zajedno! - program poludnevnog boravka za djecu Vukovara".

Vrijednost projekta je nešto manje od 1,5 milijuna kuna, od čega 85 posto sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 15 posto osigurala je RH u državnom proračunu. Trajanje realizacije projekta je 28 mjeseci (do travnja 2022.), a provodi se u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Vukovar i Osnovnom školom Blage Zadre.

Kako je navedeno na predstavljanju, osnovni je cilj projekta prevencija socijalne isključenosti djece Vukovara i kreiranje novih programa koji će im pružiti nova znanja i vještine, osigurati razvoj njihovih potencijala, kao i druženje i smisleno provođenje slobodnog vremena. Predviđeno je da će u provedbu projekta biti uključeno 30 korisnika - djece s teškoćama u razvoju, djece iz siromašnih i višečlanih obitelji, udomiteljske djece i djece bez roditeljske skrbi s područja Vukovara. Istaknuto je kako će pokrenuti izvaninstitucionalni program poludnevnog boravka za ciljanu skupinu, i to kao predškolski program namijenjen korisnicima vrtićke dobi (od dvije do sedam godina) i kao program poludnevnog boravka za korisnike od 8 do 12 godina, odnosno za djecu od 1. do 4. razreda. Osim stručnih programa namijenjenih djeci projekt osigurava i organizaciju radionica i edukacija za djelatnike vrtića i škola, manje infrastrukturne radove, opremanje poludnevnog boravka, osposobljavanje i zapošljavanje novih djelatnika i različite aktivnosti za podizanje svijesti građana o marginaliziranim skupinama djece.

Voditeljica projekta Anamarija Krišto objasnila je kako će u prostoru udruge provoditi niz aktivnosti.

- Želimo potaknuti njihova znanja i dopuniti ih, osigurati im podršku u svakodnevnim obvezama i osmisliti nove aktivnosti širokog spektra te djeci osigurati osmijeh, radost i igru. Potrebe su mnogo veće, no uključit ćemo 30 djece, jer to držimo optimalnim kako bismo im pružili individualan pristup da bi se na pravi način sagledale potrebe svakog djeteta i u skladu s tim potrebama s njima i radilo - poručila je Krišto.

Viktorija Matin, predsjednica udruge "Vukovarski leptirići", zahvalila je partnerima na projektu, istaknuvši kako s Centrom za socijalnu skrb imaju dugogodišnju uspješnu suradnju.

- Zahvaljujem i Gradu Vukovaru, koji nije partner u ovom projektu, ali nas redovito podupire u našim potrebama. Upravo tako smo osigurali i ovaj prostor koji uređujemo. Imamo ukupno 25 zaposlenih i oko 200 korisnika, djece s teškoćama u razvoju - navela je Matin.

Realizacija novoga projekta počela je smirivanjem epidemiološke situacije, a rad s prvim korisnicima organiziran je u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Udruga je iznimno uspješna u povlačenju novca iz EU-a.

U tijeku je i provedba projekta “Što sve sportom mogu ja”, u koji će u trogodišnjem razdoblju biti uključeno 200 korisnika u dobi od tri do 18 godina.

Dragana Korpoš
Projektom je obuhvaćen niz aktivnosti za mališane vrtićke dobi i učenike nižih razreda osnovne škole
ŠIRE USLUGE
Udruga je osnovana 2011. i ima korisnike s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Šire paletu usluga i povećavaju broj zaposlenih koji su uključeni u provedbu različitih terapija i aktivnosti te zapošljavaju stručni kadar, deficitaran u Vukovaru.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike