Regija
UČENICI PRVI PUT VREDNOVALI PROJEKT

Prosječna ocjena za “Zdrav za pet” 4,4
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
VIROVITICA

Ove je godine prvi put provedena evaluacija (vrednovanje) nacionalnog preventivnog projekta "Zdrav za pet" na području Virovitičko-podravske županije. Riječ je o projektu koji zajedno provode ministarstva unutarnjih poslova, zdravstva, zaštite okoliša i energetike te znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske radi prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću.

Projektom se u formi predavanja i radionica za učenike u osnovnim i srednjim školama nastoje prevenirati rizična ponašanja djece i mladih, a osim predavanja o štetnosti djelovanja droga, koja se održavaju u prvom razredu srednjih škola, predviđena su i predavanja u osmom razredu osnovnih škola o štetnom djelovanju alkohola te u drugom razredu srednjih škola o problematičnom i patološkom kockanju. Dinamika i opseg provedbe dogovaraju se sa svakom pojedinom školom. Najobuhvatnija su predavanja o zloupotrebi droga koja u Virovitičko-podravskoj županiji u prvim razredima svih srednjih škola provodi prof. Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije.

– Ove su nastavne godine uspješno organizirana predavanja za učenike u gotovo svim razrednim odjelima prvoga razreda srednje škole, osim u nekolicini u kojima predavanja nisu mogla biti provedena kad je prestalo održavanje učioničke nastave zbog pandemije koronavirusa – pojasnio je prof. Brlas.

Rezultati evaluacije pokazuju kako su učenici vrlo zadovoljni održanim predavanjima, jer su ih na skali od jedan do pet ocijenili prosječnom ocjenom 4,4. Tri četvrtine učenika smatra da su na predavanju dobili dovoljno važnih i korisnih informacija o štetnom djelovanju droga, a sugerirali su i daljnju potrebu održavanja ovakvih edukacija za mlade. P. Žarković
Mladi sami procjenjuju preventivni rad
– Prva evaluacija predavanja provedena je na uzorku učenika, a evaluatori su bili učenici koji su slušali predavanja. Ulaganje u prevenciju rizičnih ponašanja mladih jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja i jako je važno da i mladi sami procjenjuju da su aktivnosti koje se među njima provode učinkovite – zaključio je prof. Siniša Brlas.
Najčitanije iz rubrike