Ekonomija
EUROPA NA DJELU: OPORAVAK I PRIPREMA ZA SLJEDEĆU GENERACIJU

Zeleni plan počinje lokalno
Objavljeno 5. lipnja, 2020.

Kako bi oporavak svih država članica bio održiv, ravnomjeran, uključiv i pravedan, Europska komisija predlaže stvaranje novog instrumenta za oporavak pod nazivom Next Generation EU (EU sljedeće generacije), koji je dio snažnog, modernog i poboljšanog dugoročnog proračuna EU-a. Komisija je predstavila i svoj prilagođeni program rada za 2020., kojim će se prioritet dati mjerama potrebnima za poticanje oporavka Europe.

"Koronavirus je do srži uzdrmao Europu i svijet, stavio na kušnju zdravstvene sustave i sustave socijalne skrbi, naša društva i gospodarstva te naš način zajedničkog života i rada. Kako bi se zaštitili životi i izvori prihoda, popravilo djelovanje jedinstvenog tržišta te ostvario trajan i uspješan oporavak, Europska komisija predlaže da se u cijelosti iskoristi potencijal proračuna EU-a. Ukupni kapacitet proračuna EU-a, uključujući instrument Next Generation EU u iznosu od 750 milijardi eura i ciljana povećanja dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027., iznosit će 1,85 bilijuna eura", stoji u strategiji Europske komisije, koja posebno naglašava zelene politike.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Zahvaljujući planu oporavka golemi izazov koji je pred nama pretvorit će se u priliku, ne samo potporom opravku nego i ulaganjem u našu budućnost: Europski zeleni plan i digitalizacija potaknut će otvaranje radnih mjesta i rast, otpornost naših društava i zdravlje našeg okoliša. Ovo je trenutak za Europu. Naša spremnost na djelovanje mora biti na razini izazova s kojima se svi mi suočavamo. S pomoću instrumenta Next Generation EU možemo ambiciozno odgovoriti.

Povjerenik Johannes Hahn, zadužen za proračun EU-a, izjavio je: Naš zajednički proračun u središtu je europskog plana oporavka. Zahvaljujući dodatnom kapacitetu instrumenta EU sljedeće generacije i ojačanom VFO-u moći ćemo pokazati solidarnost i poduprijeti države članice i gospodarstvo. Zajedničkim naporima Europa će postati konkurentnija i otpornija te ojačati svoj suverenitet.

Potpredsjednik Maroš Šefčovič, zadužen za međuinstitucijske odnose i predviđanja, izjavio je: Za oporavak će nam trebati čvrsta usmjerenost politika. U skladu s prilagođenim programom rada, koji odražava novu stvarnost, sva djelovanja usmjerit ćemo na prevladavanje krize i pokretanje našeg gospodarstva te se čvrsto zauzimati da put Europske unije prema oporavku bude stabilan, održiv i pravedan. Na taj način vratit ćemo se još jači.

Europski zeleni plan kao strategija oporavka EU-a odnosi se na masovnu obnovu zgrada i infrastrukture i kružnije gospodarstvo, koje donosi lokalna radna mjesta; pokretanje projekata obnovljivih izvora energije, posebno energije vjetra, solarne energije i pokretanja čistog gospodarstva na temelju vodika u Europi; čišći prijevoz i logistiku, poticanje željezničkog prijevoza i čiste mobilnosti u našim gradovima i regijama; jačanje fonda za pravednu tranziciju radi potpore prekvalifikaciji i pomoći poduzećima da stvore nove poslovne mogućnosti.

Jačanje jedinstvenog tržišta i njegova prilagodba digitalnom dobu predviđa ulaganje u veću i bolju povezivost, posebno u brzo uvođenje 5G mreža; snažniju industrijsku i tehnološku prisutnost u strateškim sektorima, uključujući umjetnu inteligenciju, kibersigurnost, superračunalstvo i računalstvo u oblaku; izgradnju realnog podatkovnog gospodarstva kao pokretača inovacija i stvaranja radnih mjesta.

Vuk Tešija
IZGRADNJA OTPORNIJE EUROPSKE UNIJE
Europa mora povećati svoju stratešku autonomiju u nizu konkretnih područja, kao što su strateški lanci vrijednosti i pojačana provjera izravnih stranih ulaganja. Kako bi se povećala pripravnost na krize i upravljanje njima, Komisija će ojačati Europsku agenciju za lijekove i dati veću ulogu Europskom centru za kontrolu bolesti pri koordiniranju zdravstvenog odgovora u kriznim situacijama. Oporavak se nedvojbeno mora zasnivati na temeljnim pravima i potpunom poštovanju vladavine prava.
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike