TvObzor
IZET MEDOŠEVIĆ

Kritičko razmišljanje mora postati obaveza, stvar opće kulture
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
Napisao sam, skladao i snimio album, pa sam ga htio i svirati, jednostavno morao sam to napraviti zbog vlastite realizacije

Psihodelični ritam, melodije orgulja i klavijatura s kojima se sljubljuju bas, gitare i bubanj pričaju priču simboličnog i vrlo aktualnog naziva "Mind Control". Riječ je o četvrtom, instrumentalnom singlu riječkog benda Iz@ Medošević & Borgie (Izet Medošević - gitara i vokal, Berislav Pavišić - bas, Kristijan Debeuc DB - bubnjevi) s njihova albuma "Opera u Sydneyu" objavljenog krajem prošle godine. Album je prepun moćnih tekstova koji prodiru u srž nas samih, naše okoline i realnosti. Oni su zaokruženi zvukom rock and rolla s elementima bluesa i psihodeličnih dionica, a njihov autor je Izet Medošević, glazbenik i pjesnik, nekadašnji frontmen bendova Avlijaneri i O.Š. Sulud IIl, koji se nakon višegodišnjeg izbivanja u glazbu vratio 2016., kada je objavio samostalni album "Granulo je Sunce".


Sukob s autoritetima


Sjećaš li se kada si odlučio da ćeš se baviti glazbom? Koji su bili prvi bendovi i književnici za koje si se "zakvačio" u mladosti?


- U osnovnoj školi "zakvačio" sam se za stripove. Sve bilježnice bile su mi ispunjene crtežima. Tek u srednjoj "uletjele" su djevojke i sukob s autoritetima pa sam se zainteresirao za punk rock i kroz njega shvatio da stvari nisu bile baš takve kao što je sugerirala televizija i okolina. Kupio sam električnu gitaru i s ekipom počeo svirati u podrumu svoje kuće. Bilo je to vrijeme otkrivanja. Slušali su se Sex Pistolsi i The Clash, čitali Charles Bukowski i George Orwell. Dobrano sam se zainteresirao za glazbu jer odmah sam počeo skladati svoje pjesme umjesto da skidam tuđe, dok to drugi ili nisu htjeli, ili nisu mogli, ili su imali druge interese.

Kako ti s vremenskim odmakom zvuče snimke Avlijanera i O.Š. Sulud III? Po čemu najviše pamtiš ta dva benda i vrijeme provedeno u njima?


- Avlijaneri su mi bili prvi bend, koji je djelovao nekoliko godina. Našlo se tu dobrih riffova, ali nismo posjedovali glazbeno znanje, tako da mi je pogotovo ranu fazu benda teško čuti, a da se ne nasmijem, dok je kasnija faza izrodila pet-šest dobrih pjesama. "Vadila" nas je energija jer smo bili najluđi klinci svoje generacije u gradu. O.Š. Sulud III je, pak, bend koji je nastao kad smo već bili zreliji te album "Zlo i naopako", koji smo izdali za izdavačku kuću Slušaj najglasnije, mogu poslušati s respektom jer tamo ima odličnih stvari koje bih bez okolišanja mogao i danas odsvirati. Album jest žestok, ali i kreativan.

Neko te vrijeme nije bilo u glazbi. Čime si se bavio nakon raspada benda O.Š. Sulud III pa sve do 2016. i samostalnog albuma "Granulo je Sunce"?


- Što se tiče umjetnosti, najviše sam pisao - poeziju i kratku prozu. Privatno sam radio sve i svašta. Teško razdoblje sve u svemu, svi imamo demone... Na mom prvom albumu "Granulo je Sunce" može se čuti to razdoblje, kao i u dvije knjige poezije koje sam izdao. Ono što je bilo teško ispričati i sebi samom, izrazio sam kroz umjetnost. Inače koja korist od nje?!

Vrijeme je najbolji kritičar


Što te potaknulo na povratak glazbi?

- Napisao sam, skladao i snimio album pa sam ga htio i svirati. Morao sam to napraviti zbog vlastite realizacije. Naposljetku, to je bilo moje čedo, prvorođeno. Osjećaš obavezu. Samo sviranje je kao droga, kad jednom dublje uđeš u glazbu - nema više van. Samo te tjera da zaroniš dublje i dublje. Još ako si kantautor, nema pomoći, postane ti način izražavanja. Za rock and roll moraš biti pomalo iščašen.

Kako to da si se nakon prvog albuma ipak odlučio na osnivanje benda? Kako su okupljeni Iz@ Medošević & Borgie?


- Meni je trebala ritam sekcija, a Borgiama gitarist i autor. Ništa više, a ni manje od toga. S Berislavom i DBom sam se znao još iz školskih klupa, što je uvelike pomoglo.

Na albumu "Opera u Sydneyu" snažno odjekuju utjecaji bendova kao što su MC5 i The Stooges. Može li se reći da je album svojevrsni hommage glazbenim uzorima i koje bi tu još bendove pribrojio? Jeste li potpuno zadovoljni albumom ili biste ipak nešto promijenili da možete vratiti vrijeme?


- U pravu si. Iako nam je namjera bila napraviti dobar klasični garažni rock and roll album - što sam ostao dužan još iz vremena Avlijanera - uvijek se može nešto dodati ili oduzeti. Zadovoljni smo albumom, što smo htjeli, to smo i dobili.

Što kažeš na recenzije albuma? Koliku važnost pridaješ mišljenju glazbenih kritičara?


- Lijepa riječ godi, ali vrijeme je najbolji kritičar.

Nije svako zlo za zlo


Predstavi nam vaš najnoviji singl "Mind Control". Zašto ste se odlučili na taj naziv pjesme, s obzirom na to da je u pitanju instrumental?


- Ljudima treba doći iz guzice u glavu, nisam ni ja izuzetak u toj priči. Događaje treba kritički propitivati. Nalazimo se u vremenu u kojemu mediji imaju ogroman utjecaj i ništa se ne treba uzimati zdravo za gotovo. Kritičko razmišljanje mora postati obaveza, stvar opće kulture.

Tko je radio spot i jeste li zadovoljni kako je ispao? Koliko ti je inače važan spot kao takav?


- Radio ga je George Breka, moj prijatelj iz Londona. Zadovoljni smo videom. Video je važan, ali ne koliko i audio, makar ima izuzetaka.

Jesi li tijekom pandemije kreativno iskoristio vrijeme u samoizolaciji? Ima li novih pjesama, ideja...?


- Meni je dobro došla pandemija jer mi je omogućila da se posvetim sebi i novom materijalu. Nije svako zlo za zlo.

Što u budućnosti možemo očekivati od benda Iz@ Medošević & Borgie?

- Možete očekivati odlične koncerte i dobre nove pjesme. Radimo na tome da uskoro zasviramo u vašoj regiji koja je poznata po dobrom rock and rollu.

Za kraj, imaš li neku poruku za naše čitatelje?


- Slušajte emisiju "2 hours of pulp fiction" ("2 sata paklenog šunda") na Radiju Vinkovci!


Danijel Miklić
ROCK AND ROLL PJESNICI
Za koje izvođače možeš reći da su utjecali na tvoj pjesnički izričaj? Čini li ti se da do slušatelja jače dopire tekst ili glazba? Što je tebi od tog dvoje važnije u pjesmi?

- Rock and roll pjesnici domaćeg novog vala izvršili su na mene snažan utjecaj, jer pišem na hrvatskom jeziku. Od stranih Bob Dylan i Lou Reed, pa čak i neki country i blues izvođači. Važni su i glazba i tekst, zavisi i od toga koji je glazbeni žanr u pitanju. Meni je sve jednako bitno jer ako nisu dobro usklađeni, tekst može pokvariti glazbu i obrnuto. A što od tog dvoje do slušatelja dopire jače, stvarno ne znam.
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike