Crna kronika
KONFUZNO SVJEDOČENJE OSUMNJIČENOG DVOSTRUKOG UBOJICE

Pištolj kojim sam ih ubio kupio sam na pijaci, ali krivnju više ne priznajem
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Drežnjak: Glas u glavi rekao mi je da to napravim

OSIJEK

Drugi dan suđenja Andriji Drežnjaku (62) zbog dvostrukog ubojstva u Centru za socijalnu skrb Đakovo, nakon saslušanja sudskih vještaka, obilježio je njegovo konfuzno iznošenje obrane, ali i poricanje krivnje koju je izrekao prethodnog dana. Drežnjaku se sudi zbog ubojstva svoje skrbnice i socijalne radnice Blaženke Poplašen i pravnika u Centru Ivana Pavića.


Na početku iznošenja obrane Drežnjak je rekao sudskom vijeću kako je kriv samo za neke stvari te da ne priznaje sve u optužnici.

- Pištolj sam kupio kod nekoga na tržnici koji prodaje krastavce i lubenice, dao mi je i desetak metaka. Ne znam koliko sam ga platio. U Centar sam došao biciklom, a pištolj sam nosio u torbici. Poslije sam pištolj izvadio iz torbice i stavio u rukav. Zaštitara nije bilo, pa sam ušao u sobu Ljubice i Ivana, koji mi je rekao da mi je jučer sve odgovorio, da sam dosadan i da odem u sud. Ja sam danima išao i na sud, a oni su me slali u Centar, i tako u krug. Što sam učinio? Pucao sam u njega. Onda sam otišao kod Blaže i ona mi je opet rekla da sam dosadan, smijala mi se. A onda sam ubio i nju - konfuzno je iznosio obranu Drežnjak.


- Ne mogu jednostavno objasniti zašto sam ih ubio. Radi problema. Više puta sam sanjao kako mi netko nešto objašnjava - rekao je Drežnjak, ponovivši nekoliko puta da mu je glas u glavi rekao da to učini. Skakao je konfuzno s teme na temu, pa je njegov branitelj Jurica Jurić zaustavio svjedočenje i zatražio prekid rasprave da bi se ponovno vještačenjem utvrdila njegova raspravna sposobnost. Unatoč protivljenju obrane, sudac Davor Mitrović odobrio je novo vještačenje i zakazao novu raspravu za 24. lipnja.

Prije Drežnjakove obrane iskaze su dali i sudski vještaci. Prema riječima vještaka psihijatrijske struke prof. dr. sc. Pavo Filakovića, Drežnjak je osoba ispod prosječne do granične inteligencije, ali nije na razini metalne retardacije.

- Emocionalno je riječ o nestabilnoj ličnosti, agresivan je, ima slabu kontrolu agresivnosti i impulzivnosti, paranoidnih crta. Preosjetljiv je na uvrede, i ima snižen prag tolerancije na frustraciju - rekao je vještak, dodajući kako je Drežnjak liječeni alkoholičar. Alkohol je konzumirao od rane mladosti, što mu je oštetilo kognitivne funkcije, a dijelom i moralne i etičke dimenzije ličnosti. Nikada nije radio, osim neko vrijeme u ciglani, a ostalo je vrijeme bio pod socijalnom skrbi.

- U mladosti je odgojno zapušten. Prestao je piti prije deset godina, no povremeno se i dalje javljaju epileptični napadi - naveo je dr. Filaković, koji je s Drežnjakom porazgovarao i prije rasprave.

- Unatoč umanjenim sposobnostima, u vrijeme počinjenja djela točno je znao koji su mu ciljevi. Znao je da čini zločin. Relativno organizirano ponio je pištolj, prošvercao ga u zgradu i nakon kratkog razgovora s Pavićem pucao mu u glavu, pa otišao do druge žrtve te pucao i njoj u glavu, zatim je pobjegao i sakrio se. Bio je u trenutku počinjenja djela orijentiran, točno je znao što su mu ciljevi, organizirao je bijeg. Na temelju toga zaključio sam da su njegove sposobnosti shvaćanja i upravljanja postupcima u vrijeme djela bile umanjenje, ali ne u osobito bitnoj. Motiv je bio njegova zabluda da ga zaposlenici Centra varaju u pogledu prijenosa vlasništva nad kućom s njegova oca na njega - riječi su vještaka Filakovića.

Medicinski vještak dr. Boris Dumenčić rekao je kako su Poplašen i Pavić upucani iz neposredne blizine, i da je cijev pištolja u oba slučaje bila udaljena maksimalno nekoliko desetaka centimetara od njih. Poplašen je imala ulaznu ranu ispod lijevog oka, a izlaznu na desnoj strani zatiljka. Prema položaju tijela pokojnice utvrdio sam da je mogla biti u sjedećem položaju i okrenuta licem prema optuženome. Ivan Pavić imao je ulaznu ranu na desnoj sljepoočnici, dok izlazne rane nije bilo, a to sam doznao od neurokirurga koji ga je operirao i koji je potvrdio da je metak ostao zaglavljen tik ispod svoda lubanje - rekao je dr. Dumenčić.

Vještak psiholog dr. Dunja Baraban rekla je da je Drežnjak sposoban logički misliti i zaključivati o uzrocima i posljedicama na konkretnoj razini. Na žrtve se fokusirao jer je o njima ovisio. "Počeo je iskrivljeno vjerovati, bio je u zabludi da oni njemu ne rade dobro".

Milan Bugarić

Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

Najčitanije iz rubrike