Novosti
NASTAVAK KURIKULARNE REFORME

Od ove jeseni potpuno novi kompleti udžbenika
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
U reformu sada ulaze učenici drugih, trećih, šestih i djelomice osmih razreda osnovne škole te drugih i trećih srednje

Dok se ova školska godina, opterećena dugotrajnim štrajkom, koronakrizom i ostalim izazovima, polako približava kraju, pripreme za novu godinu u punom su jeku.

Sredstva iz proračuna
O svemu tome bilo je riječi u srijedu na konferenciji za novinare, na kojoj se ministrica Blaženka Divjak osvrnula na nastavak provedbe kurikularne reforme, objašnjavajući što je sve pred obrazovnim sustavom u idućem razdoblju. Tom je prilikom istaknula kako će sljedećeg tjedna biti predstavljen i akcijski plan za online nastavu u sljedećoj školskoj godini, a nakon toga ide i javna rasprava o toj temi, zbog čega su u tijeku edukacije učitelja kojima ih se usavršava za održavanje online nastave u sljedećoj školskoj godini.

Ono što će možda najviše zanimati roditelje jest pitanje udžbenika, za što je ministrica obrazovanja rekla kako je, kada je o tome riječ, od 2014. godine stabilna situacija, dodavši da je ove godine odobreno 580 novih udžbenika koji prate kurikularnu reformu. Za usporedbu, u 2019. godini odobreno ih je 275. Također, osigurana su sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola vrijednih 170 milijuna kuna, kao i financiranje udžbenika i radnih bilježnica za učenike korisnike zajamčene minimalne naknade u osnovnim i srednjim školama. Ipak, valja istaknuti kako se radne bilježnice i ostali materijali u osnovnim školama neće kupiti sredstvima iz proračuna, a kao i ove školske godine, država neće kupovati ni udžbenike za srednjoškolce. Nabavit će se pak 109.885 tableta za učenike viših razreda osnovne škole vrijednih gotovo 154.561.609 kuna te 26.755 prijenosnih računala za nastavnike vrijedne 88.950.000 kuna.

Nedavno je završen i odabir udžbeničkih naslova koji će se koristiti u nastavi u idućoj školskoj godini, a na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja od 1. lipnja mogu se pronaći informacije o rezultatima odabira za svaku pojedinačnu osnovnu i srednju školu.

Ovogodišnju situaciju u svojoj školi objasnio nam je Dražen Jakopović, ravnatelj III. gimnazije Osijek, koji je istaknuo kako se i u odabiru i izradi novih materijala treba voditi računa o financijama u obitelji.

Izborna informatika
"Ove godine smo, s obzirom na cijelu trenutačnu situaciju i provedbu online nastave, imali određenih poteškoća s udžbenicima, posebice kad je riječ o onima za treće razrede, gdje smo svi ostali pomalo zatečeni. Naime, ovogodišnji prvi eksperimentalni razredi sljedeće će godine biti drugi razred, i morat će nabaviti potpuno nove udžbenike, dok će budući učenici prvog razreda ipak moći naslijediti one ‘stare‘, eksperimentalne, a učenici trećeg razreda, koji nisu uopće bili dio reforme, od sljedeće godine postaju dio novog programa. Stajališta sam da su i stari udžbenici dobri, a iako su u novima ispravljeni određeni nedostatci, držim da još uvijek nismo na toj razini da bismo samo tako mijenjali materijale. Podržavam da se udžbenike dorađuje i mijenja, ali bi se trebalo ostaviti prostora od bar četiri godine kako bi ih iskoristilo više generacija, a ne da se olako bacaju. Također, važno nam je povesti računa o učenicima slabijeg imovinskog stanja, a nadam se da ćemo isto učiniti i u sljedećoj školskoj godini, po principu ‘zaduživanja‘ materijala od škole, što znači da ćemo iste moći proslijediti novim generacijama u budućnosti. Uvijek imamo od pet do sedam takvih učenika kojima je potrebna pomoć u financiranju kompleta i pribora za rad", zaključuje Jakopović.

Dodajmo kako je novost i da se u sljedećoj školskoj godini uvodi izborna Informatika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a do sada je u eksperimentalnim školama u prvom razredu izbornu Informatiku odabralo 95 posto učenika.

Na HRT-u u srijedu je obilježen i završetak projekta "Škola na Trećem", koji je počeo 16. ožujka zbog epidemije koronavirusa, radi osiguranja kontinuiteta odgojno-obrazovnog procesa za učenike od 1. do 4. razreda hrvatskih osnovnih škola.

Ema Nenadić
NOVI KURIKULUMI U VIŠE RAZREDA
Ministrica Blaženka Divjak istaknula je kako su se u ovoj školskoj godini opremale škole i učionice, a objasnila je koji će sve razredi ući u reformske programe sljedeće školske godine. “Što se tiče plana uvođenja važno je znati da dolazimo prema kraju školske godine u kojoj smo uveli nove kurikulume. Iduće godine novi kurikulumi uvode se i u druge, treće, šeste i djelomice osme razrede osnovne škole (za predmete Biologija, Kemija i Fizika) te druge i treće razrede srednje škole prema gimnazijskom programu”, zaključila je Divjak.
Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi